У Белгији, због намјештања, "иза браве" девет особа!

Белгијске власти ухапсиле су девет особа у вези с великим финансијским преварама и истрагом о намештању фудбалских утакмица.

Фудбал 13.10.2018 | 10:15
У Белгији, због намјештања, "иза браве" девет особа!
Три дана после операције у девет белгијских клубова и претреса у седам држава, поднете су оптужбе за припадање криминалној организацији, намештање утакмица, прање новца и корупцију, рекла је портпаролка федералног тужилаштва Венке Роген.

Међу приведенима су три менаџера и један судија из највише лиге, пренео је Асошиејтед прес.

Тужиоци су навели да се оптужбе за намештање мечева тичу борбе за опстанак у елитној лиги прошле сезоне и да не обухватају велике клубове.

Агенција АФП је данас пренела да је 19 осумњичених већ оптужено, укључујуц́и девет који су у притвору.

Од 29 ухапшених у Белгији, десет је пуштено из притвора, а 19 приведено истражном судији који их је оптужио за учешц́е у криминалној организацији, за илегално богћење или прање новца, изјавио је тужилац у петак у саопц́ењу.

Међу девет притворених су три агента играча, међу којима Моги Баје, бивши шеф Спортинга из Шарлероаа, представљен у медијима као најмоц́нији агент играча у Белгији.

Притворено је и неколико директора клубова, укључујуц́и и финансијског директора Малена, један судија, Барт Вертентен и бивши адвокат клуба Андерлехт.

На слободу је пуштен Иван Леко, тренер ФК Брижа који игра у Лиги шампиона, али је оптужен за прање новца.

Због масовности скандала, белгијска друга лига одлучила је да се овог викенда не играју утакмице. У првој лиги нема утакмица због паузе за репрезентативни фудбал.

Истрага финансијских малверзација је трајала годину дана, усредсређена на двојицу менаџера који су имали контакте с многима из водећих белгијских клубова, укључујући Андерлехт, Бриж и Стандард Лијеж. Оптужбе против њих се односе на утају пореза и илегално лично богаћење.

Тренер белгијског шампиона, Брижа, Хрват Иван Леко саслушан је јуче, заједно с менаџерима Дејаном Вељковићем из Србије и Белгијанцем Мођијем Бајатом.

Полиција је претходно спровела скоро 60 рација широм Европе. Како је наведено, 44 рације су обављене у Белгији, а 13 у Француској, Луксембургу, Србији, Црној Гори, Македонији и на Кипру.

Српско Тужилаштво за организовани криминал саопштило је у среду да је на шест локација у Београду и Нишу полиција запленила 800.000 евра за које се сумња да потичу од прања новца из малверзација при трансферу фудбалера у Белгији.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар