У Њемачку без додатних услова

Чланице велике њемачке коалиције, која сваким даном губи на подршци, напокон су се договориле о закону о мигрантима.  

Свијет 04.10.2018 | 07:21
У Њемачку без додатних услова
Смисао је те нове регулативе привући школоване раднике из земаља изван Европске уније како би се попунио растући број слободних радних мјеста (којих је тренутно у Њемачкој више у 1,2 милиона), односно намирила потреба за квалификованом радном снагом, да би се стабилизовао пензијски систем који, знамо и ми, увијек треба новац.

Тај закон, који неки називају и рискантним, омогућиће лакше усељавање миграната из земаља изван ЕУ који могу доказати да имају неки занат те да знају основе њемачког језика. Сада ће послодавци моћи запошљавати такве мигранте без обзира на професију ако код њих постоји таква потреба.

Уврштена је и одредба по којој дипломанти и радници с потврђеним знањем њемачког језика могу доћи и остати у Њемачкој на раздобље од шест мјесеци због тражења посла чиме им се омогућује лакши одабир радног мјеста за које су квалификовани, преноси Вечерњи лист.

Међутим то је условљено финансијском гаранцијом, односно доказом да имају довољно новца да самостално могу у Њемачкој провести тих шест мјесеци. 

У закон није укључен “Спурwецхсел”, приједлог према којем би мигранти који сада бораве у Њемачкој могли промијенити статус азиланта ако пронађу посао и науче њемачки.

Томе се противио шеф ЦСУ-а Хорст Сеехофер бојећи се да ће то подстаћи нови талас миграната који би азил сада могли тражити утемељено, ако имају знања за неки понуђен посао.

У страху од предстојећих избора у Баварској Сеехофер је заузео став како строго треба одвојити економску миграцију од азиланата. Ипак, морао се сложити с одредбом према којој би се допустило боравиште оним мигрантима који остваре довољан ниво интеграције, докажу да могу живјети од свог рада, а не могу бити депортовани. Тако би се постигла већа флексибилност и за послодавце и за мигранте.

Извор: Вечерњи лист

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Иво

04.10.2018 08:15

Дабогда нико не осто ,то би највисе волио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

04.10.2018 09:00

ОСТАЋЕ ДОДИК И ФАМИЛИЈА.ШТА ЋЕ ИМ ГРАЂАНИ НА ГРБАЧИ.

Name

Иво

04.10.2018 17:09

Тако це и бити . Остати це ови сто музу будзет и ови це бити вјецито на власти ал је то жалосно како су дрзаву уназадили.