ЛН: Чешкој важна побједа у Словачкој!

Фудбалери Чешке победили су Словачку са 2:1 у трећем колу групе један Лиге нација Б.  Чеси "елиминисали" Словаке, потера за Украјином.  Чеси као гости победили Словачку у Трнави и остали у трци за прво место Групе 1 "Б" нивоа Лиге нација.  Словацима не иде ова Лига нација - Крменчик и Шик ућуткали Трнаву.  Одличан комшијски дерби и тријумф Чеха у гостима - 2:1.

Фудбал 13.10.2018 | 17:45
ЛН: Чешкој важна побједа у Словачкој!
После првих 45 минута није било голова, па је победник одлучен у другом периоду игре.

Чешка је прва дошла до предности, пошто је Крменчик у 52. минуту савладао Дубравку.

Словачка је брзо одговорила преко Марека Хамшика (62), а победу гостујућем саставу донео је Патрик Шик у 76. минуту. 

Домаћи састав претрпео је други пораз у исто толико мечева, док је Чешка забележила први тријумф. 

Словаци и Чеси су од распада Чехословачке одиграли укупно 11 утакмица. Играли су пријатељске, састајали се у квалификацијама за европска и светска првенства, а данас у одмерили снаге и у новоформираном такмичењу – Лиги нација.

У међусобним дуелима Чеси су са шест победа далеко успешнији. Дуели некадашњих република ЧССР два пута су завршени без победника, док Словаци имају три тријумфа.

Последњи дуел на стадиону Спартака у Трнави одигран је у оквиру 2. кола Групе 1 "Б" нивоа и припао је гостима из Чешке 2:1 (0:0).

Овим поразом, Словаци су у приличном заостатку и тешко да у наредна два кола могу до прве позиције, где се налазе Украјинци са максималним учинком.

ТАБЕЛА: Украјина 6, Чешка 3, Словачка 0.

Чеси су повели преко Михаела Крменчика у 52. минуту. Робусни нападач Викторије Плзен је добио од Борека Дочкала лопту по средини, између двојице словачких штопера, лако их се решио и у ситуацији "један на један" са Мартином Добравком довео Чехе у вођство.

Томаш Вацлик је тачно десет минута касније успео да заустави врло тежак шут Адама Немеца, али и да одбије лопту до Марека Хамшика, који ју је волејом закуцао у мрежу гостију.

Патрик Шик је добио прилику уместо Крменчика и испоставило се да је његово увођење уместо стрелца првог гола био пун погодак селектора Јарослава Шилхавија.

Дочкал је сјајно убацио лопту у 76. минуту, а Шик се изборио поред дефанзиваца Чешке и главом матирао голмана Словачке. Овим гол је решен дуел у Трнави.  

Словаци су на последњој листи ФИФА на 28. месту, док Чеси са 46. позиције прилично заостају.

Одличан фудбал у Трнави. Стварно квалитетан комшијски дерби припао је Чесима (1:2), а не би било незаслужено и да је било супротно. Словачка је углавном нападала, Чешка погађала и на крају је уписала премијерну победу у Лиги нација. Можда мало и срећно, али то је фудбал.

Очигледно је селектор гостију Силави добро поставио тактику и задао два болна ударца Словацима у тренуцима када је деловало да ће ови наћи пут до мреже голмана Вацлика.

Прво полувреме памтићемо само по две прилике за госте које су пропустили Видра и Сучек, а истакао се добром интервенцијом и голман домаћих Дубравка.

Наставак је донео много бољу утакмицу, а после нествараног промашаја Дуде уз 52. са неколико метара, на другој страни одмах је Крменчик побегао Шкринијару и Шкртелу и донео вођство Чесима. Није се предавала Словачка, а после иницијативе и промашаја Мака и Немеца изједначење им је донео Марек Хамшик. Играо се 62. минут, лопта је после одбитка из корнера пала пред нападача Наполија који је био неумољив.

Иако је била у подређеном положају у тим тренуцима још један прелазак на страну ривала Чешка је искористила да дође до победе. Патрик Шик је после сјајне акције и центаршута Докала у 76. главом поставио коначних 2:1 и разгалио земљаке.

Био је то гол који је поптуно отворио утакмицу. Чеси су у финишу преко Видре (84') и Павелке (85') пропустили две шансе да дотуку домаћине, док је шансу за реми домаћина пропустио дефанзивац Ханко у 86. минуту.

Ово су први бодови за Чехе у Лиги нација у групи Б док се Словацима смеши испадање у нижи ранг. 

Лига нација Б: 

Група један:

Словачка – Чешка 1:2 (0:0)
Хамшик 62 - Крменчик 52, Шик 76
16.10, 20:45 Украјина – Чешка

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар