Србину и Црногорцу одузето близу 1,3 милиона евра!

Од ухапшених фудбалских менаџера Дејана Вељковића из Србије и Црногорца Уроша Јанковића привремено одузето 539. 250 евра у готовини и 736. 375,14 евра са девизних рачуна!

Фудбал 13.10.2018 | 12:15
Србину и Црногорцу одузето близу 1,3 милиона евра!
Белгијски фудбал последњих дана потреса велики скандал због сумњи у намештање фудбалских утакмица, прање новца и корупцију. У тој држави ухапшено је девет особа, док је Тужилаштво за организовани кримининал због сумњи да су умешани и менаџери са ових простора извршили претрес на шест локација у Београду и Нишу.

Тужилаштво за организовани криминал привремено је одузело укупно 1.275.625,14 евра од фудбалских менаџера Уроша Јанковића и Дејана Вељковића који се сумњиче за прање новца стеченог незаконитим радњама приликом трансфера фудбалера.

Од тог износа 539.250 евра заплењено је у готовини након претреса станова, локала и сефова, а 736.375,14 евра са девизних рачуна осумњичених, прецизира се у саопштењу тужилаштва.

У односу на седам луксузних станова и једном локалу који се налазе у Нишу и Београду су донете наредбе о забрани располагања, с обзиром да постоји сумња да представљају противправну имовинску корист стечену извршењем кривичних дела прање новца.

Ове мере су предузете у наставку међународне акције сузбијања корупције и прања новца стеченог незаконитим радњама приликом трансфера фудбалера у европским клубовима, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом, Службом за борбу против организованог криминала, Јединицом за финансијске истраге и Управом за спречавање прања новца Републике Србије.

Виши суд у Београду одредио је у среду увече екстрадициони притвор Урошу Јанковићу, који је црногорски држављанин, а по међународној потерници коју је за њим расписала Белгија.

Белгија га тражи због сумње да је изврсио кривично дело криминалног организовања корупције и прања новца.

Дејан Вељковић, који је држављанин Србије, ухапшен је у Белгији.

Пре два дана Тужилаштво за организовани криминал је саопштило да је по њиховом налогу у среду извршен претрес шест локација и заплењено 800.000 евра за које се сумња да је стечен прањем новца незаконито стеченог малверзација у белгијским фудбалским клубовима.

У Белгији су тим поводом ухапшени тренер клуба Бриж, затим двојица белгијских фудбалских судија, неколико менаџера најпознатијих клубова из прве лиге Белгије, а у вези са малверзацијама поводом трансфера играча у фудбалским клубовима Бриж, Андерлехт, Локерен, Гент и другим.

Извршен је претрес просторија 10 фудбалских клубова у Белгији, на укупно 57 локација.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар