Партизанова историја: Жонглирањем воћке до трофеја!

Партизан је данас обележио 40 година од основања Средњеевропског купа, јединог европског трофеја у историји клуба (у сениорској конкуренцији). Голман Раде Залад се присетио сјајне анегдоте.

Фудбал 11.10.2018 | 21:15
Партизанова историја: Жонглирањем воћке до трофеја!
Фудбалски клуб Партизан обележио је данас 40 година од освајања трофеја у некадашњемСредњеевропском купу (Митропа куп), најстаријем европском надметању (основан је још 1927. године).

Партизанова генерација, коју је предводио тренер Анте "Биће" Младинић, освојила је тај трофеј 1978. године, што је до данас остао једини европски трофеј у историји клуба (у сениорској конкуренцији).

Овај Средњевропски куп је временом губио на значају, поготово настанком Купа европских шампиона, потом Купа победника купова и Купа УЕФА, али је ово такмичење имало чак 52 сезоне и било је веома значајно пре неколико деценија.

Пре Партизана, ово такмичење су од југословенских клубова освајали Црвена звезда и Челик по два пута, као и Војводина једном, а касније су трофеј освајали Искра из Бугојна и бањалучки Борац.

Партизан је играо Средњеевропски куп у сезони 1977/78. Црно-бели нису успели у сезони пре да изборе пласман у Куп УЕФА, па је ово такмичење било идеално за уигравање нове, младе екипе, која че потом постати шампионска у оној ЈУгославији.

Такмичење је било подељено у две групе, а у Партизановој су били италијанска Перуђа и Збројовка из чехословачког Брна. Другу групу су чинили Војводина, Хонвед и бечки Рапид, који је убрзо одустао од такмичења, тако да су Хонвед и Војводина одлучивали о прваку групе.

Партизан је на почетку савладао Збројовку 5:1 на Стадиону ЈНА, а потом је уследио пораз од Перуђе (1:2). У реваншу Партизан је поново савладао Збројовку (3:2), а потом у Београду још један убедљив тријумф - против Перуђе 4:0.

У финалу у Београду, 13. децембра 1978. године, Партизан је играо  против Хонведа (победио Војводину 6:0, потом пораз у Новом Саду 1:2), а пошто је Рапид одустао, мађарски тим је ишао на мегдан црно-белима.

Партизан је освојио трофеј захваљујући голу Аце Трифуновића.

Сећајући се тог финала, Илија Завишић је приметио да је овај трофеј био неправедно заборављен и запостављен.

"То је била талентована и добра генерација, имали смо добар стручни штаб са Младинићем и Зораном Миладиновићем. Та генерација је освојила и два превснтва. Памтим да је било хладно, била је киша, врло тешко за игру, а Хонвед смо у финалу добили голом Аце Трифуновића из пенала", рекао је за ТВ Партизан Илија Завишић на пригодној свечаности у клубу.

А голман Раде Залад, чији је надимак био "Неман", присетио се анегдоте када се екипа Партизана враћала из Брна.

"После утакмице дошли смо на аеродром, али је био затворен, Нигде никога. Куцамо на врата, појави се човек из обезбеђења, ми га молимо да нас пусти, јер је било хладно, он каже не може. Наш вођа пута Аца Аранђеловић, некада фудбалер, пришао је том човеку и рекао му: 'Ако будем жонглирао ову поморанџу 100 пута, хоћеш ли тад да нас пустиш?'. Овај човек се насмејао и пристао. И Аца је тада заврнуо ногавицу, жонглирао је 100 пута и 101. пут је шутнуо далеко. тако смо ушли у аеродромску зграду и потом дошли кући", испричао је Залад.

Присетио се и како је у финалној утакмици носио никад дуже крампоне.

"Економ нам је дпобро припремио копачке. Ја као да сам био на штулама, никад дуже крампоне нисам имао. Не памтим теже услове за игру него тада", рекао је Залад.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар