Анализа: Србији је потребан трећи човјек...

Сергеј, Костић, можда неко из одбране?

Фудбал 11.10.2018 | 18:15
Анализа: Србији је потребан трећи човјек...
Португалци живе од Кристијана Роналда, Пољаци од Роберта Левандовског, Енгези од Харија Кејна... И то су оне репрезентације, органичили смо се само на тле Европе, за које се може рећи да су човек – тим. У Француској их има више, званични првак света ослања се на тандем нападача Антоан Гризман – Килијан Мбапе, уз подршку све чешћег пакера Оливијеа Жируа. Вицешампиони Хрвати су, после повлачења МаријаМанџукића, ослоњени у офанзиви на Луку Модрића и Ивана Перишића. Белгијанци имају широк спектар (Еден Азар, Ромелу Лукаку, Кевин де Брујне...), Шпанци су разноврсни, код Немаца сви могу да дају гол, али у 2018. то баш слабо чине.

Како стоји Србија?

У дану кад гостујемо Црној Гори – а и она може да се посматра кроз учинак једног фудбалера, Стевана Јоветића, јер са и без капитена није исти тим напред – чини се да би за успех у Подгорици (20.45, ТВ Спорт клуб 1) и у наставку Лиге нација било корисно да добијемо трећег  човека од поверења. Засад имамо двојицу, Александра Митровића и Душана Тадића, доказане у претходном (мундијалске квалификације) и на почетку овог циклуса (експериментално такмичење УЕФА) као играче који континуирано производе голове. Било да их дају или намештају. Посегнуће Младен Крстајић поново за њиховом нападачком креацијом и(ли) реализацијом, међутим, јасно је и селектору да би за добро државног тима било да имамо додатно оружје из ког можемо да запретимо, јер је логично запитати се шта ће бити кад стану центарфор Фулама и крилно Ајакса. Ако уопште стану.

Њхов учинак је и те како видљив. На пример, Александар Митровић је за време селекторског манадатаМладена Крстајића дао чак девет голова на десет утакмица. Душан Тадић у истом периоду двапут био прецизан и трипут асистент, а ако се зна да нас је тај двојац кључно погурао ка Првенству света док је на клупи седео Славољуб Муслин (шест голова шпица и чак 11 било егезкуција било асистенција новог капитена) јасно је да се све врти око њих. Свесни су тога и ривали, па ће као што је приметио сам Митровић, покушати да их зауставе маркацијом, због чега се тражи трећи човек, способан да растерети ударни двојац Орлова.

Кандидати? Нема их много. Бар оних који су на располагању стручном штабу за дуеле са Црногорцима и Румунима, који би могли да утичу на пласман на табели Групе 4 Ц дивизије Лиге нације.

Не рачунајући голове Митровића и Тадића, откако је Крстајић на клупи, стрелци или асистенти били су још Адем Љајић (због повреде се вратио у Истанбул),Александар Коларов (због повреде прста остао у Риму), Бранислав Ивановић(селектор га склонио из тима после Мундијала), Лука Миливојевић (исти случај као са Банетом), те Сергеј Милинковић Савић, Филип Костић и Андрија Живковић.

Међу последњом тројицом ваља тражити испомоћ Митровићу и Тадићу. Тим пре што Сергеја чекамо месецима, никако да проради, а ако је Муслин смењен зато што га није звао, онда је ред да се везиста Лација одужи челницима ФСС и садашњем селектору на толиком поверењу. Можда баш у Подгорици. Или даКостић, који игра све боље у Ајнтрахту, подсети на минијатуре из Лондона кад је двапут асистирао Митру за тријумф над Нигеријом, с тим да би и он могао да одапне коју. Можда и погоди. Живковић? Ако заигра... Наравно, ту је и Александар Пријовић као резерва, неко из одбране попут Николе Миленковића или Милоша Вељковића, после прекида...

Тек да не падне толики терет на плећа новог капитена и дуге „деветке“. А и да противници не знају кога пре да чувају.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар