Прича: Мултипрактик!

Мохамед Фаје се до сада показао као човек за више послова у игри Црвене звезде.

Кошарка 22.10.2018 | 22:45
Прича: Мултипрактик!
Џо Регланд се на старту сезоне показао као вођа тима и у то нема сумње. Међутим, ако тражимо играча који је за сада "човек за све и свашта" у тиму Милана Томића онда је то свакако Мохамед Фаје. Прави црвено-бели мултипрактик.

Захвалан играч. Са много функција.

Пре почетка сезоне констатовали смо да су деликатне позиције Црвене звезде плејмејкер и крилни центар. И, погодило се да, иако цео тим за сада функционише добро, управо Регланд и Фаје играју баш добро. То је важно јер је приметно да када су у игри Филип Човић, односно Бориша Симанић, Звездина игра има пад. И то је донекле и нормално јер су у питању бекап опције.

Посебно је Фаје важан у Звездиног конфигурацији екипе. То се видело и против Андоре. Како је само одиграо, као да се мултипликовао па је било тројица Фајеа на паркету. То показују и бројке - 18 поена, 11 скокова, две асистенције, три украдене лопте, једна блокада, индекс корисности 28.

Био је најкориснији играч код Звезде, чак са већим индексом и од Регланда (индекс 22) који је дао 24 поена и имао осам асистенција, али и чак шест изгубљених лопти, чиме и сам није био задовољан после утакмице. То се видело у његовим изјавама.

Некако је Регланд све време вукао Звезду, а када се највише ломило тада је Фаје убацио у пету брзину. Украдена лопта, тројка уз фаул, трчање, борба, фајт до изнемоглости.  Још када смо причали са Фајеом пред почетак сезоне, рекао је да се од њега може очекивати само борба, а да ће све остало доћио уз то.

Тако и јесте. Од првог минута, закључно са овом утакмицом против Андоре која му је свакако најбоља откако је обукао дрес Црвене звезде.

"Била је тешка утакмица, али смо били спремни, знали шта нас чека. Драго ми је да смо остали на овом путу. Направили смо неколико већих грешака, али, радићемо од сутра на томе, да све поправимо. Само се јако трудимо, наставићемо да се боримо сваког минута на паркету", рекао је Фаје одмах после утакмице. Смиреним тоном.

Као да утакмица тек треба да се игра.

Можда ту има доста и до његовог искуства. Не смемо да заборавимо да причамо о човеку који има 33 године. Реално, Фаје је при крају каријере. Међутим, године код њега стварно представљају само број. И када гледамо учинак, и када гледамо поене, скокове, и када гледамо борбу, и када гледамо трчање, контранападе, игру у одбрани, јурњаву за противницима...

 "Човече, само волим то што радим. Знаш, благословен сам што могу да играм овај спорт. Сваки пут када крочим на паркет трудим се да дам све што могу. Не ради се о победи или поразу, већ око тога колико могу да дам. Морам да будем сигуран да сам све дао. Да заслужим то што добијам. Даћу све од себе сваки пут када крочим на терен", рекао нам је Фаје пред почетак сезоне. И то очигледно нису биле празне речи... Ма, онај зној који му се константно слива низ браду довољно говори сам за себе...

Не можемо да кажемо да је био најбољи играч на утакмицама до сада. Имао је и слабијих партија, имао је и неке лоше процене, па и фауле у нападу управо на утакмици против Андоре. Међутим, већ сада можемо да констатујемо мирне воље да је Фаје, када се све стави на папир, сабере и одузме -  играч који је Звездин погодак.

И најбоља ствар, утисак је да његов учинак може да буде константно добар као што је био против Андоре. Можда баш не мора да бележи 18 поена и 11 скокова, али да буде битан као што је био на тој утакмици - и те како може.

Његове могућности једном приликом најбоље је описао Милан Томић кроз изјаву да Фаје може да игра 40 минута. Очигледно да га је Томић врло добро упознао током боравка у Грчкој, док је Фаје играо за Промитеас, па је ове сезоне добио играча у Звезди који није „мачка у џаку“, него је играч од кога зна шта да очекује и како може да га искористи.

Када је дошао био је мало и потцењиван, многи су на њега гледали са скепсом кроз призму „старог играча“, али све је то пало у воду већ сада. Можда чак и током АБА Суперкупа када је одабран за најкориснијег играча.

Звезда је добила играча за више послова, правог кошаркашког мултипрактика. За сада му све кошаркашке функције раде више него добро... Доказ за то је брутална партија против Андоре у Еврокупу, али је било ту још и те како атрактивних мечева, али и потеза у првих девет мечева (н)ове сезоне...

Уосталом...

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар