Курц по четврти пут са Путином

Аустријски канцелар Себастијан Курц састао се синоћ, по четврти пут у овој години, са председником Владимиром Путином у Санкт Петербургу.

Свијет 04.10.2018 | 09:26
Курц по четврти пут са Путином
Курц и Путин отворили су заједно изложбу у Еремитажу "Царске метрополе: Санкт Петербург - Беч".

Курц је, поводом сусрета са Путином, казао да је дијалог са велесилом Русијом важан.

Курц, који није само у својству шефа аустријске владе, већ и председавајућег ЕУ, разговарао је, пре доласка у Русију телефонски са председником Европске комисије Жан Клод Јункером, председником Савета ЕУ Доналдом Туском.

Он је уједно поручио да је став Аустрије јасан по питању санкција ЕУ, објашњавајући да је неопходно одлучно реаговати на руску агресију и да Москва мора да прекине са кршењем медјународног права.

Курц истиче да је дугорочно гледано мир у Европи могућ само са Русијом, због чега намерава и у будућности да тражи контакт са Москвом у циљу смањења напетости.

Изложба, коју су отворили, подсећа на време када су Марија Тереризија и Катарина Велика владале. Приликом отварања изложбе су Курц и Путин подвукло искрено опходјење једни с другима.

Курц је нагласио да и поред различитих погледа на геополитичка питања треба одржати дијалог и сусретати се с искреношћу.

Путин је похвалио изложбу, на којој се приказују 14 слика парова Еремитажа и Музеја историје уметности из Беча, као важан допринос билатералним односима, а Курц је нагласио да је уметност заједнички језик народа и да су изложене слике сведоци заједничке историје.

Иначе руски председник се, у разговору са Курцом, осврнио и на пројекат гасовода „Северни ток 2", рекавши да је веома важан за читави европски континент.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар