175 фунти за такси до Ријеке, а не могу на стадион!

То што од жријеба за УЕФА лигу нација знају да им неће бити дозвољен улазак на утакмицу у Хрватској није спријечило Енглезе да дођу на утакмицу.

Фудбал 11.10.2018 | 21:00
175 фунти за такси до Ријеке, а не могу на стадион!
Џејмс Монкс. 25-годишњи навијач Вулверхемптона, који са истом страшћу бодри и репрезентацију Енглеске широм свијета, платио је са још тројицом пријатеља 175 фунти једном загребачком таксисти за 165 километара дугу вожњу аутопутем до Ријеке.

Тамо ће у петак од 20.45 бити одиграна реприза полуфинала Свјетског првенства у Русији, у ком је Марио Манџукић голом у продужецима одвео Хрватску у велико финале и одложио "повратак фудбала кући" на неодређено вријеме.

Фанатични у подршци националном тиму, енглески навијачи пунили су стадионе и на Малти, у Луксембургу, Лихтенштајну, па утолико њихов масован и организован одлазак у Хрватску не би био чудан да практично од жријеба за УЕФА лигу нација не знају да ће капије "Рујевице" бити закључане и да нико неће моћи да уђе на трибине.

Вицешампиони свијета неће имати подршку навијача у првој утакмици у Хрватској од историјског пласмана у финале Мундијала, које су изборили пред 80.000 људи на московском "Лужњикију" прије три мјесеца и три дана.

Разлог је казна, коју је УЕФА изрекла Хрватском ногометном савезу прије више од три године, а због серије инцидената хрватских навијача у току квалификација за ЕУРО 2016 у Француској. У то вријеме тензија између севера и југа, Загреба и Сплита, Динама и Хајдука била је на врхунцу, а то је значило и повратак мрачних идеја на трибине, па су се на мечевима "ватрених" често чуле усташке пароле и покличи, истицали фашистички симболи...

Послије прекида утакмице са Италијом у Милану, када су са трибина "Ђузепе Меаце" полетеле бакље и топовски удари, догодила се и она на "Максимиру" током које је било скандалозних порука са трибина у побједи над Норвешком од 5:1, па је УЕФА је наредила Хрватима да "реванш" са Италијом одиграју пред празним трибинама. Одлука ХНС да баш тај меч буде одигран на "Пољуду" (послије вишегодишњег "бјежања" од Сплита) само је погоршао ствари, јер је Торцида била спремна за освету - у ноћи уочи меча са "азурима" на терену се појавио јасно уочљив кукасти крст који је могла да види и ТВ публика.

УЕФА је испрва била оштра, потом попустила под жалбом, па је "коцкастима" остало да одраде још двије утакмице до истека казне. У првој, у октобру 2015, пласман на ЕУРО потвђен је рутинском побједом над Бугарском у тишини Максимира, а на другу се чекало готово три године утолико што УЕФА и ФИФА не "преузимају" суспензије једна од друге.

То, међутим, није значило да Хрватска због инцидената на ФИФА такмичењима није одиграла двије утакмице без публике и на путу ка Мундијалу 2018...

Енглезима, генерално, није јасно због чега су они кажњени за инциденте на које нису утицали, а због којих неће моћи да уђу на 988. интернационалну утакмицу од 1872. и првог дуела са Шкотском. Фудбалска асоцијација препоручила је навијачима да не путују у Хрватску, али се нису сви тога придржавали...

Острвски медији најављују да ће око 500 фанова "албиона" свакако допутовати у Ријеку и бодрити екипу селектора Гарета Саутгејта из локалних барова и кафића, мада има и оних који су се распитивали да ли је и на "Рујевици" могуће гледати утакмицу са околних зидина, стијена и солитера, као што је то био случај на старој "Кантриди".

Ова несвакидашња навијачка авантура, послије које ће продужити у Севиљу и у понедјељак увече са трибина пратити дуел са Шпанијом у 4. колу Лиге А, Монкса ће коштати готово 700 евра - не рачунајући новац који ће трошити у међувремену на храну, пиће и остало.

"Мислим да су помјерили утакмицу у Ријеку како би покушали да спријче људе да дођу у већем броју", рекао је Монкс, који није пропустио ниједно гостовање Енглеске још од дуела са Црном Гором у Подгорици 2011. године.

"Желимо само да искушамо срећу и покушамо да гледамо утакмицу на овај или онај начин, са трибина или ван њих... Ако будемо имали среће, одлично, али прво морате да урадите све што је до вас да бисте уопште могли да имате среће", описао је овај пасионирани Енглез.

Двије године старији навијач нижеразредног Фрикли Атлетика, Чад Томас, одлучио се за лет до Задра у ком има пријатеље и уз чију ће помоћ, потом, прећи 290 километара до Ријеке.

Од када је постао пунољетан пропустио је само једну утакмицу Енглеске - ону у Санкт Петербургу за треће мјесто на Мундијалу, у ком је Белгија била боља.

"Једног дана причаћу пријатељима како сам са оближњег брда гледао утакмицу на коју нико није могао да уђе. Каква ће то прича бити", кратко је образложио Томас, који попут Монкса већ има испланиран пут у Шпанију.

"Биће то незаборавно путовање било да успијем да уђем, било да не успијем".

Снажан ривалитет развио се у посљедњих 15-ак година између тимова Хрватске и Енглеске. Почело је на ЕУРО 2004, када је "албион" био бољи резултатом 2:4, "коцкасти" су узвратили дуплом побједом у квалификацијама за ЕУРО 2008 (2:0, 2:3) и оставили "кољевку фудбала" крај ТВ екрана, да би Енглеска пуном мјером узвратила са 1:4 у Загребу и 5:1 у Лондону због чега Хрвата није било на Мундијалу 2010. Сви ови мечеви тешко да имају важност полуфинала Мундијала 2018. године.

Свјестан специфичности, селектор Саутгејт упозорио је играче да ће бројни ТВ микрофони постављени поред терена биљежити сваки звук и да ће људи из УЕФА јасно чути евентуалне увреде и пријетње. Хрвати су се на такве услове увелико навикли, јер ће им ово бити већ пета утакмица пред празним трибинама рачунајући од 2015. године!

1:1 Италија (Пољуд, јун 2015)

3:0 Бугарска (Максимир, октобар 2015)

1:1 Турска (Максимир, септембар 2016)

2:0 Исланд (Максимир, новембар 2016)

ЛИГА А

Група 1

Холандија - Немачка (субота, 20.45)

Табела: Француска (+1) 4, Немачка 1, Холандија 0.

Група 2

Белгија - Швајцарска  (петак, 20.45)

Табела: Швајцарска 3, Белгија 3, Исланд (+1) 0.

Група 3

Пољска - Португалија (четвртак, 20.45)

Табела: Португалија 3, Пољска 1, Италија (+1) 1.

Група 4

Хрватска - Енглеска  (петак, 20.45)

Табела: Шпанија (+1) 6, Енглеска 0, Хрватска 0.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар