Казна због псовки Земана

Националном Чешком радију прети казна до 400. 000 евра зато што је председник Чешке Милош Земан поново вулгарно псовао у програму јавног радио сервиса.

Свијет 17.10.2018 | 19:29
Казна због псовки Земана
Земан је то урадио и упркос огради и упозорењу водитеља понављао вулгарни израз за "ђубрад" коме има места само негде по чешким бирцузима.

Председник Чешке је у уторак у редовном поподневном интервјуу Радио журнала који се не снима већ иде уживо, пре него што ће употребити вулгарни израз економски др****** питао водитеља да ли је код њих у студију вођен разговор када је Земан псовао руску панкерску групу Пуси рајот користећи највулгарнији народни израз за вагину.

Како је водитељ Јан Покорни потврдио, Земан је казао да воли да провоцира и уместо речи економска ђубрад за неке чешке милијардере који су покрали своја предузећа употребио вулгарни израз и додао да то могу да избаце из снимка, иако је знао да програм иде уживо.

Водитељ је подсетио да се интервју емитује уживо и замолио председника да не користи вулгарне речи и извинио се слушаоцима, на шта је Земан вулгарни израз који јавни радио сервис по Кодексу не сме да емитује између 6 и 22 часа поновио још једном а бранио се да је исти израз својевремено у парламенту употребио један од посланика Пиратске странке, и водитеља напао да је његов отпор да шеф државе употреби баш тај термин пубертетлијски.

Чешки Савет за радио и телевизије већ је једном казнио за почетак опоменом Чешки радио за то што је шеф државе вулгарно вређао руске панкерке а поновно кршење закона и члана 22 Кодекса Чешког радија да у програм уживо не сме да се пусти пијана, дрогирана или особа код које се основано претпоставља да ће вређати и понашати се и говорити вулгарно, може радио да кошта казне до 400.000 евра.

Радио је након изгреда 2014. године са Земановим вулгарним етикетирање Пуси рајот покушао да се договори са председником Земаном да се редовни интервју шефа државе снима, да радио због његових псовки не долази у сукоб са законом, међутим, Земан је то одбио и редовне интервјуе пребацио је на приватне радио и ТВ станице, где га водитељи пуштају да прича шта и како вулгарно хоће а не прети да могу да му поставе незгодна питања.

Чешки премијер Андреј Бабиш осудио је вулгарно изражавање шефа државе у радио програму иако је изразио разумевање да када се помену имена неких тајкуна, као што је Виктор Кожени који је ојадио Чехе у ваучерској приватизацији, председнику могу да падну на памет свакакви изрази, али да им нема места у медијима.

Земанова провокација Чешког радија за коју он по Уставу и закону не сноси никакве последице изазвала је талас осуда на чешкој политичкој сцени.

"Од некадашњег интелигентног и способног политичара остале су само псовке. И тако ће га људи памтити.

"Не радује ме то", поручио је на Твитеру европосланик опозиционе либералне ТОП09 Јиржи Поспишил.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сведска

17.10.2018 18:10

Изгледа науцио од криминалца Милета Ронхилла да се вулгарно и простацки изразава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једини прави

17.10.2018 19:18

Геније је стари. Како и назвати домацу гангстерију.Сто код нас нико нема му.. да их тако назове.