Најава - Почиње Евролига: Креће трка за Реалом!

Европски шампион из Мадрида остао је без Луке Дончића, па влада мишљење да неће успети да одбрани титулу из Београда. Главни кандидати за првака Европе, ЦСКА и Фенербахче.  Почиње Евролига! Обрадовић: Јурићемо форму! У четвртак и петак на програму су утакмице 1. кола елитног континенталног такмичења. Реал брани титулу, Фенербахче у проблемима.

Кошарка 11.10.2018 | 18:45
Најава - Почиње Евролига: Креће трка за Реалом!
Жељко Обрадовић пролетос није успео да на Фајнал фору у Београду освоји јубиларну 10. титулу клупског првака Европе, а пред меч против Гран Канарије на старту Евролиге каже да не може ни да претпостави какви су домети Фенербахчеа у новој сезони.

"Видећемо у мају и јуну, када се иначе своде рачуни. Верујем да имам екипу која може да задржи Фенербахче у врху Евролиге и турског првенства", рекао је Обрадовић за "Спортски журнал".

Претходних година је Фенер увек важио за једног од највећих фаворита елитног такмичења, али финансијски проблеми овог пута му нису дозволили да се "размаше" на тржишту, па су уместо Вонамејкера, Нанелија и Томпсона доведени само Жофри Ловерњ и Тајлер Енис.

Уз то је и припремни период био далеко од идеалног.

"Углавном смо били некомплетни, јер су играчи били у државним тимовима. Можда смо укупно 10 дана били сви на окупу... Још смо у фази уигравања и враћања на елементе које смо имали до растанка у јуну. Нема друге него да јуримо форму кроз утакмице и тренинге".

Обрадовић је одлучно одбио да се упусти у прогнозе...

"Тиме се баве навијачи и новинари. Недавно је у Барселони било окупљање евролигашких тренера и нико од колега није причао о томе... Сваки од 16 клубова учесника жели у плеј-оф".

Реал Мадрид браниће титулу "само" без Луке Дончића, који је отишао у НБА лигу, али са потпуно опорављеним Љуљом и Кузмићем и неколико нових играча који ће појачати конкуренцију.

ЦСКА је увек кандидат за Фајнал фор, али не побуђује страхопоштовање као некада.

Басконија гаји велике амбиције (идуће године славиће шест деценија од оснивања и бити домаћин завршног турнира), док Барселона са старим лисцем Светиславом Пешићем вреба повратак на старе стазе.

Олимпијакос је ангажовао тренера Дејвида Блата, подмладио и убрзао тим.

Жалгирис је задржао Шарунаса Јасикевичијуса и већину играча из сјајне претходне сезоне, Панатинаикос и Химки су остали јаки, Ефес и Макаби обавили ко зна који "ремонт" у последњих неколико година, Армани пробао да додатно унапреди своју нападачку кошаркашку филозофију...

АБА лигу ће после периода који су обележили Црвена звезда, раније Партизан и Цедевита, представљати Будућност, Дарушафака ће учествовати као освајач Еврокупа, док се Гран Канарија квалификовала кроз шпанско првенство.

Коначно, ту је и Бајерн, нови шампион Немачке, коме је додељен двогодишњи "вајлд кард".

Баварци би са Владимиром Лучићем, Стефаном Јовићем, Немањом Дангубићем и тренером Дејаном Радоњићем - нажалост, не и повређеним Миланом Мачваном - могли да српским љубитељима кошарке попуне емотивну празнину, када се четвртком и петком увече буду играле утакмице Евролиге без црвено- и црно-белих.

Сада креће оно право! Дочекали смо почетак Еврокупа, Јадранске лиге, као и отварање најјачих домаћих шампионата широм Старог континента, сада је дошло време да пожелимо добродошлицу и европској елити у новој сезони Евролиге.

Србија, нажалост, неће имати свог представника у најјачем клупском такмичењу с ове стране Атлантика, али како београдски вечити ривали играју с почетка регионалног такмичења, има наде да би ова такмичарска година могла да буде преседан.

