Како да ојачате имунитет пред сезону инфекција

И поред реклама, не постоји препарат који може брзо да "набилдује" одбрамбену моћ организма. Са старењем функција имунолошког система слаби и треба више водити рачуна.

Здравље 05.10.2018 | 10:38
Како да ојачате имунитет пред сезону инфекција
КАКО се спушта жива на Целзијусовој скали, јачање имунитета постаје све актуелније, нарочито међу старијима чији је организам већ прилично исцрпљен хроничним болестима. Али, пре него што се поведете за обећањима из реклама и потрошите новац на разне препарате за "билдовање" одбрамбених моћи организма, консултујете се лекаром да ли вам је то заиста потребно. И, свакако имајте на уму да ништа не може да ојача организам као здрава исхрана, довољно сна и боравак у природи.

На почетку смо сезоне респираторних инфекција и сигурно да су вируси у ово доба године већа претња него иначе, а на вирусне инфекције. Ако је организам ослабљен лако се "закаче" бактеријске, које онда морају да се лече антибиотицама, који су, иако сузбијају бактеријску инфекцију, ипак удар на организам, због нусефеката.

СНАГА НА УСТА УЛАЗИ

Зато је најбоље да се у ово доба године више него иначе држите оне старе "снага на уста улази". Јер, балансирана исхрана богата витаминима и минералима кључ је доброг имунитета.

Шта треба да буде на трпези? Па, најбоље је да то буду сезонски производи са нашег поднебља, тврде стручњаци. План исхране креирајте тако да на трпези буде меса и млечних производа, нарочито јогурта и киселог млека, ко воли и кефира, али и орашастих плодова и махунарки. Кроз њих обезбеђујете протеине потребне за стварање антитела. Препорука је да бар два пута недељно једете рибу, и наравно сваког дана пет порција воћа и поврћа, најбоље свежег или што мање термички обрађеног. Избегавајте куповно конзервирано воће јер садржи конзервансе. Уосталом, припрема воћног компота не захтева много труда, ни времена, а свакако је ова посластица из домаће радиности много здравија него воће из конзерве, фабрички припремљено.

САН ЈЕ ОКРЕПЉУЈУЋИ САМО У КОНТИНУИТЕТУ

Готово подједнако као здрава исхрана за имунитет су важни одмор и добар сан. За добар имуни систем потребно је чак од осам до 10 сати. Ако имате проблем са несаницом, примените неке технике за опуштање које ће вам помоћи да лакше утонете у сан. То може да буде медитација или једноставно избегавање активности које пред сан подижу адреналин. Зато стручњаци пред спавање не препоручују ни читање књига узнемирујућег садржаја, као ни гледање филмова. Помажу, рецимо, тиха музика, коцкица црне чоколаде, топло млеко пред спавање или рецимо млак чај од жалфије. Код старијих сан често није континуиран, па самим тим ни толико здрав. Јер, ако се често будите ноћу, рецимо због болова или других тегоба хроничних болести, ни сан није толико окрепљујући. Зато је важно да санирате здравствене проблеме и тегобе које вам ремете сан.

Све то, ипак, није довољно. Ако хоћете да будете у форми, морате да се покренете, да изаћете напоље, у парк или поред реке ако је то могуће, и бар 45 минута брзо ходате сваког дана.

МОРАТЕ, ИПАК, И ДА СЕ ПОКРЕНЕТЕ

Ако желите јак имунитет избегавајте алкохол, односно више од једног пића дневно. Иако се код нас ракија, нарочито у старијој популацији, пије ујутру и на празан желудац уз оправдање да је то за циркулацију, промените навику и алкохол узимајте после оброка. Најбоље да то буде децилитар црног вина, али сваакако се задржите само на једном пићу дневно.

Колико год да се трудите, морате ипак бити свесни да функција имунолошког система слаби с годинама, и да морате улагати додатни труд да имунитет одржите на оптималном нивоу за своје године. Гро имунитета ствара се у цревима, па је важно да цревна флора буде у равнотежи. За то вам нису увек потребни фармацеутски пробиотици у таблетама, јер су сасвим довољни и производи који садрже природно пробиотске бактерије, као рецимо јогурт.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар