"Руси нису дошли и отели Крим"

- Путин изјавио да Крим није руски зато што су Руси дошли и нешто отели, вец́ зато што је становништво само референдумом тражило да га приме у Русију.

Свијет 19.10.2018 | 08:56
"Руси нису дошли и отели Крим"
"Крим је наш… Зашто наш? Не зато што смо ми дошли и нешто зграбили", рекао је Путин на заседању дебатног клуба "Валдај".

"Овде влада демократија. Шта је демократија? То је власт народа. Како се она проверава? Помоц́у референдума, избора и тако даље. Људи су изашли на референдум на Криму и гласали: желимо да будемо а) — независни, следец́и корак — желимо да будемо део Руске Федерације", објаснио је руски председник Владимир Путин, а преноси Спутњик. 

Путин је такође упоредио ову ситуацију са проглашењем независности Косова, када је одлука донета без референдума, на основу гласања у парламенту, са чиме су се потом сложили сви који су подржавали распад бивше Југославије. 

"Хајде да се расправљамо, погледамо документе УН и видимо шта је Повеља Уједињених нација, где пише о праву нације на самоопредељење. Бескрајно ц́емо расправљати. Али ми полазимо од воље људи који живе на овој територији", закључио је Путин. 

Крим је поново постао део Русије у марту 2014. референдумом одржаним након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Влада Русије више пута је изјављивала да су становници Крима демократски, у складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за уједињење са Русијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

(Спутњик)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Зворник

19.10.2018 07:16

Знаци Путину вецина је била на референдуму дасе припоји Русији и тоје ок слазем се а ста казу моји суградјени Срби из Босне на то кад смо ми изасљи на реферндум и изјаснили се да хоцемо да будемо независна дрзава и дасе одјелимо од Југославије тадасње ех то невази јел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.10.2018 10:23

Па ста да ти он казе на то, тацно је да сте се изјаснили, али без Срба, они су се изјаснили несто друго. Тако да није никакав проблем био да будете самостални, то вам ја и данас зелим, али без Срба, они никад нису хтјели ову дрзаву и неце је ни данас...

Name

Бј

19.10.2018 10:32

Мало је запетљано ал је Крим и прије био руски и поклоњен је Украини. А опет Украина је била прва престолница старе Русије. За време СССР-а је огромно улозено у Крим да би се олако пустило или да би се сама база и крај претворио у НАТО базу,,,,,,,, Русима под носом.

Name

сарајлија

19.10.2018 16:20

Већина одлучила.Како на Криму тако и у Босни или на Косову.Готова прича

Name

опаа

19.10.2018 07:32

Путин је такође упоредио ову ситуацију са проглашењем независности Косова, када је одлука донета без референдума, на основу гласања у парламенту, са чиме су се потом сложили сви који су подржавали распад бивше Југославије. Знаци Русија ипак признаје да је Косово независно.Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.10.2018 10:26

Ти оцигледно или не знас цитати или ниси процитао. Цовјек је прво рекао да се то двоје не мозе никако поредити, а друго је рекао да су отцјепљење Косова подрзали сви сто су хтјели распад Yуг., сто Русија никад није подрзала

Name

Освит

19.10.2018 07:45

Спровела је Каталонија референдум и далеко је од независности да не говотимо ста би се догодило рецимо са Дагестаном , Цеценском Репуликом или Татарстаном кад би им пало на памет да организују референдум о отцјепљењу.Свјетом се назалост управља аргументима силе, зато се немојте позивати на демократска права јер она су привилегија моцних кад им одговара за мале народе она не постоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

19.10.2018 07:53

Ма јок. Сјеца ли се итко наорузаних војника без ознака који су мјесецима прије референдума заузели Крим. У исто вријеме је Русија одбацивала сваку одговорност и објасњавала да то нису њезини војници. Референдум је био прица за малу дјецу, јер је вецина неруског становниства напустила Крим прије референдума. Татаре и данас малтретирају јер не признају руску власт. Назалост се вецина вец одселила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wест

19.10.2018 08:06

Украјина сматра да је Крим привремено окупиран,као и сто Србија сматра да је Ким саставни дио Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

19.10.2018 08:17

јел то Путин хоце да казе да РС никада неце бити независна ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноф

19.10.2018 08:39

Путине припоји и Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карте откривене и глупи народ

19.10.2018 08:40

Сад се показало да подрзава независност Косова, јер на тај нацин оправдава и независност и припајање Крима Русији. Глупи српски народ му се диви као бозанству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

19.10.2018 15:35

Чуди ме да медији из Сарајева не пишу да су Руси агресори на властитој земљи и у властитој држави. Само су Срби били агресори када су се бранили од усташа и муџахедина!

ОДГОВОРИТЕ