Ванредни избори све извјеснији

Након трећег дана дебате у македонском парламенту све су мањи изгледи да би власт и опозиција могли да постигну било какав договор о уставним променама у складу са Преспанским споразумом о промјени имена те бивше југословенске републике у Реублика Сјеврна Македонија.

Регион 17.10.2018 | 17:57
Ванредни избори све извјеснији
За усвајање уставних амандмана потребна је двотрећинска већина од укуно 120 посланика, а након што су из најутицаније оозиционе ВМРО-ДПМНЕ најавили да напуштају расправу, изгледи да се намекне 81 посланички глас чини се као "немогућа мисија".

Нови ванредни парламентарни избори у Македонији стога постају све извеснији, сматрају стручњаци.

Да је опозиција остала чврсто при ставу да је за њих споразум са Грчком неприхватљив јасно је и из одговора који је лидер ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски упутио данас америчком званичнику Весу Мичелу.

Мицкоски је, наиме, Мичелу поручио да је за ВМРО-ДПМНЕ неприхватљив његов захтјев да подрже Преспански споразум.

Мичелу је поручио и да за пропаст Преспанског споразума ње одговорна оозиција, већ влада Зорана Заева.

Владајућа Социјалдемократска партија Македоније, премијера Заева, оштро је данас реаговала на такав одговор Мицкоског.

У саопштењу СДСМ се наводи да је Мицкоски у очима демократског света "срамота за Македонију", као и да се не разликује од свог претходника и бившег премијера Македоније Николе Груевског.

У СДСМ кажу да је очигледно да Мицкоски има проблем са чланством Македоније у ЕУ и НАТО.

"Ако наставе да блокирају будућност Македоније у наредних неколико дана, парламентарна већина ће расписати ванредне парламентарне изборе", поручују из владајуће странке.

Такође, раније данас посланичка група ВМРО-ДПМНЕ одлучила је да се искључи из парламентарне дебате о уставним промјенама, јер сматра да она постаје бесмислена с обзиром на то да је и неуспјели референдум показао да су грађани против промјене имена те бивше југословенске републике у Република Сјеверна Македонија.

Прва жртва Преспанског споразума је грчки министар спољних послова Никос Коцијас, који је, након сукоба у влади са министром одбране Паносом Каменосом због тог споразума, поднио оставку. Премијер Алексис Ципрас је ту оставку раније данас прихватио.

Каменос, који је и лидер странке Независни Грци, мање чланице владајуће колаиције у Грчкој, се такође противи усвајању Преспанског споразума.

Коцијас је, иначе, потписник Преспанског споразума с грчке стране, док је с македонске споразум потписао његов тадашњи колега Никола Димитров.

Након што је прихватио оставку Коцијаса, Ципрас је новинарима рекао да је позвао парламентарне странке у Македонији да гласају за споразум, јер, како је поручио, Грчка неће дозволити чланство те бивше југословенске републике ни у једној међународној организацији под именом "Република Македонија".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар