Брегзит: Ипак није постигнут договор

Ситуација око тога да ли је постигнут договор о споразуму о изласку Велике Британије из Европске уније још није јасна, јер док бриселски сајт политицо. еу јавља да су преговарачи о Бреxиту постигли договор, Ројтерс наводи да они тек треба да потврде споразум о условима изласка те земље из Уније.

Свијет 14.10.2018 | 20:18
Брегзит: Ипак није постигнут договор
Ројтерс је објавио, позивајући се на двоје дипломата ЕУ, да је амбасадорима 27 држава чланица ЕУ данас речено да још није постигнут договор са Британијом о условима изласка те земље из блока.

Како објашњава британска агенција, амбасадори држава чланица ЕУ, без британског амбасадора, позвани су на састанак, што је поједине навело да наговесте да постоји "договор у понуди".

Раније, наводи Ројтерс, званичници ЕУ рекли су да такав договор тек треба да буде постигнут, као и да су потребни додатни састанци.

Претходно је политико.еу јавио, позивајући се на троје дипломата ЕУ, да су преговарачи у Бриселу постигли договор о споразуму о изласку Британије из ЕУ, који би обезбедио безбједан излазак земље из блока, уз постојање транзиционог периода како би се спријечили економски шокови.

Како је навео, назнаке да је пробни договор на преговарачком нивоу близу, почеле су да се појављују данас поподне, када је британско Одјељење за излазак из ЕУ објавило саопштење да ће министар за Брегзит Доминик Раб непланирано отићи у Брисел.

Ипак, Политико напомиње да је један дипломата ЕУ истакао да је "договор (тек) на преговарачком нивоу", тако да би још много могло да се промјени.

Званичник Европске комисије, који такође није именован, одбио је да коментарише те наводе рекавши само да су "преговори у току".

Ројтерс је потом објавио да су неименовани званичници ЕУ, након низа састанака у Бриселу организованих у покушају да се постигне напредак у преговорима прије доласка британске премијерке Терезе Меј на самит касније ове недјеље, рекли да преговарачи о Брегзиту тек треба да "запечате договор" о условима изласка Британије из блока.

Британска агенција је истакла да се, мање од шест мјесеци од предвиђеног изласка Британије из Уније, министар за Брегзит Доиник Раб састао се са преговарачем ЕУ Мишелом Барнијером, а да су амбасадори преосталих 27 чланица одвојено позвани на састанак.

"Упркос неким наводима, високо позиционирани извори из ЕУ рекли су да преговори тек треба да доведу до постизања коначног споразума који би лидери одобрили ове недеље, а неки су наговијестили да су додатни састанци неопходни како би се постигао договор о условима изласка Британије", напомиње Ројтерс.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

децко

14.10.2018 19:24

Wхо гивес а с..т?

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

14.10.2018 20:06

Управо тако,имаммо ми и своје проблеме.Хахаха.Какви глупаци