Избори протекли у напетој атмосфери

ОпШти избори у Босни и Херцеговини протекли су у миру, али су их карактеризирале подјеле по етничким линијама, став је Међународне изборне посматрачке мисије надлежна за посматрање избора која је данас представила постизборни извјештај.

Босна и Херцеговина 08.10.2018 | 20:10
Избори протекли у напетој атмосфери
Мисију је чинило неколико делегација које су у данашњем обраћању медијима истакли су да дугорочни недостаци и даље присутни, а недавни разговори о реформи су заустављени због политичких неслагања чиме се и даље нарушава повјерење у јавне институције.

Извјештај су представили специјални координатор и вођа краткорочне посматрачке мисије ОСЦЕ-а, Мавроудис Воридис, шефица делегације Парламентарне скупштине Вијећа Европе (ПАЦЕ) Даме Цхерyл Гиллан, шефица делегације Парламентарне скупштине ОСЦЕ-а (ОСЦЕ ПА) Пиа Каума, шеф Делегације Европског парламента Франк Енгел, шефица делегације НАТО-ове Парламентарне скупштине (НАТО ПА) Раса Јукневичиене и шеф ОДИХР-ове дугорочне Изборне посматрачке мисије Петер Тејлер.

Њихова оцјена је да је гласачима понуђен велики избор кандидата који су могли слободно водити кампању, али кампања је била фокусирана на нападе на личност и ширење страха више него на пружање алтернатива и јасних начина рјешавања питања у БиХ.

Напоменули су и да је зависност медија о политичким и пословним интересима често водила ка пристрасном извјештавању, а случајеви неприкладних покушаја да се утиче на гласаче у корист кандидата који су тренутно на функцијама нису ефикасно третирани.

Воридис  је посебно истакао сложеност и недостатке постдејтонског система који је, сматра, требао давно бити адекватно мијењан те је позвао представнике институција да не губе вријеме те да се одмах почну бавити потребним реформама.

- Ограничење на право кандидовања по основу етничке припадности и пребивалишту супротна опредјељењима ОСЦЕ-а, Вијећа Европе и осталих међународних стандарда. Пресуде Европског суда за људска права нису проведене, а формирање власти је упитно због непровођења пресуда Уставног суда - упозорио је Воридис.

Мишљење Гиллан из Вијећа Европе је да су бирачи из велике понуде странака и кандидата могли слободно одбрати, али је подсјетила да су избори поново одржани уз кршење Европске конвенције о људским правима везано за дискриминацију на основу етничке припадности и мјеста пребивалишта.

Шефица делегације Парламентарне скупштине ОСЦЕ-а Каума казала је да младе генерације, заслужују више политичких алтернатива, додајући да регулативни оквир не омогућава транспарентност и одговорност у погледу финансирања кампања.

- Дозвољено је донирање у готовини и нема начина да све финансијске трансакције буду проведене путем ових рачуна који су одобрени за потребе кампања, то утиче на немогућност праћења средстава кориштених у кампањи - подвукла је.

На финансирање политичких странака у кампањи указао је и шеф делегације Европског парламента Франк Енгел, и најавио да ће се ЕП наставити бавити БиХ рекавши да желе једног саговорника уиме БиХ.

- Уколико лидери планирају служити властитим етничким групама требају размислити шта ће то представљати за земљу и то ће свакако бити лоше за БиХ. Грађани који на улицама указују на своја права немају повјерења у институције државе због чега се надам да неће бити друге рунде ових избора на улицама јер би то значило да избори нису успјели - став је Енгела.

Шефица делегације Парламентарне скупштине НАТО-а Јукневичиене става је да се у БиХ треба посветити фундаменталним питањима везаним за уставни и правни оквир, иако су, тврди, многи званичници изборне администрације показали посвећеност функционисању система.

За Централну изборну комисију (ЦИК) речено је да је процес успјешно провела успркос ограниченом буџету и броју особља, а у атмосфери непрекидних критика и навода који се односе на техничке припреме.

Посматрачи су добили сазнања о забринутостима везаним за тачност Централног бирачког списка, посебно везано за преминуле који су и даље на списку, али истакнуто је да ЦИК подузима мјере за побољшање тачности регистра.

Примијећен је мањак повјерења у све нивое изборне администрације доводећи у питање непристрасност, укључујући бројне упите о вјеродостојности тврдњи да су изборни кандидати трговали мјестима да би успоставили контролу над одређеним бирачким одборима који су радили транспарентно, али су се сусрели са одређеним потешкоћама у праћењу процедура посебно током пребројавања.

Шеф Изборне посматрачке мисије ОДИХР-а Петер Тејлер подвукао је да су основне слободе испоштоване, али у исто вријеме присутан је дуготрајни недостатак повјерења у институције земље те је најавио да ће у коначном извјештају ОДИХР-а бити и понуђене препоруке за идентификоване недостатке.

Међународна изборна посматрачка мисија се састоји од око 320 посматрача из 43 земље, укључујући око 250 посматрача које је ОДИХР ангажиовао на дугорочној и краткорочној основи, 30 парламентараца и чланова особља ОСЦЕ ПА, 18 из ПАЦЕ-а, девет из ЕП-а, као и осам из НАТО ПА.

(Вијести.ба / ФЕНА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

поп

08.10.2018 19:09

Сви знам како су поједини гласали али се сви праве лудии има се пара па се подплаћује,и опростите на овом мом изразу немој да једете г**** сви више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепеаруенде

08.10.2018 19:43

БиХ је земље без икакве перспективе.

Name

Фик

09.10.2018 05:21

Ало избори и гласови су лажирани и покрадени људи ....

ОДГОВОРИТЕ