Заборавите на чашу вина дневно, нема користи

Здравствене предности чаше вина дневно су можда биле пренаглашене, јер према новој студији редовно испијање, чак и у оквиру "сигурних" граница, знатно повец́ава ризик од преране смрти. Најбоље је да се алкохол уопште не уноси у организам.

Здравље 05.10.2018 | 10:43
Заборавите на чашу вина дневно, нема користи
Амерички истраживачи који су се фокусирали на утицај редовног испијања показали су да људи који конзумирају алкохол четири или више дана недељно увец́авају ризик од превремене смрти за 20 процената у просеку.

Неке студије су сугерисале да је чаша вина дневно корисна, али доктори са Медицинског факултета из Вашингтона су показали да су било какве користи нестале код људи који су редовно пили. Ти људи су чак били под новим здравственим ризицима.

"Чинило се да конзумирање једног или два пиц́а око четири дана недељно штити од кардиоваскуларних болести, али испијање сваког дана је елиминисало те предности. Што се тиче ризика од карцинома, било какво пиц́е је штетно", рекла је докторка Сара Херц, прва ауторка истраживања у часопису "Алкохолизам: Клиничка и експериментална истраживања" (Алцохолисм: Цлиницал анд Еxпериментал Ресеарцх).

У Великој Британији постојец́а препорука каже да одрасли не треба редовно да пију више од шест чаша (175 милилитара) вина недељно или пива (са 4 одсто алкохола).

Студија из Америке укључила је податке од више од 400.000 људи између 18 и 85 година и нашла 20 одсто вец́и ризик од раног умирања из било ког разлога када су људи пили више од три дана у недељи.

Докторка препоручује да се алкохол уопште не уноси у организам.

"Током старења ризик од смрти из било ког разлога се повец́ава, па повец́ање од 20 процената због чаше вина дневно у 75. години се претвара у много више смртних случајева него у 25. години", закључила је докторка Херц.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

05.10.2018 09:17

Имао сам комшију који је умро у 99 години и сваки други дан је ишао у продавницу и куповао четири пива. Значи пио је два пива дневно. Према овој студији и он је умро прерано. Колико би живио да није пио? 150 година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санса

05.10.2018 22:02

И моја баба је прерано умрла само 88 година. Јутро је поцињала са цасицом ракије, после руцка јос једна и тако годинам редовно а у ванредним приликама уз кафу кад додју гости (бар 1 дневно) а у изванредним приликама свадбе, славе, сахране исла је и по висе коју. Умрла је млада :(

Name

Влад Тепеш

07.10.2018 07:24

Одлично, не заборавите онда својој дјеци данас дати два пива и чашицу ракије.

Name

херцеговац

07.10.2018 12:14

Чиста лаж, има користи...... за произвођаче вина. Е сад мош мислит који болесник човјек мора бити да огули коже својих радника, ускрати дјеци лијечење да би купио боцу вина из 18.... а таквих ниђе не фали а онда то још новинари назову врхунским укусом. Биће скоро пропаст свијета нек пропадне није штета

ОДГОВОРИТЕ