Розберг: Формула 1 мора да постане електрична!

Бивши шампион Формуле 1 Нико Розберг очекује евентуално спајање шампионата Ф1 и еколошки прихватљивих такмичења у којима се користе електромотори.

Остали спортови 20.10.2018 | 17:30
Розберг: Формула 1 мора да постане електрична!
Розберг се повукао из Ф1 након што је освојио једину титулу 2016, а од тада улаже у шампионат Формуле Е, такмичење у којима се користе возила на електромоторе, које, како је навео, сада вреди 750 милиона евра.

Иако је Формула 1 атрактивнија спонзорима и навијачима, Формула Е је све популарнија на комерцијалном плану. Компанија Хајнекен, која је спонзор Формуле 1, саопштила је да ће бити спонзор Формуле Е у наредних пет година.

"Можда никада нећемо доћи до тачке када ће Формула Е бити већа од Формуле 1, већ ћемо пре тога видети спајање та два шампионата. Када дође тренутак да Формула 1 мора да постане електрична, што ће се догодити, можда ћемо тада видети спајање", рекао је Розберг у телефонском интервјуу Асошиејтед пресу.

Они већ деле власништво преко америчких компанија магната Џона Малона. Либерти глобал је тренутно највећи деоничар Формуле Е, а Либерти медија купила је Формулу 1 прошле године. "Корак да Формула 1 уђе у 'електрику' биће велики и тежак. Ако се то икада догоди", навео је Розберг.

Он је рекао да и спортови морају да играју улогу у спречавању глобалног загревања. Према прошлонедељном извештају Комисије за климатске промене, разлика између живота и смрти за мноштво људи широм света, могла би бити да ли ће светски лидери пронаћи начин да за један степен смање будуће загревање које проузрокују људи.

"То је прави проблем у свету и морамо што пре да урадимо све што можемо да помогнемо. Свуда у свету се продају и возе електрични аутомобили. Нема смисла да Формула 1 користи моторе на сагоревање. Предност је што Формула 1 и Формула Е имају исте власнике", навео је Розберг.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар