ЛН - најава: Србија у Букурешту прави три корака!

Еуро, Лига Б и његово височанство фудбал! Док чекамо 15 сати…

Фудбал 14.10.2018 | 14:00
ЛН - најава: Србија у Букурешту прави три корака!
Чим су групе жребане фудбалски свет је прокоментарисао: Србија и Румунија ће се борити за прво место у Групи Ц. И после 2:2 у Хумској дошао је ред и на реванш у Букурешту. Неће бити лако. Румуни пуцају од самопоуздања после седам утакмица без пораза. У последњих осам код куће имају скор од шест победа, реми са Црном Гором и пораз од Холандије (0:3) на пријатељској из новембра 2017. Међутим, судећи по првом мечу из Београда квалитет је на страни Орлова, а нема сумње да и Србија има шта себи да доказује. Овог пута више је разлога.

ЕУРО 2020

Писали смо “милион” пута о томе колико ће Лига нација да промени систем квалитикафија за Европско првенство, па да после прва три кола сада то у пракси појаснимо. Уколико би Србија славила у Букурешту сва је прилика да би такмичење у Групи Ц завршила на првом месту, пошто би Румунима одмакла на великих пет бодова разлике, а у новембарским мечевима би била домаћин Црној Гори и Литванији. Шта то значи? То значи да би Орлови себи обезбедили одступницу у случају неуспешних квалификација за Еуро. Односно, ако кроз квалификације и не би прошли до континенталне смотре имали би прилику да у баражу обезбеде ту привилегију. У баражу би играли против осталих најбољих тимова из Лиге Ц Лиге нација. Ако се до краја такмичења стање на табели не би мењало то би били Шкоти, Финци и Бугари. У причу би по тренутном пласману  могли да улете и Албанци, Израелци, Грци и Норвежани. Уз дужно поштовање свима: све слабије селекције од Србије. И чини се лакши пут до Еура него кроз квалификације.

ЛИГА Б

Други мотив за Орлове. Ако је опредељење Фудбалског савеза Србије већ такво да се форсирају млади играчи оно није уведено због тренутног квалитета некадашњих У19 европских и У20 светских шампиона, већ због простора да се они даље развијају и једног дана стасају у озбиљну екипу која би могла да, примера ради, нападне бар четвртфинале Мундијала. А неће се толико развити ако буду играли против тимова какви су Литванија, Црна Гора и Румунија. Потребни су и јачи противници. У Лиги Б већ би могли да се укрсте са екипама какве су Аустрија, Чешка, Русија, Шведска, Турска, Данска… Изазовнији ривали. Степеници које мораш да прескочиш ако желиш да уопште улетиш у коло са највећима.

ЊЕГОВО ВИСОЧАНСТВО ФУДБАЛ

Трећи корак у овом тексту, али би у главама свих у репрезентацији морао би да важи за први. Јер џаба и пласман на Еуро, џаба и Лига Б, џаба све ако се не игра добар фудбал. Имали смо и у прошлости квалитетне играче, имали смо и понеки добар резултат, али будимо искрени – добар фудбал се баш и није везивао уз репрезентацију Србије. И зато пре но што макар и почнемо да маштамо о некаквим успесима на Еуру или где већ, хајде да се усредсредимо на оно основно. Хајде да се потрудимо да разлику од првог меча у Букурешту не правимо онако наивне грешке у одбрани и дозвољавамо да нас Николае Станчију убија на контре и украде нам бодове који су морали да остану у Београду. Да не испадне да је она победа у Црној Гори била изузетак, већ да бар наговестимо да би квалитетна игра могла да постане навика. У кваллификацијама за Мундијал две победе везивали смо само после утакмица са недораслом Молдавијом. Као да нам је било потребно да се мало осоколимо (после дуела са Молдавијом смо добијали и Аустрију и Ирску на страни), али још мање да прерано полетимо у ваздух и болно атерирамо.

Станчију не сме да прође. И то су већ могли да науче Саша Лукић и Немања Максимовић,  који су га у одсуству Александра Коларова јурили и у Хумској. Милош Вељковић је проклизавао на Топчидерском брду, али је деловао много сигурније под Горицом. Никола Миленковић и Александар Митровић већ су постали константа. Ако их и остали испрате, ако сви заједно наставе да се пропињу на прсте покушавајући да дохвате оне изнад себе, могли бисмо ову Лигу нација - а ушли смо у њу прилично незаинтересовани - да памтимо као почетак неке нове, много лепше ере за српски фудбал.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар