Пети октобар: Дан пада Милошевића

Прије 18 година окончана је владавина предсједника Србије и тадашње Савезне Републике Југославије масовним демонстрацијама у Београду.

Србија 05.10.2018 | 08:27
Пети октобар: Дан пада Милошевића
Тог 5. октобра 2000. на великим демонстрацијама окончана је владавина председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића и тај дан се сматра прекретницом у новијој српској историји, а дуго је био и незванични "празник демократије".

Демонстрације су избиле пошто је Милошевић одбио признати резултате избора за предсједника тадашње Савезне Републике Југославије, наводи агенција Бета.

На изборима 24. септембра 2000. године Милошевић је изгубио од кандидата ДОС-а и лидера Демократске странке Србије Војислава Коштунице.

Демонстранти су на плато испред тадашње Савезне скупштине, а данас Дома Народне скупштине, стигли из читаве Србије у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима.



Отпор полиције кратко трајао
 
Већ у пријеподневним сатима полиција је употријебила сузавац како би спријечила демонстранте да уђу у Скупштину, али безуспјешно.

 Зграда Савезне скупштине је демолирана и запаљена, као и зграда Радио-телевизије Србије у Таковској улици.

Полиција је убрзо престала пружати отпор и махом се придружила грађанима.



У вечерњим сатима 5. октобра грађанима се са терасе Скупштине Београда обратио нови предсједник СР Југославије Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.

У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона.

Момчило Стакић из Крупња преминуо је од посљедица срчаног удара.

Повријеђено је 65 људи.



Послије 18 година, тадашњи учесници у власти Слободана Милошевића поново заузимају најважније положаје у држави, наставља Бета.

Портпарол постао министар
 
Предсједник Србије Александар Вучић у то вријеме био је министар информисања, потпредсједница тадашње савезне владе Маја Гојковић сада је предсједница Скупштине Србије, бивши истакнути члан Југословенске левице Александар Вулин министар је одбране, док је портпарол Милошевићеве Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић министар спољних послова.

Коштуница, који је, као кандидат ДОС-а, изабран за предсједника СР Југославије, повукао се из политике, а премијер Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године испред зграде Владе Србије.

Милошевић је умро 2006. године у притвору Хашког трибунала, гдје му се судило за ратне злочине, а његова супруга и бивша предсједница ЈУЛ-а Мирјана Марковић налази се у Русији, гдје је добила азил.

Извор: Агенције

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Драгутин

05.10.2018 06:33

И ста је СРЈ-Србија добила са овим русењем Милосевица,једно велико ниста,анархију безвласце,досли су јос гори Дјиндјиц,Цеда Јовановиц,Борис Тадиц,Костуница итд...Земља је пала у руке окупатору то је цињеница,окупирано је Косово а Нато снаге могу слободно марсирати кроз Србију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

05.10.2018 11:33

Шта је добила,па добила је то да је сачувана нпр.Војводина,Санџак,Прешево,Бујановац,Врање...Црна гора је отишла без капи крви...Враћене су плате и пензије које су касниле по годину и више,стабилизован је курс динара у односу на марку,заустављена је инфлација,продавнице су поново биле пуне...Милошевић је 1991-ве имао шансу да направи Србију на простору бивше СФРЈ какву ни у СНОВИМА Срби никад до тада нису могли да сањају,а он је уместо тога изабрао да направи Хрватима, Словенцима, Македонцима,Шиптарима и Бошњацима по Државу и то чисту без Срба,да су то њихови политичари хтели,боље не би урадили него што је он.Милошевић је упропастио српски народ на простору бивше СФРЈ за сва времена...Са толиком војском ЈНА резервним саставом војске и полиције и обавештајним службама наслеђеним из доба комунизма,дозволио је,а све у договору да се намерно Словенци,хрвати,шиптари и бошњаци наоружају из складишта ЈНА да би као у том сукобу са нама Србима добили своје чисте државе, без нас Срба...Милијарде марака је износио авионима ЈАТА опљачкао је све фирме и банке и стару девизну штедњу и све што је могло да се опљачка,ликвидирао је све који су покушали да га у томе спрече.Сетимо се само убистава новинара,преко 300 младих људи је ликвидирано само на простору Београдске општине Вождовац,једини њихов грех је био тај што су били противници његовог режима и што су демонстрирали на улицама Београда тражећи његову беспоговорну оставку...Милошевић је БАНКАР који нас је добро и по највишем курсу продао и уновчио,а обавио је посао за белосветске моћнике упропастивши свој Српски народ за сва времене,ако нас је он Слоба уопште и сматрао СВОЈИМ народом?????

Name

Почивај

05.10.2018 20:28

у миру Велики предсједниче ,историја ће пидати о Твојој непоколебљивости у Хагу и одбрани нашег народа..

Name

На данашњи дан, 7. октобар 2018.

05.10.2018 06:38

Тог 7. октобра 2000. на великим демонстрацијама окончана је владавина председника Српскеи и тај дан се сматра прекретницом у новијој српској историји, а дуго је био и незванични "празник демократије". Демонстрације су избиле пошто је Додик одбио признати резултате избора за члана предсједништва бивше републике БиХ наводи агенција Бета. На изборима 07. септембра 2000. године Милошевић је изгубио од кандидата СЗП Младена Иванића а Жељка Цвијановић од Вукоте Говедарице. Демонстранти су на плато испред скупштине РС, стигли из читаве Српске у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јока

05.10.2018 11:32

Хахаха .... Свице ал олимбуру дану!

Name

ДА ПАД МИЛОШЕВИћА

05.10.2018 06:38

КОЈА КОИНЦИДЕНЦИЈА. Па и МИЛЕ не може да очекује боље. БОЖЕ ПОМОЗИ СВОМ НАРОДУ...И ИСТОРИЈА ЈЕ УЗЕЛА У СВОЈЕ РУКЕ ИСТИНУ И ПРАВДУ. Историја се заиста понавља...ово је и неки ЗАКОН ПРИРОДЕ који најављује да се МИЛЕ,БИСА и ЛУКАЧ не само уклоне већ да свом НАРОДУ ЈАВНО ОДГОВАРАЈУ ЗА ПИРАМИДУ НаркоМафије која ОЗЛОЈАДИ И УНИШТИ ОВАЈ НАРО КОЈИ ЈЕ УВИЈЕК БИО ДОБРОМЈЕРАН, ПОШТЕН и НАДА СВЕ ДУГО ВЈЕРОВАО МИЛИ ИЗ БАКИНАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зор

05.10.2018 06:46

Е јесу се усрецили! До тад је Србија била дрзава, а од тад и данас НАТО колонија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нана

16.03.2020 01:33

Ви се то шалите? Како сте лично Ви живели под Слобом?

Name

Министар

05.10.2018 06:48

Срамота српског народа је сто на дивљацки и притиван нацин мијења власт. Власт се мозе мијењати само на изборима. А сам 5. Октобар је био узалудан. Смијенили смо једно зло а на власт довели друго зло. 8 година послије на изборима смо вратили исте те социјалисте на власт уз помоц тих истих демократа који су их русили да би 12 година након 5. Октобра изборима вратили и радикале само под другим именом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

05.10.2018 07:03

Један тиранин је нестао 5.10.2000. Било би јако добро и лако послије дјеци кад буду уцила историју да се сјете , да је и Милокрад нестао на данасњи дан 2018..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чињеница

05.10.2018 07:12

На жалост код срба ма гдје били увијек жестоки тектонски поремећаји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.10.2018 07:18

Како ствари стоје и нама ће данас требати булдожери! Чисто сумњам да ће Лукач дозволити народу да дође у Бањалуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

05.10.2018 07:58

Узми булдозер па прво своју куцу руси клену један.

Name

МОРА 7 октобар бити исто што и 5 октобар

05.10.2018 07:18

Судбина лажљивца Баје је да му се не вјерује ни када говоре истину. Човјек иде, пут иде; земља иде, истина иде; лаж стоји на мјесту / ТО БАЈА НЕ МОЖЕ ПОРЕЋИ ЈЕР ГА ЊЕГОВА ЛАЖ ЧЕКА НА ДАВИДОВОМ ТРГУ. Умјетност је лаж која нас тјера да схватино истину. Не заборавимо да насиље не живи само, да је неспособно живјети само: оно је интимно повезано с лажи. Па зар то није у НАСИЛНИЧКОМ И ПРОСТАЧКОМ ПОНАШАЊУ БАЈЕ. Насиље налази своје једино уточишће у лажи, а лаж своју једину подршку у насиљу Сваки човјек који је изабрао насиље као средство неупитно мора изабрати лаж као СВОЈУ МОЋ ТО СЕ 100% потврдило у БАЈИНОМ случају. Сваки добар разлог лагања, постоји још бољи разлог да се каже истина. Лажи се изговарају упорно, дрско и с невјероватном лакоћом, ПА КАКО СА ЛКОЋОМ БАЈА ЛАЖЕ СВОМ НАРОД. У томе њему помаже готово стопостотна његова увјереност да неће бити откривени Ево савјета, упута и метода које ће нам помоћи да откријемо лажљивца на дјелу.САВЈЕТ И МЕТОДА ЈЕ НИКАКО И У НИКОМ ТРЕНУТКУ НЕ ВЈЕРОВАТИ ВИШЕ БАЈИ. ЗА ЊЕГА ЈЕ НАШ ЈЕДИНИ ЛИЈЕК ДА ГА ИГНОРИШЕМО И У БУДУЋЕ ЕЛИМИНИШЕМО ИЗ СВОГ ЖИВОТА У РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

05.10.2018 07:21

Тада су Амери били спонзори .Далије и данас исти сценарио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

05.10.2018 08:01

ДАНАС СУ ГРАЂАНИ И САМО ĢРАЂАНИ СПОНЗОРИ.ПОСТЕНИ ЉУДИ КОЈИ САМО МРЗЕ ЛАЖ ПРЕВАРУ И ОБМАНУ.САМО ТО И ДАНАС ХОЋЕ ГРАЂАНИ ДА ЧУЈУ ИСТИНУ КО ЈЕ УБИО НЕВИНО ДИЈЕТЕ Р.СРПСКЕ .ДИЈЕТЕ НАШЕ И ЊЕГОВЕ Р СРПСКЕ.НЕ Р.СРПСКЕ МИЛОРАДА ДОДИКА И ЊЕГОВЕ ДЈЕЦЕ.

Name

Зора

05.10.2018 10:47

Мк - ти си једна велика будала!

Name

Видиш

05.10.2018 07:24

Е зато ће мо опет извуци дебљи крај од Запада. Опет крезуби клицу водји,пуне аутобусе,једу сендвиче и за водју су спремни да цркну.Да бас тако ЦРКНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг

05.10.2018 07:29

Багра га је срусила, зивио Слобо-Слобо СЛОБОДО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

05.10.2018 07:31

Гдје су сада ти ликови што су рушили Милошевића? Шта су доброг донијели Србији и народу Србије? Је ли предсједник Милошевић осуђен у Хагу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

05.10.2018 07:32

Злотвор србски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

05.10.2018 07:37

Да није било 5. србија би данас била нормална земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

05.10.2018 07:56

И ста досао је онда Цеда Јовановиц фуј фуј фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

07.10.2018 08:02

Од тада цветају само цветици, рузе, по Србији. Да није било тог п(рокл)етог октобра, никад народ у Србији не би сазнао ста је напредак. Цак и сами актери, осим,наравно, оних којима је пала касика у мед, су изненадјени благостањем.

ОДГОВОРИТЕ