Федерер: Много сам плакао...

Један од најбољих тенисера свих времена открио када му је било најтеже у младости, како је ојачао као личност и како је највише животних ствари научио путујући.

Тенис 12.10.2018 | 18:30
Федерер: Много сам плакао...
Роџер Федерер није сањао као дете да ће у тенису достићи успех који је направио до сада.

Швајцарац се уочи наступа на мастерсу у Шангају "отворио" јавности, која не зна много о његовом приватном животу, нарочито о времену када је почињао тенис да схвата озбиљно.

Причао је о раној младости и како му је било тешко када је кренуо ка професионалним водама.

"Када погледам уназад најважнији догађаји у мом животу су рођење моје деце, женидба, освајање првог пехара на Вимблдону. То су неки печати, али ако се вратим на дане пре тога могу да кажем да је јако битно и то што сам се осамосталио и одрастао рано, негде између 14 и 16 године", навео је освајач 20 гренд слем трофеја.

Он је испричао како је рано напустио породицу.

"Када сам кренуо у средњу школу напустио сам Базел и отишао од куће. Преселио сам се у Лозану, на два сата возом. Неки би рекли да нисам напустио земљу и да је било лакше, али није. У Базелу се прича немачки, у Лозани француски, а ја нисам знао ни реч. То је исто као да сам отишао у Јапан, јер уопште нисам могао да се споразумевам са људима", рекао је Федерер.

Открио је да су то били можда и најтежи дани у његовом животу.

"Када сам стигао у Лозану ни са ким нисам разговарао, врло мало сам комуницирао, био сам усамљен. Често сам плакао, јер ми је недостајала кућа. Све то била је за мене велика промена, али сам издржао. Научио сам будем јак, истрајан и независан".

Упркос свему, није одустао.

"Наравно, ишао сам у школу и много тога научио, али највише животног искуства стекао сам на путовањима. Пропустите авион, па онда ускочите у први воз са пртљагом, спавате док седате на торби из страха да вам је неко не украде. Сва та искуства почео сам да стичем већ са 14 година, када сам кренуо да путујем. Прво до Базела, до куће, а потом много даље".

Сваком препоручује да путује, јер су то драгоцена животна искуства.

"Мислим да је за сваку младу особу важно да искористи сваку прилику да отпутује и упозна нове ствари, људе, обичаје… истражи свет. Много тога може се научити на путовањима. У крајњој линији свако би требало бар да покуша. Јесте тешко, али ни живот није лак. То су искуства која треба доживети и из којих се много научи", поручио је Федерер, који на мастерсу у Шангају брани прошле године освојену титулу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар