Неправилности, пријетње и уцјене доминирале изборним процесом

Избори су прошли, остали су проблеми и недоумице. Да ли су избори били регуларни или намјештени теме су о којима се прича у јавним и приватним сусретима. Озбиљне анализе о томе како су то грађани ове земље бирали, како је институција која спроводи изборни процес радила, да ли су неправилности велике – нема! Они који прате политичка дешавања кажу да је куповина гласова заједно са другим нерегуларснотима уочљивија него на свим досадашњим изборима.

Република Српска 10.10.2018 | 19:37
Неправилности, пријетње и уцјене доминирале изборним процесом
’’Ријеч је о крађама, јавашлуку на бирачким списковима, што није ништа ново за наше прилике. То ставаља у питање резултате избора и сумњу за оно сто ЦИК званично саопштава. Морам додати да је ЦИК једино што је радила око избора било оно њихово вијећање ко ће бити нови предсједник њихове комисије.’’ – каже професор Миодраг Живановић.

Притисци, условљавање отказима, понуда за ново радно мјесто у замјену за глас, злоупотреба јавних ресурса, трошење буџетског новца на куповину гласова – све то је обиљежило предизборну кампању. На сам дан избора уочене су стотине пропуста које су свједочиле о неправилностима и притисцима приликом гласања, масовне замјене чланова у бирачким одборима, проблем су и велике разлике између броја бирача и броја грађана на попису.

‘’Највише забрињава злоупотреба личних података у сврху лажних пријава преко пошт чиме је овај процеспотпуно компромитован. Ако говоримо о цјелокупном изборном перидоу можемо рећи да је предизборни период био поприлично хаотичан са значајним бројем неправилности које су могле утицати на преференције бирача. Изборни дан протекао уобичајено у складу са изборним законом, али са значајним бројем евидентираних неправилности ‘’ – каже директор Коалиције ‘’Под лупом’’ Дарио Јовановић.

И све то потврђује тромост изборне администрације и истражних органа у отклањању и процесуирању изборних неправилности прије и током изборног дана. У недјељу је на једно гласачко мјесто пред бројним свједоцима дошао човијек и донио извод из матичне књиге умрлих од свог брата који је преминуо прије 11 година. Годинама је писао дописе изборној комисији да се име његовог брата скине са гласачког списка, узалуд. Најбоља илустрација атмосфере у којој су се проводили избори у РС је Косијерево код Лакташа. Изнад бирачких кутија слика предсједника РС И СНСД Милорада Додика. 

‘’Са много страна се упозоравало на нерегуласрности, малверзације тако да је то све познато. Проблем је што то није допрло до оних који су надлежни за спровођење избор (ЦИК БИХ) која их је прогласила коректно споведеним изборима. Страх ме да ће све ове нерегуларности које указују на изборну крађу И кривична дјела остати мртво слово на папиру ‘’ – рекла је политички аналитичар Тања Топић.

На овим изборима, на свим нивоима власти било је пола милиона неважећих гласачких листића. Анализа показује да је на сваком шестом бирачком мјесту више од 10 % неважећих листића. Они који су поражени на изборима кажу да је ријеч о изборној превари. Постоје и информације да су се дан пред изборе доносили попуњени листићи, а све то указује на једну врсту неповјерења у комплетан изборни процес.  И све док се не донесе нови Изборни закони тзв. ‘’сиви’’ послови у изборној пракси ће бити присутни.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ТО ЈЕ

10.10.2018 17:43

Владавина МОГА права!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Бабић

10.10.2018 17:45

Како да владају ови из СзаП кад не знају да бране да им покраду изборе. Ви једноставно нисте за власт. Ви сте се поузадли у "Правду за Давида", да ће то ријешити изборе. Нисте радили на терену, више сте се поузадли у фејсбук. Зато сте изгубили изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

10.10.2018 19:35

Тако је! И само из тог разлога су солидан резултат направили у Бањалуци.

Name

РЕ Б БАБИЦ

10.10.2018 19:50

ПА ДА СМО МИ НОРМАЛНИ КАО ВИ КРИМИНАЛЦИ И ЛОПОВИ, БИЛО БИ КРВИ ДО КОЉЕНА. ЉУДИ ПОСТЕНО МИСЛИЛИ НА ИЗБОРИМА КАО СТО СУ МИСЛИЛИ И РАДИТ ПОСЛЕ ИЗБОРА. А ЛОПОВИ СУ ЛОПОВИ У СВИМ СИТУАЦИЈАМА!!!

Name

КРАЂА У БРЧКОМ

10.10.2018 17:50

"Излазност" у Поповом пољу, једном од бирачких мјеста у Брчком, је била 94,44%, у Крбетима 91,02 а у Трњацима 89,25%. Јасно је да је то фиктивно гласање. Направљен је приговор Изборној комисији и пријава тужилаштву и полицији јер је то кривично дјело. То могу лако утврдити: упоређивањем потписа са бирачког списка са потписима са личних карата које они имају у ЦИПС-у. Иначе је просјечна излазност у Брчком била 56%...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.10.2018 21:48

Браво!

Name

Опасност!!

10.10.2018 18:02

Све ово треба да се провјери. Никоме не требају намјестени изборни резултати. То је веома опасна и претенциозна работа коју треба испитати ради будуцности БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уобичајено понашање

10.10.2018 18:10

Неправилности, уцјене и пријетње су биле у предизборним кампањама, чак и јавно, али нико ништа. Манипулације са изборним листицима, разне преваре са бирачима, прекобројним неважећим листовима,.. , као да је све негдје међу домородачким племенима у Африци. Огласила се и Кормакова, више да оправда своју посјету Цик-у. ЦИК одуговлачи, нешто чекају, људи све више на Тргу, на вијестима само ружне вијести, велико је незадовољство, али и нека колективна депресија у овом друштву... Да ли ће доћи до излијечења икада, вријеме ће, надам се убрзо показати.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД-СП-ДНС

10.10.2018 18:26

Од гласова које су добили, трећина је регуларна, трећину су купили а трећину украли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

10.10.2018 19:17

Сад моземо само пјевати борбене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор

10.10.2018 19:57

Теско нам се. Послије ових избора ноцна мора тек поциње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

10.10.2018 20:11

Све постаје бесмисао.у име закона се убија силује и краде.не видим особу која мозе срусити резим без обзира на било какав програм јер је сваки бесмислен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бирац

11.10.2018 06:47

Резим русе гласаци а не трг и улица.Опозиција не одлази са улице,ПА КОМЕ ТРЕБА ТАКВА ВЛАСТ

Name

манипулација

10.10.2018 21:47

Наравно да су били намјестени. Хоцемо поново да гласамо!

ОДГОВОРИТЕ