Интервју: Прије 12 година лидер, данас навијач...

Весна Читаковић Ђуришић: Тијана па 10 места празно, “Кинескиња” Бианка и блок као превага! Капитен генерације која је све започела, данас је велики оптимиста пред полуфинални окршај Србије и Холандије и нада се реваншу Кинескињама.

Остали спортови 18.10.2018 | 14:30
Интервју: Прије 12 година лидер, данас навијач...
Опет смо тамо где је све почело. Исто место, исто такмичење, иста фаза…

Те 2006. године су наше одбојкашице на пречац постале спортске миљенице нације која се не баш преко ноћи већ “преко јутра” заљубила у женску одбојку. Устајало се рано и уживало у мајсторијама и победама екипе коју је као капитен предводила Весна Читаковић.

Симпатична Ужичанка је била лидер генерација која је на Светском првенству у Јапану донела Србији прву медаљу у женској одбојци и успоставила темељ за актуелне успехе. Данашња генерација српских одбојкашица већ има злато са европског првенства, сребро са Олимпијских игара, недостаје још сам та медаља са светског првенства.

“Сигурно су нас надмашиле. Постоји квалитет и конитнуитет. Оне су радиле нешто што ми нисмо успеле, узеле медаљу и на Олимпијским играма и од срца им желим да нас надмнаше и на овом првенству. Пре свих то желим Маји Огњеновић која је један од пионира те приче и данас маестрално води ову екипу”, каже Весна Читаковић Ђуришић за МОЗЗАРТ Спорт.

Некадашњи капитен је велики оптимиста за коначан епилог на Мундијалу у Јапану.

“У почетку нисам стизала да гледам све мечеве, али сам погледала ове последње који су били најбитнији и јако сам задовољна како то све изгледа. Смеши нам се финале. Надам се да ћемо се тамо борити са Кином и да ћемо им вратити мило за драго за онај пораз у финалу Олимпијских игара”.

Весна је убеђена у победу над Холандијом у полуфиналу.

“Боли смо од Холандије и само Боже здтравља да нас повреде мимођу. Када смо комплетни, сигурно смо квалитетнији од Холандије. Оне се до сада позитивно изненадиле, одиграле неке добре мечеве и држе тај свој ниво. Холандија је таква екипа која не осцилира много. Ако си пет одсто бољи - побеђујеш их, али ако си пет одсто слабије ушао у утакмицу - оне то искористе. Међутим, ако ми будемо на нашем нивоу, победа неће изостати”.

Биће то и окршај два фантастична нападача. Коректори Србије и Холандије, Тијана Бошковић и Лонеке Слутјес су већ годинама ривали у клупској одбојци где бране боље турских великана Езачибашија и Вакифа. Слутјес је недавно блистала против Американки када је освојила невероватних 38 поена. Тијана је за сада најдоминантнија играчица турнира. Весна Читаковић Ђуришић нема дилему ко је квалитетнији…

“Тијана и Слутјес не могу да се пореде. То су два различита играча. Не зато што је наша, али Тијана је најбоља. Иде она, па 10 места празно на позицији коректора”.

Оно што се често наводило као мана Србије у игри, сада је постао један од наих највећих квалитета – пријем! Упркос повреди Бојане Миленковић која је завршила такмичење што је био тежак ударац за екипу.

“Повреда Бојане нас је на поечтку мало пореметила јер нико не воли када му се усред такмичења повреди битан играч као што је она. Али мала Буша ме је одушевила! Игра невероватну одбрану. Као да је нека Кинескиња! Драго ми је што је добро ушла и у напад, да се мало разигра и добије на самопоуздању. Само да задржимо овакву одбрану до краја”.  

Као један од највећих квалитета Србије се сматра квалитет средних блокера, а утисак је да тај квалитет још није испливао у свом пуном сјају. Весна је била један од најбољих играча света на тој позицији и добро зна шта Србија има на располагању.

“Наша репрезентација никада није имала проблем са средњацима и увек смо имали квалитетне одбојкашице на тој позицији. И сада је то случај. Стефана, Раша и Јована су фантатсични блокери и ако нешто буде превагнуло против Холандије, то ће бити средњаци. Холанђанке имају само корекцију и не могу да нам парирају овде. Превагнуће блок јер се наше девојке јако добро крећу и ту су у предности у односу на противника у полуфиналу. Имамо и дужу клупу, не играмо са само шест играчица и све су то адути због којих би требало да прођемо у финале. Девојке су сјајне. У петак рано устајање, кафица и сви уз наше девојке”,поручује једна од хероина српског одбојкашког бума од пре 12 година уз који су многе од данашњих репрезентативки одрастале и маштале да се нађу у истој ситуацији.

Сада су ту. И могу још више…

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар