Резултати власти: Остала обећања

Помпезно најављивани програми реформи на почетку мандата сада већ одлазеће власти претворили су се у четири године стагнације и врло мало напретка.

Босна и Херцеговина 11.10.2018 | 08:01
Резултати власти: Остала обећања
Иако су сви били убијеђени да ће БиХ добити кандидатски статус, то се није десило. Реформа Изборног закона такође је била велика тема која је остала мртво слово на папиру. Међународни монетарни фонд (ММФ) обуставио је исплату транши јер се власти нису држале оног што су обећале да ће испунити, а структурални дијалог реформе правосуђа, започет још 2011. године, више нико ни не спомиње.

Ништа или врло мало урађено је у реформи система социјалне заштите и пензија, Република Српска ништа није урадила на реформи здравственог система, а ФБиХ није обавила дубинску анализу телеком оператера. Реформа јавне управе, која је требало да буде у поодмаклој фази, такође касни, а према подацима Центара цивилних иницијатива, и у спровођењу Реформске агенде има много заостатака.

Према независном мониторингу спроведеном прошлог мјесеца, а који је наручио ЦЦИ, из Реформске агенде реализоване су 104 мјере, или укупно 60 одсто, док их је у процедури 40, или 23 одсто, а 28, или 17 одсто, није усвојено у предвиђеном року.

На нивоу институција БиХ остварено је 64 одсто мјера, у процедури их је 27 одсто, док девет одсто мјера није ни разматрано.

На нивоу ФБиХ усвојено је мање од пола, односно 46 одсто мјера, у процедури их је 23 одсто, а није усвојено 31 одсто.

Влада РС најефикаснија је с усвојених 71 одсто мјера, док их је у процедури 22 одсто, а неусвојено седам одсто.

Када се ради о социјалним реформама, у ЦЦИ-ју су запазили да су реформа јавне управе и тржишта рада до сада биле области с најмањим бројем реализованих мјера.

У тој институцији такође напомињу да је четвртина мјера из акционих планова скројених за спровођење Реформске агенде немјерљива због уопштених формулација чији се исход тешко може мјерити.

Јамила Миловић-Халиловић, портпарол Делегације ЕУ у Сарајеву, каже да ЕУ са забринутошћу примјећује да су реторика подјела и предизборне кампање знатно успориле темпо реформи, посебно у контексту Реформске агенде.

"Велики јавни сектор још увијек је неефикасан, а власти још нису испуниле обећање да ће смањити пореска оптерећења на рад како би се отворила нова радна мјеста и сузбила сива економија. Надаље, постоји потреба за деполитизацијом јавних предузећа како би се стало у крај политичком непотизму, те за побољшавањем одрживости, квалитете и приступачности здравственим услугама", рекла је она.

Подвукла је да ће ЕУ наставити радити са свим заинтересованим актерима и новоформираним властима на свим нивоима у БиХ како би се након избора поново подстакнуле неопходне реформе за добробит грађана БиХ.

Исмар Хота, аутор студије, каже да су најважније мјере, а посебно примарни закони, пречесто усвајане по хитном поступку и без јавне расправе, што је, како истиче, супротно одредбама пословника у парламентима.

"Видљиво је да се ова недемократска пракса користила у оба ентитета. Неки од важнијих закона који су усвојени по хитном поступку су Закон о привредним друштвима, Закон о директним страним улагањима, Закон о измјенама и допунама Закона о доприносима, Закон о измјенама и допунама Закона о државној служби Федерације БиХ, којег је Уставни суд ФБиХ ставио ван снаге", каже он.

Он даље истиче да акциони планови садрже близу петине мјера које нису реформске, него су оперативне и административне.

"Примијећена је још једна необична појава, а то је да су неке мјере у парламентарној процедури по неколико мјесеци или чак више од годину дана", закључио је он.

Извор: Независне

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Петар Пан

11.10.2018 06:06

Обећање лудом радовање каже народ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

На цекању

11.10.2018 06:08

Док ММФ плаца имамо !развојне! пројекте власти: усе, насе и подасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана за АТВ

11.10.2018 09:42

Да објавимо да цете и наредне 4 године имати на програму "знање-имање". Најузбудљивије дијелове емисије као сто је заокретање трактором, стоп анд го возење али без трзања, гледацете и даље на Додиговизији.

Name

Агедна

11.10.2018 06:13

Па добро,али на БХ нивоу су све обећано испунили, зато су и побрнали, мада су тад уз невазеце листиће бошњачким гласовима загријали фотеље и то сви знају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

11.10.2018 07:01

Назалост наси политицари се нису у кампањи дотицали ових питања који по њиховом мисљењу задиру у њихове привилигије и смисао бављења поллитиком.Њихови домети су ко је патриота а ко издајник ко је веци Србин и русофил а ко веци противник запада.Они сматрају да је дрзава довољна сама по себи јер било каква да је она мозе обезбједити егзистенциију привилегованих а остали ако им се не свида ,сирок им друм и слободан пут у омрзену Европу.Док год се и позиција и опозиција не буду борили за права градана и народа у цјелини а не за права политицких касти и накарадно постављеног система вриједности који омогуцава овај ниво криминала и корупције и злоупотреба,овдје неце бити промјена него сто се народа тице пирових побједа и лгализације свега онога сто не припада напредним и цивилизованим људима друствима и дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флука

11.10.2018 07:35

Највећи непријатељ развоја је Милорад Додиг,На изборима је имао подрска Путина,Вуцица, Патријарха,плус крадја,то је његов образ,само убиство Давида,је требало да се стиди,и да се повуце,сто није ријесено,Патријарх пре на дан избора долази код лопова Додига,у Лактаса,засто није и Говедарица посјетио,онда би било праведно,е моји Срби,владају среброљубци,теско нама,

Name

Буду власти и усаглашене

11.10.2018 07:24

Власти се јако брзо усагласе, чак и ако крше постојеће законе, кад су у питању паре, наметање нових харача, увођење нових намета народу,... Ту се ради о њиховом итекаквом интересу, док европски органи и ММФ, који позајмљују паре, све ово знају, на нерегуларности не реагују, углавном игноришу. У прилог томе је незавидна и бесперспективна ситуација у БиХ, која њима уопште не смета, дапаче...

ОДГОВОРИТЕ