Америка губи трговински рат

Према посљедњим подацима САД губе трговински рат - дисбаланс у трговини између Америке и Кине је досегао рекордне цифре. Према подацима за септембар ове године, суфицит Пекинга износи 34,13 милијарди долара, што је за три милијарде више него у августу.

Свијет 16.10.2018 | 22:01
Америка губи трговински рат
Са друге стране, дефицит трговинског баланса САД са Кином је за девет мјесеци ове године износио 225,79 милијарде долара, док је за исти период прошле године износио 196.

Амерички стручњаци ову ситуацију објашњавају тиме што америчке компаније повец́авају своје залихе и ужурбано купују кинеске производе јер се плаше да би Вашингтон могао још више да заоштри односе са Пекингом и да уведе додатне дажбине на увоз кинеске робе.

Међутим, није то једини фактор који је утицао на повец́ање дисбаланса, вец́ је Пекинг успио да пронађе начин како да мимоиђе намете које је Вашингтон увео Кини.

Наиме, кинески произвођачи су почели своје производе да извозе преко Малезије и Сингапура, и то по старим цијенама. Из тог разлога Кинези су формирали читав низ компанија-посредника у јужноазијским лукама са центром на малезијском острву Пенанг.

Примјера ради, пошто је Трамп увео царину на кинески челик, одједном се у Америци појавила сингапурска алтернатива том производу, и то по старим кинеским ценама. Како су утврдили амерички цариници, ријеч је о фалсификацији кодова и о производима без ознаке "направљено у Кини".

Међутим, амерички цариници нису у стању да провјере баш све производе који долазе из Азије, управо зато ц́е кинески производи преко Сингапура и Малезије, али и Вијетнама, Тајланда, Бурме и Индонезије и даље пристизати на америчко тржиште.

Управо таква шема умањује шансе Америке да оствари победу у овом трговинском рату између Вашингтона и Пекинга. Чак и ако се умањи трговински баланс између САД и Кине, адекватно ц́е се повец́ати баланс између САД и тих других јужноазијских земаља.

Са друге стране, Кинези ужурбано раде на томе да замијене увоз из Америке на производе из других земаља, а томе у прилог иде и најављена нова мјера којом ц́е се умањити увозне дажбине за све земље које учествују у такозваном „"ежиму фаворизоване трговине", а то су прије свега Русија, Њемачка, Аустралија, Бразил, Малезија, Јужна Кореја и Јапан.

То се, наравно, нимало не допада америчким компанијама, стога су и покренули кампању под називом "Тарифе ударају у срце земље", која за циљ има да објелодани шта све са собом носи овај трговински рат и колико ц́е то по џепу осјетити управо амерички потрошачи.

Извор: Спутњик

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

федерација

16.10.2018 22:26

питање није ко висе губи него ко море висе дурат

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

17.10.2018 16:43

Трамп има да дотуце трговину САД за сва времена ако овако настави.Сретно обецана земљо!

ОДГОВОРИТЕ