Ефес, Армани, Будућност, ЦСКА, Барселона, Химки, Басконија, Макаби, Олимпијакос, Панатинаикос, Жалгирис, повратници Бајерн и Дарушафака, дебитант Гран Канарија и вицешампион Фенербахче. Сви они желе само једну ствар – да скину мадридски Реал с трона!

Далеко је мај и ко зна шта би све могло да се промени у редовима 16 најбољих клубова Европе, али из ове перспективе делује да ће клубовима из доњег дома Евролиге бити теже да направе неко веће изненађење и домогну се једне од осам позиција за плеј-оф.

Кренимо редом...

Краљевски клуб је задржао практично цео састав из прошле сезоне (Керол, Фернандез, Рендолф, Рејес,Кампацо, Ајон, Томпкинс...), али је остао без кључног елемента шампионске конфигурације – Луке Дончића. После свега што је освајач свих престижних признања урадио, није било ни реално да остане. Ипак, његово место заузео је сународник Клемен Препелич, а много важније је то што ће Пабло Ласо на располагању имати свог миљеника – Серхија Љуља. Популарни Мистер победа изгубио је највећи део прошле такмичарске године због тешке повреде колена и тек сада је могуће очекивати игре из његовог шаблона. Биће јако занимљиво видети може ли Реал да задржи ниво приближан оном када је екипом командовао Лука Дончић.

Фенербахче је после испуштене шансе да задржи круну пред неколико хиљада својих навијача у Београду окренуо нови лист и започео нови пројекат. Џејсон Томпсон је отписан и јасно је да није био кадар за систем Жељка Обрадовића, а на његово место стигао је Жофри Ловерњ. Фенер је тако добио огромно појачање у рекету и заједно с Јаном Веселим и Ахметом Дувериолуом требало би да буде разбијачка сила у рекету. Јак ударац за ростер представљају одласци Бреда Ванамејкера и Џејмса Нанелија, али је као замена стигао још један играч из НБА лиге – Тајлер Енис. Како других појачања нема, чини се да ће Жељкоуказати веће поверење Марку Гудурићу, док ће Костас Слукас, Луиђи Датоме и Боби Диксон ипак узети највећи део колача.

Велико је питање – шта очекивати од ЦСКА? Армејци су редовни учесници завршних турнира, али им срећа није наклоњена и само две европске титуле у претходној деценији нису оправдале вишемилионска улагања.Димитрис Итудис пробаће да надогради игру ЦСКА на бази Родригез – Де Коло – Хигинс, а долазак Данијела Хекета требало би да осигура квалитет у организацији игре и додатну шутерску опцију. Унутрашња линија сХајнсом, Хантером, Курбановим, а онда и Клајбурном на крилу даје чврстину у оба поља и они су већ старе кајле. Зато ће Итудис покушати што пре да оспособи новајлије из НБА Алека Петерса и Џоела Боломбоја који би требало да донесу одређени квалитет, посебно у одбрани и скок игри.

Жалгирис у нову сезону улази с највећим буџетом у клупској историји, од готово 10.500.000 евра. Највећи добитак за најлепшу прошлосезонску причу јесте останак Шарунаса Јасикевичијуса. Да, у тиму нема првог играча Кевина Пангоса, као ни његовог заменика Василија Мицића и солидног играча ротације Аксела Тупана, али Жалгирис је сачувао окосницу. Нису европски великани успели да рашчерупају Жалгирис, што је у доброј мери заслуга добре реакције клупске управе због преузетих мера да Јасикевичијус не оде у Барселону. С Дејвисом, Вајтом, Улановасом, те ветераном Јанкунасом, Милакнисом и новопридошлим појачањима Волтерсом, Григонисом и Вокапом, па повратником Вестерманом, Жалгирис поново има занимљив састав. Видећемо ко ће имати довољно храбрости да ускочи у Пангосове патике и узме кључ екипе у руке...

Увек занимљиве приче су Панатинаикос и Олимпијакос. Грчки великани имали су потпуно другачије визије рада на летњој пијаци, па је тако Панатинаикос радио на елементу искуства, а Олимпијакос подмлађивања.

У срце Атине стигли су бивши најбољи стрелац Евролиге Кит Ленгфорд, те Стефон Лазме, Дешон Томас, Јанис Папапетру и Вангелис Сакеларију, уз младог Јоргоса Папајаниса. Ћави Пасквал се доста фокусирао на елемент квалитетне одбране, с тим да Кит Ленгфорд и Дешон Томас морају да унесу нову димензију у напад Зелених. С останком Ника Калатеса, па Џејмса Гиста и Никоса Папаса, Панатинаикос може да размишља о наредном кораку и одласку на завршни турнир.

У предграђу Атине кују се велики планови. Јанис Сферопулос је замењен тренером шампионског коваДејвидом Блатом, а он је доведен како би Олимпијакос претумбао и започео велики процес транзиције. Да,Василис Спанулис и Јоргос Принтезис ће и даље имати важне улоге, али ће њихова минутажа вероватно бити умањена сразмерно годинама, док ће своју шансу пробати да искористе млади играчи попут Најџела Вилијамс Госа, Саше Везенкова и Алекса Тупана. Јанис Тима би својим искуством требало додатно да појача одбрану, па чак и буде опасан по кош из другог плана. Ово би требало да буде сезона када ћеНикола Милутинов успоставити доминацију европским рекетима, а с Манцарисом, Стрелнијексом,Папаниколауом, Аграванисом и осталим играчима у ротацији, Олимпијакос би поново требало да буде велика опасност за све.

Барселона, Ефес, Макаби и Олимпија поново су уложили велики новац у склапање тимова, само што резултати упорно изостају. Светислав Пешић је добио појачања која је хтео у Синглтону, Пангосу, Кјурику и Блажичу, мада ће се много више причати о одлуци клупске врхушке да присилно отера Хуана Карлоса Навара у пензију. Ергин Атаман је променио цео тим по својој жељи и довео Плајса, Ларкина, Андерсона, Моермана,Бобуу, Мицића... И велики је знак питања над овим тимом. Много индивидуалног квалитета, али не зна се какву хемију ће имати.

Макаби годинама лута са силним појачањима и филозофијама, па ћемо видети да ли је Невен Спахија сада успео да створи тим за нешто више. Одлука да Макаби има два одвојена ростера за Евролигу и домаће првенство је револуционарна, а кључни људи новог тима морали би да буду Скоти Вилбекин и Џереми Парго, заједно с Алексом Тајусом и Деандреом Кејном. Армани годинама покушава да створи џет-сет екипу, али сваки пут омане. Овог пута Симоне Пјаниђани је овог пута био нешто умеренији са аквизицијама, али је довео заиста добра имена – од Немање Недовића, преко Мајка Џејмса, до Џефа Буркса. Опет, као и с Ефесом, много потенцијала и квалитета, али питање је да ли ће Пјаниђани моћи нова имена да уклопи сМицовим, Кузминскасом, Бертансом, Џерелсом, Гудаитисом и осталима...

Бајерн с Дејаном Радоњићем и српским легионарима Стефаном Јовићем, Владимиром Лучићем иНемањом Дангубићем могао би да има занимљив тим и потенцијални „тврди орах“ за најјаче клубове.Милан Мачван, нажалост, неће играти ове сезоне због нове тешке повреде колена, а уместо њега у ростер је убачен некадашњи други пик са НБА драфта – Дерик Вилијамс.

Будућност није странац у Евролиги, али је у елити није било још од почетка овог миленијума. Велика енигма, заиста, после свега виђеног с почетка сезоне. Изгледало је да би Александар Џикић могао да укомпонује брзо нови тим са доста великих појачања, али засад Будућност изгледа као да нема ни трунку тимског духа. Велики посао је пред српским тренером...

ПАРОВИ 1. КОЛА

четвртак

ЦСКА - Барселона 19.00
Панатинаикос - Макаби 20.00
Бајерн - Ефес 20.30
Реал - Дарушафака 21.00

петак

Будућност - Армани 18.45
Химки - Олимпијакос 19.00
Жалгирис - Басконија 19.00
Фенербахче - Гран Канарија 19.45

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар