Елмедин Кикановић: Биће чудно против Звезде!

Прижељкивао сам је и у фудбалској Лиги шампиона, али. . .  Бивши кошаркаш црвено-белих говорио је за портал Моззартспорт о времену проведеном међу црвено-белима, атмосфери у Пиониру, о Милану Томићу и његовим играчима, али и о наредном окршају у Еврокупу.

Кошарка 10.10.2018 | 10:30
Елмедин Кикановић: Биће чудно против Звезде!
Црвена звезда у среду од 19.45 часова игра против Монака у Еврокупу, а човек који зна шта чека његов тим у тој утакмици свакако је бивши кошаркаш црвено-белих Елмедин Кикановић.

Он је за Звезду играо од 2007. до 2010. године. После тога је наступао за Јенисеј, Нанси, Албу и сада је у Монаку. Биће занимљиво видети како ће се Кикановић борити са снажним центрима Звезде.

О томе смо разговарали с Кикановићем, али и о времену док је играо у Звезди, сећању на црвено-беле, Милану Томићу и његовим играчима, али и о томе да ли понекад стигне да погледа фудбалски клуб Монако у Лиги шампиона.

Пре свега, каква су очекивања пред меч против Звезде?

„Отворили смо такмичење добро победом у Италији против Бреше што је свакако важно за нас, посебно што смо добили у гостима. Важно је и заштити домаћи терен. Утакмица са Црвеном звездом је такође веома битна за нас. Прва утакмица на домаћем терену. Пробаћемо да одиграмо што боље и да остваримо победу“, рекао је Кикановић за МОЗЗАРТ Спорт.

Кикановић има високо мишљење о садашњем Томићевом тиму. Каже да је Звезда фаворит у групи, али и један од фаворита у Еврокупу.

„Звезда нам долази после убедљиве победе против Будућности. Нисам гледао тај меч јер су нам се поклопили термини утакмица. Гледајући статистику, контролисали су утакмицу све време на тешком терену. Ево добили су их двапут за две недеље. То говори о квалитету Звезде.Имају високе амиције и у Еврокупу и у АБА лиги. Фаворити су у нашој групи и вероватно су у ТОП четири или пет екипа у Еврокупу. Доста тежак задатак за нас“.

Биће ово први пут да Кикановић игра против Звезде. Какв је осећај?

„Јесте. Први пут у званичној утакмици. Играо сам на једној пријатељској, пре неколико година. У Звезди сам провео три године, биће помало чудно играти против Звезде, али добро. Професионалац сам, одрадићу посао на најбољи начин“, каже Кикановић.

Репрезентативац БиХ каже да је садашња Звезда другачији клуб него када је он био у црвено-белом дресу.

„Звезда је другачији клуб од онога у коме сам ја био. По организацији је тај клуб када сам ја био, био пропраћен финансијским проблемима и честим мењањем руководства. Сада је Звезда, практично до ове сезоне, била стандардан евролигаш. Овај клуб сада је један у ком је све сложено, нема проблема, срећан сам што је тако. Њени навијачи то заслужују“.

Када ти неко помене Звезду, шта ти прво пада на памет?

„Падне ми на памет да је то велики клуб са огромном армијом навијача и да сам имао част и искуство да са 19 година играм пред најватренијим навијачима сигурно у Европи. Указала ми се шанса да играм Еврокуп у клубу у ком су велика очекивања и притисак. И то ми је помогло у каријери. Када тако млад искусиш буквално све, то ти користи даље у каријери. Све је лакше после тога. Огромно искуство“.

Јеси ли причао саиграчима шта их чека у Београду када Монако буде гостовао у Пиониру?

„Нисмо се још дотакли тога. Прво дочекујемо Звезду овде, неће бити, а-ха-ха, ни приближно ономе што нас очекује у Пиониру. Овде је ипак публика мирнија. Навијају на неки другачији начин. Оставићемо ту тему пред гостовање у Београду па ћу тада о томе разговарати са њима“.

Јеси пратио Звезду током лета, како ти се чини нови састав?

„Пратио сам састав Звезде. Нисам успео да погледам ниједну утакмицу јер нам се поклапају утакмице или сам имао тренинге. Поредећи Монако и Звезду, у сличној смо позицији. Променили смо тренера и неколико играча. Имамо поприлично нове екипе. Звезда има изузетно јак састав, има све победе до сада, и без обзира на толике измене, и то што још нису уиграни колико би желели, успели су да вежу све победе. То подиже самопоуздање. Ми смо имали мало спорији старт. Имали смо и неке проблеме с повредама. Верујем да ћемо поправити то. Добили смо Нантер и у добром расположењу чекамо Звезду“.

Статистика каже да имаш доста поена, да играш добро. Да ли си задовољан?

„Мислим да могу бити релативно задовољан уласком у сезону. Доста је то нова екипа. С обзиром на све околности мислим да пружам добре партије. Наравно да може и боље. Како екипа буде подизала форму и ја ћу. Све ће то заједно бити још боље него до сада“.

Звезда има врло јаке адуте спод коша. Мајкл Оџо, Мајк Цирбес и Душан Ристић су ту. Како ти се чини конкуренција против које ћеш се борити?

„Изузетно су јаки испод коша. Али, не бих рекао да су слаби на вањским позицијама, а-ха-ха. Тако да су покривени на свим позицијама одлично. Да, на петици имају буквлно играју са тројицом играча. Па ништа, очекују нас јаки дуели. Имамо и ми своје адуте. Верујем да ћемо се спремити“ .

Да ли си испратио рад Милана Томића? Делује да је увео строгоћу у тим и да то даје резултате.

„Не бих рекао да је увео строгоћу, он је човек од огромног искуства. Сарађивао је са најбољим стручњацима, тренерима у Европи. Провео цео живот у Олимпијакосу. Свим силама се труди да то искуство пренесе на екипу. Жели да извуче максимум. За сада то добро изгледа пратећи са стране“.

Везано за Монако, не гледају људи баш превише тај тим. Која су ваша очекивања од Еврокупа?

„То је амбициозан клуб који расте из године у годину. Буквално откако је клуб преузео садашњи председник - клуб расте. Стигао је из треће лиге у прву. И пет година константно напредује“.

Како у Монаку гледају на то такмичење?

„То је друго најјаче такмичење у Европи. Чини ми се да је ове сезоне и јаче него прошле сезоне, колико сам испратио. Наш примарни циљ је да прођемо групну фазу. Нема неког императива. Нити неких мегаломанских корака. Циљ је да прођемо даље,  па ћемо видети како ће се ствари развијати. Играћемо на четири фронта“.

Поменули смо атмосферу у Пиониру. Каква атмосфера чека Звезду против Монака?

„То је дворана која прима око 3.000 навијача. Углавном је испуњена у домаћем шампионату. Генерално је посета у овим земљама мања када су утакмице усред радне недеље, него оне викендом. Дворане су за 30% до 40% празније. Сећам се када сам играо за Албу, било је 4.500 гледалаца против Арманија, па 11.000 против Тубингена, или тако неког клуба, за викенд. Не верујем да ће дворана бити испуњена и да ће се тражити карта више. Верујем да ће бити и навијача Звезде, тако да очекујем за услове Монака пристојну атмосферу, али неупоредиву са нашим поднебљем“.

Како гледаш на каријеру после Звезде? Да ли си задовољан и да ли би се једног дана вратио у Звезду?

„После Звезде сам играо четири године ВТБ лигу која је тада била много јача него данас. Било је то такмичење најјаче уз шпанску и турску лигу. То је био изазов. После тога сам играо у Алби, сигурно најорганизованијем клубу у Немачкој. Клубу који има много навијача. Сада сам у Монаку и могу бити задовољан“.

А Звезда?

„У Монаку сам, имам уговор, о том-потом“.

И питање за крај, да ли си гледао можда фудбалски клуб Монако?

„Јесам, ето баш недавно када је гостовао Атлетико Мадрид у Лиги шампиона. Исто тако сам прошле сезоне гледао пар утакмица. И ту је проблем термина утакмица и тренингам, путовања. Али ето, ухватио сам мало времена. Волим да погледам фудбал, поготово када се игра Лига шампиона. А ту ми је на два километра. Греота је да се пропусти а-ха-ха. Прижељкивао сам на жребу да Звезда буде у тој групи, али било би превише да имамо окршаје и у фудбалу и у кошарци, а-ха-ха. Задржаћемо се на овим кошаркашким мечевима“, закључио је Кикановић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дадо

13.10.2018 05:19

Са срецом Кикановицу

ОДГОВОРИТЕ