Шта ако...?! Деценијска казна, милиони евра...!

Ево шта кажу званична УЕФА дисциплинска правила када се намештање докаже и како су недавно прошле наше комшије. . .

Фудбал 14.10.2018 | 23:10
Шта ако...?! Деценијска казна, милиони евра...!
Као атомска бомба јуче поподне одјекнула је вест из Париза о наводном покушају намештања меча другог кола групне фазе Лиге шампиона између Пари Сен Жермена и Црвене звезде. Детаље сви већ добро знамо и већ су се јавиле озбиљне сумње да је ово тек "пуцањ у празно". У питању је ипак озбиљан медиј који је прилично пажљиво обрадио ову сумњу која је, чини се, ипак пуна рупа. Али и поред тога, треба знати шта би снашло нашег шампиона у случају да неке нечасне радње евентуално буду доказане. УЕФА има јасна правила око намештања мечева што се уз допинг сматра највећим злом данашњег фудбала. Зато су казне веома строге, какве и треба да буду.

Пре свега треба знати и бити свестан да случајеви везани за допинг и намештање мечева могу да се отворе у било које време, без лимита.

1) Случај отвара администрација УЕФА
а) на основу званичног извештаја
б) у случају протеста
ц) на захтев УЕФА Извршног одбора, председника УЕФА или генералног секретара УЕФА
д) на захтев инспектора (комесара) за етику и дисциплину
е) на основу докумената добијених о јавног ауторитета (службе)
ф) тамо где су жалбе поднете, а претходно одобрене од стране етичког и дисциплинског инспектора (комесара)

Али кренимо редом, од Члана 12 који се бави интегритетом мечева и такмичења и намештањем мечева.

1. Све особе које су везане за УЕФА права и регулације морају се суздржавати од сваког понашања које штети или може да штети интегритету мечева и такмичења и морају у потпуности сарађивати са УЕФА сваки пут у њеним напорима да се избори са таквим понашањем.

2. Интегритет мечева и такмичења је угрожена, на пример ако:
а) неко делује на тај начин да изврши незаконити или неприкладан утицај на ток и/или резултат меча или такмичења у жељи да на томе заради он или треће лице.
б) ко учествује директно или индиректно у клађењу или сличним активностима повезаним са такмичерским мечевима или ко има директне или индиректне финансијске интересе у тим активностима
ц) ко користи или даје другомне информацију која није јавна, до које је дошао захваљујући својој позицији у фудбалу, и оштети или може да оштети интегритет меча или такмичења
д) ко одмах и добровољно не информише УЕФА ако му се приђе у вези са активностима циљаним на утицање на незаконит или неприкладан начин на ток и/или резултата меча или такмичења
е) Ко одмах и добровољно не пријави УЕФА свако понашање за које је свестан да може потпасти под овај члан

Ако су примедбе о намештању поднете пошто је такмичење завршено, оне не могу имати утицај на спортски резултат такмичења или меча. 

Наредни члан који се тиче овог проблема је број 19, тема му је сукоб интереса, а он каже:

1) Особе које су везане овим одредбама избећи ће све ситуације које могу да резултирају сукобом интереса. До таквог конфликта може доћи ако особа везана овим одредбама има, или се чини да има приватне или личне разлоге који га спречавају да обавља дужности без икаквог неприкладног утицаја. Приватни или лични разлози могу укључивати, али нису лимитирани на личне користи, финансијску добит или друге мотиве за себе, породицу пријатеље или друге. Све особе обавезане овим одредбама имају обавезу открити било који такав сукоб интереса УЕФА без одлагања.

2) Све особе обавезане овим одредбама морају се уздржати од вршења дужности у случајевима постојања или потенцијала сукоба интереса.

У УЕФА дисциплинским правилима члан 21. бави се овим прблемима најјасније, а тема му је је мито и корупција:

1) Особе обавезане овим одредбама неће директно или индиректно понудити, дати или обећати било какву новчану или било какву корист (бенефит) која може утицати на доношење одлука УЕФА, било у пословним стварима, или било којој другој, комерцијалној сфери. Такве радње су забрањане без обзира да ли су урађене директно или индиректно.

2) Особе обавезане овим одредбама неће понудити, обећати, дати или прихватити новчани или било који други бенефит у замену за извршење или пропуст чина везаног за њихове званичне УЕФА активности које су у супротности са њиховим дужностима.

3) Особе обавезане овим одредбама обавезне су да известе УЕФА без одлагања.

Што се тиче самих пресуда, оне су, као што смо рекли, веома оштре, с циљем да се тако нешто не понови. Такви су примери два нама комшијска клуба, прилепске Победе и Скендербега. Македонски тим је за намештање мечева зарадио казну од осам година забране учествовања у европским такмичењима, док је албански добио читаву деценију, али и налог да уплати 1.000.000 евра на рачун Европске куће фудбала. Наравно, у клубовима је потом уследио распад система. Штавише, казна може бити још гора јер је у питању меч најважнијег Уефиног клупског такмичења, које мора имати чист образ, пре свега због спонзорстава. А када Уефи дирате "у хлеб"она удара јако.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар