Русија излази из Савјета Европе?

Русија би могла да буде искључена из чланства у уставним органима Савјета Европе, уколико не обнови исплату доприноса за буџет те организације до средине 2019. године, изјавио је у сриједу генерални секретар Савјета Европе Турбјорн Јагланд.

Свијет 11.10.2018 | 07:23
Русија излази из Савјета Европе?
Према његовим ријечима, неуплац́ивање доприноса у протекле двије године даје основе за санкције Русији. Комитет министара Савјета Европе могао би да обустави чланство Русије у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе и у самом Комитету.

У јуну 2019. године истец́и ц́е двије године од посљедње уплате Русије у буџет Савјета Европе, рекао је Јагланд.

"Апсолутно је недопустиво трпети да земља која је и даље овде није платила доприносе. Не може се бити члан половично, то би била катастрофа за читаву конвенцију", навео је Јагланд.

У случају изласка Русије из организације, Јагланд намерава да представи кориговану варијанту буџета Савета Европе.

Представницима Русије је 2014. године одузет низ овлашц́ења у Парламентарној скупштини Савјета Европе због става о Криму. Москва је саопштила да не може да ради у таквим условима, обуставила је учешц́е на сједницама, а од 2016. године не шаље документе за акредитовање чланова своје делегације.

У јуну 2017. године Русија је саопштила да обуставља дио уплата у буџет Савјета Европе, све док се њеној делегацији не обнове овлашц́ења у пуном обиму.

Извор: Спутњик

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Балалајка

11.10.2018 07:52

Који лицемјери.Ста да вам плацају Руси.Па они ту не долазе две године а рацуни им се саљу редовно као да су они будале.Савјет Европе без Русије нема никакав смисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

13.10.2018 07:11

Како да плати цланство кад су јој заведене санкције.

ОДГОВОРИТЕ