"Намјештање" у Белгији: Приведен и српски менаџер!

Европске полицијске службе извршиле су данас 57 рација поводом навода о финансијским преварама и намјештању резултата фудбалских утакмица у Белгији, Француској, Луксембургу, Кипру, Црној Гори, Србији и Македонији.

Фудбал 10.10.2018 | 21:45
"Намјештање" у Белгији: Приведен и српски менаџер!
Белгијско федерално тужилаштво саопштило је да су 44 рације извршене у Белгији и још 13 у Француској, Луксембургу, Кипру, Црној Гори, Србији и Македонији.

Белгијска полиција привела је српског фудбалског менаџера Дејана Вељковића због сумњи у намјештање утакмица, прање новца и корупцију.

Вељковић је ухапшен заједно са тренером Клуб Брижа Иваном Леком.

Тамошњи медији наводе да су у операцији "Чиста рука" главни осимњичени агенти Мођи Бојат и Вељковић, а међу истакнутима су и бивши тренер Андерлехта Херман ван Холсбек и судије Себастијан Делферир и Барт Вертентен.

Полиција претреса и клупске просторије белгијских великана Клуб Брижа и Андерлехта. Вељковић има веома добре контакте са белгијским клубовима, посебно са Мехеленом, Локереном и Клуб Брижом чији је тренер Леко, због чега је посредовао у многим трансферима фудбалера.

У саопштењу се наводи да се једногодишњом истрагом дошло до доказа о "сумњивим финансијским операцијама" спортских агената и до наговјештаја "о могућем утицају на утакмице" у посљедњој сезони.

Информације о истрази објављене су само три мјесеца након што је фудбалска репрезентација Белгије стигла до полуфинала Свјетског првенства у Русији.

"Агенти, судије, један бивши адвокат, један рачуновођа, јувелири и новинари" су међу лицима која су обухваћена рацијама, објавиле су власти без навођења имена.

Истрага је усмјерена на центре "активности које се доводе у везу са криминалном организацијом, прањем новца и приватном корупцијом", наводи канцеларија тужилаштва.

Рације су извршене у свим белгијским регионима и многим клубовима. У акцији у Белгији учестовала су 184 полицијска званичника, а 36 у осталим европским земљама.

Извор: мондо.ба/Срна

Коментари / 0

Оставите коментар