Биебер: Додик није добродошао у ЕУ

Милорад Додик неће бити пожељан гост у европским пријестоницама као члан Предсједништва БиХ, али за стављање на 'црну листу' или увођење санкција у случају опструкције рада бх. институција у Европској унији нема јединства и политичке воље, каже Флориан Биебер, стручњак за Балкан са Универзитета у Гразу, у интервјуу за Зашто?

Босна и Херцеговина 09.10.2018 | 11:57
Биебер: Додик није добродошао у ЕУ
Биебер такође сматра да не очекује да резултати избора нагнају ЕУ и САД, које су 2016. ставиле Додика на 'црну листу' због опструкције Дејтонског споразума, да појачају ангажман у БиХ како би подстакли промјене, већ да ће бити фокусирани на спрјечавање криза.

Зашто: Према првим резултатима избора, чини се да нема неких већих изненађења ни у Републици Српској, ни у Федерацији БиХ, али има у Предсједништву БиХ?

Биебер: Резултати нису неко велико изненађење зато што и повратак Жељка Комшићаније нека велика промјена, јер је ипак већ два пута био у Председништву, и такође је било јасно да његове шансе за победу нису биле лоше.

Али има још доста тачки које су непознате и које су можда јако битне, у смислу како ће изгледати баланс снага у Републици Српској. Није јасно да ли Милорад Додик може и даље да доминира Републиком Српском као до сада, поготово када његов кандидат за председника Републике Српске још није победила. Такође, није јасно да ли ће његова странка бити доминантана странка у Скупштини Републике Српске. Биће најјача странка, али то не значи да ће формирати владу.

У том смислу има доста доста још непознатих тачака које могу водити до неке промене, иако на први поглед нема неке огромне промене.

Али, наравно, Председништво је потпуно другачије него што је било до сада. Три нова члана и ниједан није био члан Председништва у прошлом заседању.

То су неке битне промене. Да ли ће то водити у неку промену динамике БиХ, то је можда најбитније питање, али то, наравно, сада није јасно.

Знамо да су те грађанске опције јако подељене и немају јак заједнички став. Нису добили колико су људи, ако се то може тако тумачити, били незадовољни националистичким странкама, зато што они те грађанске странке не виде баш као неку потпуно другачију понуду, али ипак можда су јачи него што су били до сада, на прошлим изборима.

Зашто: Додик је побиједио прилично сигурно, са око 55 посто гласова, међутим његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) који је некад имао и преко шездесет посто подршке сада је освојио око 33 посто гласова. Зашто је дошло до тог пада?

Биебер: Већ 2014. године. СНСД је доста изгубио и једва је успео да доминира у Републици Српској, и то смо такођер видели кроз те друштвене покрете у Бања Луци, протесте и тако даље, да постоји велики степен незадовољства према СНСД-у, поготово тај осећај да има та злоупотреба државних институције, да постоји доминација странке кроз институције и велики степен корупције.

У Републици Српској СНСД има трећину, значи две трећине су гласале против њих, и то значи да постоји велики притисак на оне који су запослени у државним институцијама да гласају за СНСД. То значи да је тај реални степен подршке још нижи и људи су из прагматичних разлога гласали за СНСД, више него због њиховог говора о национализму, о одбрани Српске и тако даље.

То ипак показује неки степен незадовољства које још није јасно да ће се превести у промене односа снага у Републици Српској, али ипак је то сигнал да Додик није више доминантна фигура или да доминира на исти начин како је доминирао претходних 12 година.

Зашто: Неколико чланова Предсједништва су у прошлости из различитих разлога били смијењени, међутим ово је први пут да у Предсједништво улази политичар који је на америчкој "црној листи", који је под санкцијама због опструкције Дејтонског споразума, а истовремено се залаже за дисолуцију БиХ и отцјепљење Републике Српске? Колико ће од свог програма моћи остварити кроз дјеловање у Предсједништву?

Биебер: Једино што он може у својој функцији је да врши неке опструкције функционирања заједничких институција. То би он наравно као члан Председништва могао да уради, али са друге стране њему ће требати подршка Републике Српске као ентитета и посланика из Републике Српске.

Није довољно јасно да ли ће опозиција у Републици Српској подржати Додика. Сумњам у то, искрено речено. И то значи да, можда, ако дође до промене власти у Републици Српској, он може да буде гласан актер на државном нивоу, али без подршке од стране ентитета из којег долази.

Наравно, онда долази до питања до које мере ће он користити ту платформу да отежава функционирање БиХ и шта ће бити када буде председавајући Председништва, да ли ће он моћи да путује да представља БиХ на међународном плану, јер ипак је један од задатака чланова Председништва да представљају БиХ као државу ван границе земље.

За њега ће то бити јако тешко, јер нема пуно поверење од стране западних земаља, поготово Сједињених Америчких Држава, али такође и унутар Европске уније.

Сада, наравно, ситуација није више таква да је реално очекивати да ће бити смењен од стране високог представника, ипак је та функција прилично слаба ових дана, али то наравно зависи од његовог понашања.

Његов говор о сецесији, о отцепљењу Републике Српске, о тим националним питањима, он то гура већ 12 година као неки начин на који скрива ту више свакодневну корупцију у Републици Српској, и питање да ли ће моћи да настави и у будућности са тим разним порукама.

Зашто: Додик је био у отвореном вербалном рату са, како је рекао, остацима старе америчке администрације и амбасадорком у Сарајеву Мауреен Цормацк, а Британце је оптужио за отворено мијешање у изборе. Да ли је могуће очекивати неку дипломатску изолацију Додика и на који начин би ЕУ и САД могли комуницирати са Додиком као чланом Предсједништва које је кључно за спољну политику и европске интеграције?

Биебер: Ја мислим да на неке мере Додик можда чак и рачуна, или би желио да има неку блокаду зато што то, наравно, јача његову поруку да он брани Републику Српску и да је свет пун непријатеља који желе да униште Републику Српску.

То је, наравно, његова порука већ 12 година и дуже, и, са једне стране, вероватно неће бити пожељан гост у западним главним градовима, али сумњам да има расположења унутар Европске уније да се њега стави на неку црну листу или да се чак уведу неке санкције против њега.

За то унутар Европске уније нема довољно јединства и нема довољно политичке воље да се иде на такву врсту конфронтације, али сигуран сам да ће он видјети да ће његов утицај бити прилично смањен због тога како је он виђен у Берлину, Бриселу, Паризу и другим главним градовима Европске уније.

Зашто: У Предсједништву неће бити лидера Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Драгана Човића са којим се Додик посљедњих година добро слагао и заступали су неке заједничке ставове. Колико га то може онемогућити у испуњавају његових циљева?

Биебер: Ја мислим да су Човић и ХДЗ-у прошлости, када су били изван институција, када нису имали члана Председништва и нису учествовали у власти, били јако анти-институционална странка.

Они су се залагали за трећи ентитет и покушавали су да униште институције унутар БиХ и то је нешто чега се ја плашим да је реална могућност, поготово, наравно, тај дискурс који ХДЗ већ дуже води да кандидати као Комшић нису легитимни представници хрватског народа.

Они ће вероватно покушати да не признају те институције и на тај начин они можда буду чак деструктивнији ван институција него као део институција.

У том смислу, сама чињеница да Човић није победио на председничким изборима као хрватски кандидат не значи да он и његова странка не могу да негативно утичу на функционирање те институције, такођер и у некој коалицији заједно са Додиком.

То је и даље могуће, иако званично, наравно, њихова овлашћења, њихове могућности су више ограничене него што биле прије.

Зашто: Како видите године пред нама? Наставак онога што смо имали до сада, погоршање или нешто треће?

Биебер: Мислим да за то треба ипак да сачекамо крајњи резултат избора, зато што ће бити велика разлика зависно од резултата избора и формирања коалиција за владу у Републици Српској, али, свеукупно, можда ће више то бити неки крај или се приближава крај владавине Милорада Додика.

Али и без њега неће се драматично промијенити ситуација у Босни и Херцеговини. Не постоји сагласност како направити функционалну државу од те земље која може да се брже прикључи Европској унији.

У том смислу, ја бих углавном очекивао више конфронтације у следећим месецима поготово због ХДЗ-овог губитка члана Председништва, и бар за скорију будућност више неки статус qуо који ће се наставити.

Зашто: Али не слажете се са предвиђањима да би могло доћи чак до сукоба и насиља?

Биебер: То је тешко замислити у овом тренутку, то не изгледа као реални сценарио зато што не видим некакве снаге којима је то интерес. Можда ће највећа могућност за сукобе бити између ХДЗ-а и институција, и, наравно, ако дође до неког сукоба између опозиције и СНСД-а у Републици Српској, ко ће тамо доминирати.

Али, не говоримо о неким оружаним сукобима, него више о политичким сукобима који могу да буду јако оштри, јако дуготрајни, али то је мислим највећа претња у овом тренутку.

Зашто: Да ли ће резултати избора у БиХ обесхрабрити Европску комисију или Сједињење Државе, или ће их можда натјерати да се још више ангажују?

Биебер: Сумњам да ће бити неког већег ангажмана. Европска унија и Сједињене Државе немају баш пуно снаге и идеја шта могу урадити са БиХ.

Резултати више потврђују тај став да се не ангажују превише и само да се спречавају кризе, него неки већи степен ангажовања. Ја бих очекивао да ће се то наставити у будућности.

Извор: РСЕ

Коментари / 122

Оставите коментар
Name

xxx

09.10.2018 10:02

Ко не би примио у посјету особу са Америчке црне листе, потукосе се у европи ко це га прије угостити, Дагестан или Нижњеновгородска област .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оки

09.10.2018 10:42

Опет вас лазу, као сто су Вас лагали да цете побиједити

Name

Мозда

09.10.2018 10:54

Не казем да је Додик добар нити да је Иваниц лос. Цак напротив гласао сам за Иваница и Говедарицу, заправо сам гласао против Додика и Зељке. Само зелим реци да ни један цлан председниства из Републике Српске неце бити добродосао на западу. Ко год да је српски цлан председниства мора бити против уласка у НАТО и против уводјења било каквих мјера Русији, ако зели да буде српски цлан председниства. А то аутоматски знаци да није добродосао. То сто је Додик на црној листи само додатно погорсава ствар али било ко да је цлан не би био добродосао. Ствар је проста ако си цлан председниства. Или радис по вољи запада или по вољи сопственог народа.

Name

Рудоња!!!

09.10.2018 10:56

Од Бакинаца нигдје даље!!!

Name

кизо

09.10.2018 10:57

Ма нека мозе отици у Русију и Кину вама остављамо распалу европу јадници

Name

Кикс

09.10.2018 11:02

Да али бит ће занимљиво такођер чути шта Вучић ће рећи о понашањима појединаца,јер ако је Мектиц добио онолике гласове у Бл ,сложит ћемо се јако проблематичног општег знања и писмености онда је и ту крађа на видику по мени била.

Name

Аа

09.10.2018 11:06

Новац и утицај су пресудни

Name

гоодбаy

09.10.2018 11:08

Овај да гради БиХ? Од нас нема ниста јос за 4 године. Зиви били па видјели!

Name

Ре

09.10.2018 11:10

Кизо јадан си ти,ми у Европи зарадјујемо просјек 2.000€ а ти иди у Русију и Кину.

Name

Бајина Лука

09.10.2018 11:21

Па Додик бољу позицију да му се скину санкције не може ни пожељети . Једино сто ће морат да ради на себи . А то знаци да постане “златни љиљан” . А њему бити ово или оно није ни најмањи проблем . Друго ! Срби су гласањем за Додика дали глас 4 ентитету који је обећао Д. Цовицу ! И РС висе нема опозиције све их је самљео . Може да повуче воду кад хоће да г*на оду. Лукач ће да буде нови премијер . Ја сам говорио да СЗП мора да буде другачији од Додика ( народ је препознао да су исти зато су инизгубили) . Обецања без икаквог образложења ко је врло вазно кад несто обећаш а то је да објасниш на који начин ? Докле год не додје политичар из Српског народа који ће да окрене ледја Београду из многих разлога и окрене се свом народу неће моћи рачунат на побједу . Та каризма не постоји још увијек у Српском бићу . Зато је и пропаст и већ је касно .

Name

Михајло

09.10.2018 12:07

Лопов је добро досао само код Вуцка, али тамо све плаца народним парама.

Name

Борис

09.10.2018 12:11

Ја се сам себе стидим гдје зивим и ко ме представља.

Name

“Изненађење”

09.10.2018 12:27

Да народе Милорад Додик припада каменом добу, нема продавања сеоских фора у ЕУ. То што ви мислите да је бранилац РС, грдно се варате. За европску дипломатију требају школовани искусни људи. Лако је сеоски ( шаторски) дијалог водити . Ви србобраниоци сте пресудили својој дјеци изгнанство.

Name

Ре Кикс

09.10.2018 13:20

Шта нас брига за Вучићево мишљење, нек се бави својим проблемима, као и Хрвати са својим, јер их имају. Што се тиче Мектића, зашто му је образовање упитније од Жељкиног, која руководи свим ресорима Владе, а показало се докле смо дошли у сваком погледу. Изјаве су јој неповезане, неартикулисане, да на крају ни она не зна шта је суштина приче? Мектић је у души прави полицајац, који је указивао на бројне девијације, аномалије друштва, криминалне радње, али су му даља овлаштења била ограничена. Њих двоје су неупоредиви, по свим критеријима.

Name

Горан

09.10.2018 13:37

У суштини, било који Србин да је победио не мења ствар, запад не дозвољава осамостаљење Републике Српске да не би муслимане радикализовали. То је глупост, они су ионако постали одскочна даска за тероризам у Европи и зато у се, у своје кљусе и само Република Српска

Name

ре РЕ кикс

09.10.2018 19:17

Није нагласак на образовању Мектицевом.Неспособан је до срзи и исто толико наиван.Препустио је своје министарство Осмици да ради ста хоце.Казе питао је Осмицу да ли је било прислускивања србијанских политицара,а Осмица му је рекао да је то спин.И он њему вјерује!Ој, земљо отвори се.А Додику ниста неби вјеровао.Да има неко паметан у СДС давно га је требало повуци. И јос незналице у СДС га поново стављају на листу за СА !!! Све то види Вуциц и крсти се. Саровица је требало повуци исто. Овако странци их гледају као на неке из РС који су спремни да сарадују на БиХ пројекту.И зато их подрзавају.И све би то било на стету РС.Неизбјезно.Не подрзава Вуциц дзабе Додика.

Name

Васо

09.10.2018 10:03

Од куд то ови са запада Србе бас воле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.10.2018 10:54

Три догађаја у само три дана су показала сву нашу јадну ситуацију а то су 1. митинг Правда за Давида, 2. главни митинг СНСДа у исто вријеме на Тргу републике и 3. резултати избора. На митингу СНСДа је било свега 700 људи а разлог је тај што су остале присталице СНСДа отишле на трг да подрже Давора Драгичевића (лично их знам на десетине који су били на Давидовом тргу) и то су урадили због САВЈЕСТИ и СРЦА. Додик зна да га и чланови СНСДа НЕ ВОЛЕ а можда и МРЗЕ зато што су по фирмама НАТЈЕРАНИ ДА ГЛАСАЈУ ЗА ЊЕГА због своје егзистенције, и зато је онаква Додикова ФАЦА са објешеном лабром са митинна СНСДа. Додик има моћ и паре али нема узвратну љубав и поштовање. Можда само СТРАХОпоштовање од стране својих бирача. Вјероватно и Додик МРЗИ своје бираче и ћланове СНСДа јер зна да га они не воле. Било би му идеално да га народ воли, да има власт и да има паре. Али, оно прво нема и зато му није свеједно. Доказ за моју тврдњу је тај што није било , не само све народног весеља по објави тезултата избора, него НИКАКВОГ. па ни спорадичног весеља. на улицама и фирмама у Бања Луци народ послије избора се може подијелити на две групе, прва је она разочарана, улакана и тужна група а друга је она којаШУРИ, ГЛЕДА У ЗЕМЉУ ОД СРАМОТЕ.

Name

Ре

09.10.2018 11:03

Срби воле запад поготово кад стоје у реду по неколико сати пред Амбасадама . Одох да погледам колики је ред испред Руске Амбасаде ?

Name

Да

09.10.2018 11:42

Битно је да ти волис Додика он нас Србе бас унапреди и разви до благостања. Само за Дода до конацне пропасти.

Name

РЕ ВАСО

09.10.2018 11:54

А ДОДИК ВОЛИ СРБЕ, ЈЕ ЛИ??? ОН ЈЕ УНИСТИО СРБЕ ДРУЗЕ. УСТАСКА УНУКА ВОЛИ СРБЕ, ЈЕ ЛИ???

Name

Ре Скептик

09.10.2018 12:38

Натерати 5, 10, 100 па и 1000 људи у реду али како бре да натера 325 000!? Ако је успео уценити и присилити 325 000 људи треба му скинути капу и реци алал Вера Милораде.

Name

Фик

09.10.2018 10:05

ПА ТО се знало ни један страни политичар неће контакт са неким кога Америка ставила на црну листу а Комшић неможе ни До Хрватске.Два Пресједника су свима проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

09.10.2018 10:57

Милорад Додик није нигдје добродошао. Ни овде.

Name

Смислов

09.10.2018 14:57

Он се већ наоштрио да поставља услове у Сарајеву, чини ми се да он неће бити у прилици да одређује правила игре.

Name

071

09.10.2018 10:07

Сад ће Обрен Петровић из Добоја, прећи код Додика. Живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутрална анализа

09.10.2018 10:12

Неће, него ће основати странку па подржати Додика.

Name

071

09.10.2018 10:24

Па може и тако нова странка :).... Исто је то

Name

Питање

09.10.2018 10:09

А гдје је то у Европу исао Бакир који није био на црној листи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мл

09.10.2018 10:17

Узецемо Обрена и јос пар цасних из СДС а а осталу канализацију пустити низ воду. Правда за Давида

Name

@МИ

09.10.2018 10:31

Ахахахахаха... у ком је то паралелном универзуму Обрен један од часних? Или је твоја дефиниција појма "частан": Неко ко је уништио Добој у сваком погледу и постао мултимилионер? На крају: Правда за Давида!

Name

Бакир

09.10.2018 10:42

Лондон, Брисел, Бец, Будимпеста, Париз, Страсбург...Трамп и Меланија.

Name

Ре Бакир

09.10.2018 10:56

Нисам мислио на слуцајне сусрете на неким опстим догадјањима. Него на праве посјете 1на 1.

Name

Скептик

09.10.2018 11:02

Друже, информације говоре савим нешто друго. Мићо Мичић и Обрен Петровић раде за Додика, за паре су средили да за трку у предсједништво гласови што више иду Додику, За остале нивое СДсу и Говедатрици. Тако сам чуо. Треба мало анализирати гласове у Бијељини и Добоју.

Name

Петyр Баелисх

10.10.2018 12:04

Обрен је већ прешао, а Мићо ће тек прећи.

Name

аустриа

09.10.2018 10:11

Нико с њима неце ниједна дрзава свијета само лопови као сто су они!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весели

09.10.2018 10:13

Ево нам теме за пљување и ликовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из шупљег у празно...

09.10.2018 10:18

Све је само прежвакана прича и пресипање из шупљег у празно.. Страни фактор, све што хоће, овде и одради, очигледно је да им одговара оваква политичка ситуација. Са потлаченим, обесправљеним и осиромашеним народом је лако манипулисати. Дотакли смо већински дно, без обзира на вјеру и нацију... Досад се ходало по муљу, сад ће нас заглавити у блато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цеца

09.10.2018 10:21

Додику и не треба нигдје да иде, њега је његов народ опет довео на влас, још јаци. Има он још шта да овдје опљацка. Додик док србује, ми га подржавамо, шта нама треба више од тога. Хаха........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми ре цеца

09.10.2018 10:44

Ја се стидим сопственог народа!показали смо да глас продајемо за 100км.народ је изабрао зло и не треба га залити!ови це докусурити рс,зиви били па видјели!!!!

Name

Ре цеца

09.10.2018 10:56

Народу је супер чим је изабрао њега. Немој неко да кука, штрајкује, сами сте си криви.Када не буде плата, пензија, хљеба ето вам Додик! Можете гледати како се бахати и једе суши у Агапеу, а ви што немате дјеци за сендвич у школи ко вас....

Name

РЕ

09.10.2018 12:38

Па сад це страјкови и синдикат да се огласе као и увијек поослије избора. Али треба узети палије па измлатити сваког ко изадје на улицу да се буни. Кад гласате за лопове и убице онда нема страјкова ,а док продју избори одмах се појави Синдикат и као несто протествује.

Name

Федерација

09.10.2018 12:44

Попи.ам се на све оне који буду страјковали или протестовали у Федерацији тражећи нека права. Стоко неписмена више НЕМАТЕ ПРАВА јер сте тако изабрали гласајући за СДА. О Додику нећу да пишем Срби су га изабрали нека и они "уживају", Нити ће нестат БиХ нити РС у њој, а ови ће блокирати све и узимати паре. Је.али вас они.

Name

Не, није тако

09.10.2018 13:12

Нисмо га изабрали!Сигурна сам да је вецина у Бл гласала против Додика!Њјега и његову несколовану и лоповску свиту народ не мозе да гледа оцима!Изузев ових сто би и ...... дали за марку!Замислите какав је то благослов кад добијес радно мјесто на будзету,а једва си заврсио трогодисњу средњу и купио факултет,њима је Додик Бог...Да се разумијемо треба нам далеко боља опозиција...Али ко је могао гласати за Зељку-то никоме није јасно?!

Name

Туба

09.10.2018 10:23

За све неписмене који коментаре пису Додик бар 5_6 пута годисње посјецује највецу европску земљу Русију бар два пута годисње се среце са најмоцним цовјеком свијета госПутином поз за насег пресједника а птодане дусе могу да му завиде

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

09.10.2018 11:17

И донесе паре...

Name

ре

09.10.2018 11:39

Још да га пусте у Кремљ...

Name

Милорад

09.10.2018 10:23

Овај Бакинацки Гмаз није добродосао ни у својој куци! Такав Примитивац, Гмизавац и Љигавац није добродосао нигдје! Његово природно окрузење је Канализација и једино је ту код куце! Узива док око њега пливају Г..на која му клицу и смију се његовим Дебилним фазонима. А Дебил је за десет!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислав

09.10.2018 10:39

Јел то и себе описујеш Браниславе?

Name

Марко

09.10.2018 10:52

Е баш си добро описао Говедарицу, свака част. Он је иначе изгубио на изборима, али не пада му на памет да поднесе оставку. Али ето, бар је имао храбрости да изађе на изборе, за разлику од Босића...

Name

аустриа

09.10.2018 10:24

Зелим срецу свим становницима дрзаве БиХ на радном мјесту будуцих 4 године сад су добили и изгласали свој статус ПРОСИЈАК дали це итко убацит несто или цете добит по носу неби вам био у кози

ОДГОВОРИТЕ
Name

пффф

09.10.2018 10:25

Мозете ви сада прицати ста хоцете цовјек вас опет одува као сламу.Да имају имало образа цијела опозиција би требала да поднесе оставку али неее код нас политицари немају образ њима је само битна фотеља.Волио бих да немамо ни траве да пасемо ми смо само за маљ и у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сурови зворнички лаик

09.10.2018 10:29

Европа је давно показала колико јој је стало до правде, истине и срспког народа. Стога се и не треба потресати што ће Комшић и Џаферовић бити њихови љубимци. Ми се као народ морамо окренути Русији, небитно да ли се ради о позицији или опозицији у Републици Српској. Српска испред свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.10.2018 11:06

Хајде сад у ред пред Руску Амбасаду . А види тамо чуда ! Ни једног Србина нема да чека на радну визу ..

Name

Ре

09.10.2018 11:17

То је због хладноће.Нисмо навикли на сурову руску климу

Name

Е мој

09.10.2018 11:57

Е, мој лаиче, бас се види колики си лаик, колико си неписмен, колики ти је ментални склоп ( на нивоу 15- годисњака) ...јадна мајка с тобом

Name

Локални Дрипац

10.10.2018 12:06

Види се да си лаик. Ми Срби треба да се окренемо себи. Ко ће то лаику објаснити?

Name

слависа

09.10.2018 10:31

Озбиљно ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

09.10.2018 10:32

Сад смо га попусили а дрзавни удар изаци на улуце срусити власт. КАД СЕ ДЕМОКРАТИЈА НЕПОСТУЈЕ ОНДА НА ДИВЉАЦКИ НАЦИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

09.10.2018 11:01

Јеси ли ти неки нови Цеда Јовановиц, ста ли? Деструктивац и руситељ један. Фуј

Name

Паји

09.10.2018 11:34

Мој пајо кад не знас паметно да зборис , онда ти је најбоље да сутис.Пајо да ли ти разумијес да је цовијек побиједио на изборима и њега је бирао народ,мора да ти је Цеда Јовановиц несто у роду.

Name

Дарко

12.10.2018 05:21

Ти да мало истразујес сам и не гледас само једну страну схватио би да си изманипулисан..како ти знас да је цовјек побједио ?на основи цега?обицна öаз и пропаганда скувана у некој амбасади а ви марво све то вјерујете и ко код вам лазе супротно одма га стављате у контекст криминала и корупције као сто је цик рекао да је број невазецих исти као и прије 4 године и да је пола од невазецих празно.ја сам први који јавно казе фа је убацио празан лист јер немам за кога гласати и ста цемо сад .разлина је у 30000 и 70000 гöасова а не као 2014 тако да укљуци мозак и поцни исзразивати сам а не вјеруј ни мени ни само једном медију а политицарима поготово

Name

Бакица

09.10.2018 10:33

Додик је представник српског народа и републике српске тако да це морати они сарадивати са њим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.10.2018 11:41

Бакице, изгори ручак

Name

Петyр Баелисх

10.10.2018 12:08

"они ће морати да сарађују с њим" Глупљу реченицу нисам одавно прочитао.

Name

Скептик

09.10.2018 10:39

Па боље је за нас да остане у Предсједништву у Сарајеву јер је друга опција да неко други из СНСДа тамо оде а он да се врати у Бања Луку за предсједника Владе РС. Ко ће га овде опет трпити 4 године. Ово је испало супер., он у Сараје ву а Бисерка за Предсједника РС. Пошто је Пејина унука ТОТАЛНО НЕБИТНА биће склоњена из јавности и медија. Само ће као мало битна бити око формалности предлагања мандатара и трамо око 9. јануара када буде постројавала ватрогасце и оне дебиле из Српске части. А и боље, јер нећемо срамотити слушајуће њене бедстоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један Цика

09.10.2018 10:59

слусацу понизно ста ми раја са запада наредјују,бицу изистински скрусен,бицу добар ко крув , а краст цу колико ми они одобре,працу паре ,купио сам стране масине...и санкције це се повуци.Доналде бицу кооперативан и нецу висе срат

Name

Нихад

09.10.2018 11:13

А шта ако Додик преузме премијерску функцију, а у Сарајево пошаље неког другог? Да ли је то и могуће по закону?

Name

Игор

09.10.2018 10:39

Да да, мало сутра, хаха!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

09.10.2018 10:40

Додика су прокужили сви паметни људи,боље је да нигде и неиде да нас небрука, он нема што је основно културу говора,а камоли шта друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

09.10.2018 11:07

Бања Лука, правопис у шаке. Ти си једини који се овдје брука. Пусти Додика.

Name

ајвар-мајстор

09.10.2018 10:41

Е кад можете редовно примати Курца, примићете и нашег Додика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

09.10.2018 10:42

Зивио криминал у републици српској зивио снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

09.10.2018 10:44

Ђе су досад ишли осим Бакира у Турску и понекад заједно у БГ и ЗГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

09.10.2018 10:47

Опсти интерес је одавно престао бити доминантан у политици.Одговорност практицно не постоји.Политицари себи дозвољавају све и сматрају поростор којим управљају својом прцијом а њене градане поданицима који постоје да би они владали.Ваљда смо зато црна рупа Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

09.10.2018 10:50

Хахахх, какав црни баланс снага у РС? Па ови имају апсолутну вецину, папци им не требају. Опет це бити премијер из снсд, мозда тегелтија. Хахах матер вам ј...м!! Како сте гласали, тако вам Бог помог'о!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елдин

09.10.2018 10:55

У сустини све је ово глупост. Мислим да није добро сто је Додик усао у Предсједниство, али тако је како је. Ако је изабран, онда је изабран и тацка. Незнам ста се странци увијек мијесају у све у БиХ. Када би они мало БиХ попустили ја мислим да би се људи мозда и договорили. Теско је паметан бити у овом хаосу. Мени је зао свих градјана БиХ који испастају због ове глупе политике. Без обзира ко су и гдје су. Када одем у БиХ, волим да одем у сваки дио, без обзира ко је вецина, то ми је ама бас свеједено. Исто тако када идем за Београд осјецам се као код куце, нас народ, наси обицаји.... Али ето, како изгледа многи то виде другације... Залосно... И на крају јос и странци соле памет и праве јос веци проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зухра

09.10.2018 11:18

Браво за коментар!

Name

Тања

09.10.2018 11:54

Хвала ти Бозе на једном уљудном и културном коментару. Остало је уопсте муцно цитати.

Name

РЕ

09.10.2018 12:20

СВЕ ЈЕ ТО ЈЕДАН НАРОД САМО ДУБОКО ПОДИЈЕЉЕН. УТОПИЈА ЈЕ ДА СЕ СЛОЖЕ И УЈЕДИЊЕНИ РАСТУРЕ ОВУ БАГРУ КОЈА ВЛАДА. СВИМА БИ БИЛО БОЉЕ.

Name

Дамир

09.10.2018 15:21

Све је то лако прицат, али како направити први корак да се ујединимо против багре? Имамо ли храбрости за то?

Name

М.Р

09.10.2018 11:10

Хоце, сваки претставник свог народа увјек добро досао у посјету другим дрзавама с добрим идејама.То сто се бахато понаса с својим народом то смо ми криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

09.10.2018 11:12

Овај коментар је диван гдје су досад исли осим у Турску Бг зг

ОДГОВОРИТЕ
Name

зухра

09.10.2018 11:21

Ја сам муслиманка из Бијељине и подрзавам легално изабраног Предсједника! Зивио Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.10.2018 11:45

Тебе је неки "Миле" добро опаучио ...

Name

Ре Зухра

09.10.2018 13:00

Честитао би ти али Зухра то није воља грађана. Ово је крађа.

Name

зухра

09.10.2018 11:23

Зивио Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.10.2018 11:55

Ма Миле је ок лик безвезе се дигла толика хајка на њега.

Name

РЕ

09.10.2018 12:48

Само немој Миле да постанес Српски цар. Знас да су Срби навикли да убијају цареве. ( Мурат , Фердинанд , Обреновици, ,,,)

Name

МладаБосна

09.10.2018 11:43

Могуце јер запад само силу примјењије гдје мозе и коме мозе тамо нема права и демократије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

09.10.2018 11:47

Дјецо не на запад вец у мајку Русију за бољи зивот,Путин нуди благостање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

09.10.2018 11:47

Ово сад стварно није нормално Додик неволи БиХ а њезин члан преседништва,Комшић преставља Хрваског члана преседништва а изабрали га бошњаци,живи циркус од државе ,та држава неће тако фукционисати живи били па видели

ОДГОВОРИТЕ
Name

??? !!!

09.10.2018 11:48

Нема интелигенције, нема ваљано освијештеног народа, јер да је којом срећом супротно давно би Додик и његова секта били зговнани и небитни на политичкој сцени, а сад имамо што имамао, усташку унуку за предсједника Републике Српске. Гдје сте борци , ви који сте ризиковали своје животе , гдје сте интелигенцијо (не постојите, квази интелектуалци) да станете овом јавашлуку на крај !!! ??? Гдје сте добри и честити људи, сељаци, радници, студенти , није ваљда да је све замрло , а како видим јесте. Па нека ако је тако , ако вам је добро, уживајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРШЉЕН

09.10.2018 11:51

НА СЦЕНИ ЈЕ ОЗБИЉНА КОЛЕКТИВНА ФРУСТРАЦИЈА НАРОДА, ИСХОДОМ ОБЈАВЛЕЈНИХ ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТАТА. ДА ЛИ ЈЕ ДОДИК СИГУРАН ДА ЋЕ МУ СВЕ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ИЋИ КАО ПО ЛОЈУ ? БОЈИМ СЕ ДА ЋЕ ДОЋИ ДО ЕКСПЛОЗИЈЕ НАРОДА , КАД ТАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

09.10.2018 12:31

Тамо гдје је криминал гдје је народ кормпиран незадовољан то се лако искористи од сране других.

Name

Ре

09.10.2018 12:52

Петиција се потписује за нове изборе, јавна тајна да је Додик штампао листиће. Искрено али стварно искрено ко би гласао за Жељку? Па ни СНСД је не воле.

Name

Радован ИИИ

09.10.2018 11:54

Зато је добродошао код Инзка и Вигемарка... старих папчина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

09.10.2018 11:58

Све му пуца..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.10.2018 12:57

Због сервилности људи ми смо у каменом добу.

Name

лилy

09.10.2018 11:59

Ајмо пропали ботови,али под другим именима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОВА

09.10.2018 12:17

МИЛОРАДЕ ЗНАШ ТИ ДОБРО ДА НИСИ ИЗРАЗ ВОЉЕ НАРОДА, ВЕЋ ДОБРО ЗНАНИХ ЕКСПОЗИТУРА СПОЉА, КОЈЕ ТЕ ОДРЖАВАЈУ НА ВЛАСТИ, А ВУЋИЋ УЗ ПОМОЋ ПАТРИЈАРХА КАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.10.2018 12:56

И штампарије његове. Учио је Миле од најбољих трикове . Сви који су незадовољни умјесто гунђања потпишите петицију за поништење избора. Тражимо од ЕУ да умјесто забринутости да нам обезбједе поштене изборе. Нек бољи побједи ал да се врати повјерење људи у гласање. Хоћу да знам да мој глас није прецртан и да знамо колико власт која се изабере има стварну вољу грађана.

Name

РЕ СОВА , РЕ РЕ

09.10.2018 13:31

Све је ово тачно. Свака част.

Name

Д

09.10.2018 12:18

Њему је бито да је добродошао српском народу у БиХ,они су га изабрали ,Да је добро дошао стрнциа онда неби био ни изабран,тај што је западу добро дошао је изгубио,

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕРГИЈЕ

09.10.2018 12:18

ДЕМОНКРАТСКА И ЦИВИЛИЗИРАНА ЕУРОПА WОООООW. КАТАКЛИЗМА ОРГАНИЗМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

09.10.2018 12:21

Црни Милораде, хоћеш да уништиш РС, послије тебе да не буде ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФУЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈ

09.10.2018 13:04

НИКАД ВИШЕ НА ИЗБОРЕ , ЕТО ВАМ ДОДИК Ј...О ВАС ОН .

ОДГОВОРИТЕ
Name

глуп народ

09.10.2018 13:05

браво срби избарали сте цовјека који је на америцкој црној листи а није позељан ни у еу а кандидовао се и изабран је за цлана предсједниста те исте дрзаве коју вец годинама пљује али нецу му бити мрски тих 4-5 хиљада марака а ви овце сљакајте за 400 марака.Питам се како му није мрско сад ици у то мрско Сарајево,,који сте ви дебили..Инаце засто се цудите побједи то је увезано мафијаско друство на целима свих фирми у рс су људи из снсд а ста мислите за кога радници морају да гласају,,ста реци о цовјеку који гласацим пријети отказима ..циста уцјена..фуј гадите ми се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће да свиће

09.10.2018 13:36

Хало људи са ким год разговарах нако избора видим да је наступила колективна фрустрација, гњев, бијес и апатија. Чак и приталице СНСД-а су изненађене "побједом". Ово неће моћи овако да опстане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

09.10.2018 14:04

Па дај миците га одавде,он це РС претворити у прах и пепео.!Само га интересује власт по било коју цену.Узас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МИЛАН

09.10.2018 14:57

Њега се може макнути само изласком на улице, то је такав склоп личности који не преже ни од чега. Текве треба гађати масовним изласком на улице и много јачи су тако падали.

Name

Знамо

09.10.2018 14:22

Није он добродошао ни у Бањалуци више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

09.10.2018 14:44

Није ни Биебер добродосао код нас! И ко је он уопсте, престаните да трујете народ небитним ликовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За секташа

09.10.2018 14:52

Баја, ако ти будеш на крају овог риалитија тај који иде у Сарајево, борићеш се да се доље виори застава Републике Српске , управо како си најавио ( тако палиш неуки дио народа - јер ти си неприкосновени чувар Српске, нема ти равног), онда те молим да се потрудиш да се и Република Српска преименује у ЛИЈЕПА НАША, да све буде у складу са новим оклностима које нисмо ни сањали да су могуће, да се усташка унука као предсједница осјећа још комотнијом у својој држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКРАТ

09.10.2018 17:21

НАРОД ЈЕ ГЛАСАО И ПРОТИВ ДОДИКА И ПРОТИВ БИСЕРКЕ И ПРОТИВ СНСД-А. ЊЕМУ ЈЕ ТО БИЛО ЈАСНО ОНОГ МОМЕНТА КАДА ЈЕ НА ЗАДЊОЈ КАМПАЊИ ОКО СЕБЕ ЈЕДВА 700 ПРИСТАЛИЦА ИЗ ГРАДА УГЛЕДАО. ДОДИК И "БИСЕРКА" НИСУ ИМАЛИ ЦАК НИ ЈЕДНУ ТРЕЦИНУ ГЛАСОВА ЦЈЕЛОКУПНЕ РЕП.СРПСКЕ И ЗАТО ЦЕ СЕ ИЗБОРИ ПОНОВИТИ ПОД ПРИСМОТРОМ ЕВРОПСКИХ ПОСМАТРАЦА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор

12.10.2018 09:54

Сократе, не филозофирај. Сањај о томе, то није забрањено. Информиши се мало, европски и остали посматрачи су јавно рекли да су избори протекли у фер и демократској атмосфери.

Name

Раде

09.10.2018 17:45

Циркус око ове државе ће тек сад да почне ,замислите хеликоптери авиони милијони само озбиљности и нормалног поштеног рада нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

09.10.2018 20:28

КО ЈЕ УБИО ДАВИДА??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

робин хиф

09.10.2018 22:56

Није ни у РС позељан! Избори су манипулисани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

10.10.2018 06:40

Треба само да сви са запада процитају овај коментар Ајвар мајстора тако се потписао па то је стварно несто оргинално

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

10.10.2018 10:00

Додик це нас све унистити у РС али нека ми смо и гласали за њега па нас нетреба ни залити, поздрав продата брацо

Name

Срби

11.10.2018 09:07

Није добродошао у еу, зато што је добар за србе, као еу нас воли ал мало сутра гдје та еу била 92,93,94,95,99 итд итд. Никад срби да се опамете

ОДГОВОРИТЕ