Мектић о сарадњи БиХ и ЕУРОПОЛ-а

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић састао се данас у Сарајеву са замјеником генералног директора Генералне дирекције Европске комисије за миграције и унутрашње послове Симон Мордуеом, са којим је разговарао о унапријеђењу сарадње између БиХ и Европске уније у области безбједности.

Босна и Херцеговина 10.10.2018 | 14:01
Мектић о сарадњи БиХ и ЕУРОПОЛ-а
Министар Мектић истакао је важност успостављања оперативне сарадње између БиХ и ЕУРОПОЛ-а, истичући да због различитих политичких интереса и опструкција у БиХ овај процес траје неоправдано дуго те указао и на нелогичност да се контакт тачка за сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом смјести у Министарство безбједности БиХ, умјесто у Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ, преко које се до сада остваривала међународна полицијска сарадња.

У том смислу, министар Мектић очекује од Делегације Европске уније у БиХ помоћ у набавци неопходне опреме и опремање просторија, како би национална контакт тачка за сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом што прије могла почети са радом и размјеном оперативних података.

Током данашњег састанка Мектић и Мордуе су такође разговарали о сарадњи БиХ и Европске агенције за граничну и обалну стражу (ФРОНТЕX), с обзиром да се данас у Сарајеву настављају преговори о приједлогу споразума којим би се дефинисали будући односи и сарадња.

Министар Мектић је инсистирао да се нађе могућност за распоређивање полицијских снага из ЕУ и на источне границе БиХ, односно према Србији и Црној Гори, како би се спријечио улазак илегалних миграната у БиХ.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Игор

10.10.2018 13:24

Јел то задњи састанак ? Е мој Мектицу висе сам од тебе оцекивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.10.2018 14:27

Од њега је и ово превисе.

Name

Онако

10.10.2018 21:43

Савез министара се неце формирати јос за годину дана, Мекта це се ионако јос питати, ту вам завист не помазе