Мирис кестена враћа у завичај

Мирис печеног кестена ширио се у суботу 6. октобра чикашким насељем Хомер Глен захваљујући крајишким Србима укљученим у Удружење симболичног назива „Прело“.

Република Српска 12.10.2018 | 15:11
Мирис кестена враћа у завичај
А и кестенијада, која је ове године одржана по осми пут, била је и више од назива. Поред печеног кестења пекле су се и кобасице (домаће-банијске) рађене, како гарантује Банијац Перо Кутлић, по далеко познатој Гавриловићевој рецептури, а на роштиљу су били незаобилазни ћевапи. Поред њих на менију су били све домаћи производи: пите, крофне, палачинке, колачи и остало.








Кестење у Америци баш није лако набавити. Потпредседник „Прела“ Љубинко Шпегар морао је да потегне више од 300 километара до плантаже у Ајови.

"Сезона је кестења и преузели смо их директно са бербе. Свежи су и доброг квалитета тако да нам се труд исплатио", истиче он.

А посетиоци су показали да су жељни домаћих специјалитета па је продато 200 килограма печеног и 100 кг сировог кестења, 200 килограма кобасица и преко 100 килограма ћевапа. Све то залило се са српским увозним пивом и уз музику Моме Станића који је за ову прилику допутовао из Приједора.



"Захваљујући волонтерима, а било нас је више од 60, ова наша главна манифестација коју организујемо сваке јесени била је успешна. И са посетом смо задовољни, а поред Чикага и околних места гости су нам долазили из суседне Индијана и Вискансина", објашњава председник „Прела“ Душко Чучковић.

У целодневној манифестацији која се одвијала на српском црквеном имању Светог Јована одржавали су се спортски сусрети и пастирске игре.



На турниру у фудбалу учествовало је пет екипа и седам екипа у боћању. Најбољи су били фудбалери "Николе Тесле“, док су најбољи боћари били из тима „Голубић“. А присетили су се детињства кроз пастирске игре.



"Тако смо бацали камен са рамена, превлачили тољагу (палију), скакали из места у даљ и превлачили конопац", објашњава нам Богдан Јакшић под чијем су се руководством одржавала ова такмичења.



Иначе тимови у Чикагу се зову или по називима мјеста из којих потичу или по знаментим личностима као нпр „Др Јован Рашковић“, „Сава Мркаљ“, „Лика“, „Динара“, „Смоковић“, „Банија“, „Република Српска“ и слично.

Кесетенијада и котлићијада, која је дан касније 7. октобра одржана у дворишту Храма Христовог Васкрсења у Чикагу, завршиле су сезону српских пикника и фестивала који су се од маја, током лета, одржавали код српских храмова и на српским имањима у Чикагу и околним местима.



То не значи да су дружења Срба у Чикагу завршена. Напротив, догађања се селе у сале где су већ најављене забаве, сјела и прела, фестивали фолклора, храмовне славе и друга.

(БН) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Добро додје рат

12.10.2018 13:39

Немојте ме погресно схватити,знам изгинули су људи ал кад то ставимо на страну,боље вам је сто сте тамо,не плаци те за дједовином.Овде је мафија завладала и пет пута је горе него у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

12.10.2018 16:14

Браво друже управу си све. Банда завладала у свему,никад горе није било,ко је отисо нек никад не зазали за доле,нек захвали Богу што није доле.

Name

Бановиц

12.10.2018 17:42

Кога брига у РС за васе кестење?? Овдје људи гладују а ви горе не знате ста цете с парама, сто нисте који долар послали конкретно некој угрозеној породици. Ајде кус тамо

Name

ре Семберац

12.10.2018 17:45

Иди одмах ако мозес пријатељу из ових стопа, ја не идем нигдје , добро ми је и како тако је. Појма ви немате ста је Америка, у сновима зивите. Тебе це дворац да цека и Ферари цим додјес, де не лупетајте сви висе

Name

Ре Бановиц

12.10.2018 18:48

Нема пара без рада труту.Само вас "боли" да вам се посаље пара.Е па нема висе ни банке од нас!Нек поцркају дусмани као ти док гледате ове слике.Нама овде Република Српска најбоља!!!

Name

Ре Семберцу

12.10.2018 18:50

Е бас ти купус процвјето у мозгу.

Name

Банијка

12.10.2018 18:35

Овдје се ради о Банијцима, који су слозни И помазу једни другима гдје год да се налазе. У то су се увјерили сви у ције опстине су избјегли, да су добре комсије радни И вриједни људи који ће увијек радо помоци И уцинити.

ОДГОВОРИТЕ