Интервју - Тренер Игокее, Трајковић: Дуле ми је кошаркашки отац!

Тренер Игокее је за наш портал говорио о почецима у Партизану, раду са Душком Вујошевићем, Душаном Ивковићем, Рашом Нестеровићем, Брендоном Џенингсом. . . анализирао свој ростер у Игокеи и осврнуо се на предстојећи меч против Будућности.

Кошарка 13.10.2018 | 17:35
Интервју - Тренер Игокее, Трајковић: Дуле ми је кошаркашки отац!
Ненад Трајковић тренерским послом почео је да се бави 1987. године као помоћник Душку Вујошевићу. Био је тренер чачанског Борца (у сезони 1989/1990), Слоге из Краљева (1995/1996), Партизана у периоду од 1999. до 2001.

Овдашњој публици постао је поближе познат 2003. године када је од Драге Каралића преузео бригу о Бањалучкој пивари (бившем Борац Нектару), али није дочекао крај сезоне. Самостално је још водио Крку (2011/12) и Пепинстер (2012/13), као и репрезентације Ирана (2003) и Летоније (2008)...

"Са Душком сам радио и у млађим категоријама Партизана, стално смо се дружили и проводили дане у дворани. Иако је он само годину и по старији од мене могу слободно да кажем да је он мој кошаркашки отац. Када је он преузео први тим повукао је и мене са собом и тада сам постао професионалац који ради са сениорима. Уз њега сам потпуно промијенио схватање кошарке, методику тренинга, рада. Ма све", истакао је на почетку разговора за МОНДО Ненад Трајковић.

Сарађивао је и са Божом Маљковићем у Реалу, Душаном Ивковићем у Динаму из Москве, али и Жељком Обрадовићем у Партизану.

"Радио сам са нашим најпризнатијим стручњацима. Ето, једино нисам са Светиславом Пешићем и искрено ми је жао због тога. Од свију њих сам нешто научио. Могу издвојити Дуду Ивковића као човјека и стручњака који је био најбољи организацији посла. Сви помоћници су увијек имали своје задатке и констатно су морали да се доказују. Држао нас је под сталном тензијом. У суштини сви су различити у опхођењу према сарадницима, играчима, медијима...сви имају нешто своје и од свију сам понешто научио и сада то примјењујем. Наравно, данас моји помоћници виде нешто код мене што им се допадне па одлуче да то преузму, али виде и нешто што им се не свиђа. Увијек мора да се учи".

Веома занимљиву каријеру направио је у НБА лиги, гдје је четири године радио као скаут Кливленд Кавалирса (2005/09) те био помоћник у стручном штабу Феникс Санса (2010/11), а у Европи је још радио у Реал Мадриду, московском Динаму и римској Лотоматици.

"То тамо се не може описати ријечима, свако ко има прилику треба отићи да види. Доста се може научити. На примјер, сваки тренер тамо има три-четири помоћника од којих је сваки задужен за седам-осам тимова у НБА. Само њих прати и када се игра против неке од тих екипа информише главног тренера и предлаже тактику. Како нападати, како бранити ту екипу. Све је у минуту испланирано на тренинзима, сваки тренер има код себе папир на којем је план. Фантастично. Када сам долазио у Игокеу тражио сам већи број помоћника него што је то било раније у клубу баш због искуства у Америци и подјеле посла".

Први ангажман у Америци, али и први играч којег је тамо тренирао, је био Рашо Нестеровић.

"Живио сам код њега у кући у Минесоти. Сјајан момак. Имао је велику српску заставу испред куће и до даске пуштао српске пјесме. Радили смо доста и направио је добру каријеру".

Тајну дуговјечности "преко баре" Трајковић види у чињеници да је способан да ради са високим, али и ниским играчима.

"Тамо се доста цијени када тренер може да ради са бековима и центрима на техникама. То знање ми је помогло. Радио сам са великим бројем играча, на примјер са Брендоном Џенингсом који је сад у Зениту. Специфичан је, мајка га је сама одгајала и био је окружен лошим људима у том периоду али и касније у каријери. Није имао добре савјетнике и могао је направити бољу каријеру. Исто сам радио са Сашом Вујачићем, одличан момак и један од бољих шутера са којима сам радио. Направио је грешку што је остао у Лејкерсима, јесте узео прстен, али Детрот му је нудио добру минутажу и велики новац. Није ускочио у тај воз на вријеме".

Искусни стручњак, који је са Партизаном освојио Куп Југославије 2000, а са Крком Суперкуп Словеније 2012. године, је потом анализирајући тренутни ростер Игокее представио визију коју је имао приликом селекције тима.

"Волим када ми високи играчи могу играти вани и споља, па су Томислав Зубчић и Сава Лешић оно што ми треба. Бекови морају бити у стању да шутирају и пробију па ако не могу на полагање да избаце шутеру гдје ми се уклопио Домен Лорбек. На примјер, Игокеа је изгубила титулу против Зрињског јер није имала довољан број шутера. Наравно, ми смо сада слабији у одбрани. Али просто нисмо могли да доведемо играча који је одличан шутер, али и добар у одбрани. Да је Лорбек и једно и друго не би био код нас јер не бисмо имали новца да га платимо".

Плејмејкерске дужности су примарно биле у рукама Џимија Гевина који је након одличних представа у припремном периоду мало "изгубио пут".

"Има проблема са упалом цријева. Видјећемо. Треј Кел није пружио оно што смо очекивали, али то је млад момак и 'руки' па имамо разумијевања. Прошла су два мјесеца како је ту и сада већ очекујем да почне да расте из утакмице у утакмицу. Треба да убрза и он то већ полако схвата".

Орландо Џонсон...

"Желио сам и једног играча који ће моћи да сам да ријеши неку ситуацију, када ми не можемо. План је био да то буде он, али није био здрав. Сада тражимо неког новог, али није лако пронаћи играча који прави разлику".

Игокеа је у уводна два кола од Меге примила 80 поена, од Цибоне 84. Трајковић слабије игре у одбрани приписује физиономији екипе која није богата дефанзивним специјалистима али ни играчима који могу извршити притисак на лопту.

"Мега, Олимпија, Звезда, Партизан, Будућнст на примјер имају одличне младе играче који су пуни енергије и атлетицизма и они могу да нападају и врше приситак на лопту у одбрани. Нама је то проблем. Дарко Талић би нам могао дати додатну димензију у одбрани, тренирамо, радимо са њим. Вриједан је, али неће ништа доћи преко ноћи. У одбрани је добар, али да би био на терену мора и доприносити у нападу. Дарко Илић је ове сезоне у 'руднику'. Када игра 'четворку' одмах га нападају, лаган је. Шут му је проблем и сада радимо на томе, али то такође не долази преко ноћи. Има све услове и сада је на њему".

Александровчане у недјељу очекује дуел против Будућности са којом су се на АБА Суперкупу сасвим солидно носили. Ипак, од тада су Подгоричани јачи за Алена Омића, а Игокеа слабија за одлазак Џонсона.

"Они сад играју против Арманија у Евролиги и одмах потом долазе код нас. Ми смо у предности јер играмо само АБА лигу и имамо времена да спремимо. Покушаћемо да их на свјежину изненадимо. Боља су екипа од нас, да се не заваравамо, али можда успијемо да искористимо њихов умор. Немамо притиска након побједе у Загребу".

Овај дуел доноси поновни сусрет са Александром Џикићем са којим је Трајковић сарађивао у Партизану и дао му прилику да буде дио јуниорског, а потом и сениорског стручног штаба.

"Примијетио сам га у једном малом клубу и довео у Партизан да ми буде помоћник у омладинским категоријама, а касније је било природно да га узмем када сам постао први тренер.Увијек је имао добре идеје и одлилчна размишљања. Био је вриједан, поштен и драго ми је да је успио да се докаже", закључио је Ненад Трајковић у разговору за МОНДО.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар