Анализа: Маријано засијенио Бензему...

И то уз далеко мањи простор за игру!

Фудбал 05.10.2018 | 22:30
Анализа: Маријано засијенио Бензему...
Дуго Реал Мадрид није изгледао овако бледо, изгубљено, импотентно. То показује и летимични поглед на статистику, уз већ добро познату чињеницу да Краљевски клуб није постигао гол скоро 330 и да је мрежу противника затресао само једном у последње три утакмице.

Разлог мучења на какво Реал није навикао фудбалски свет вероватно и највише лежи у томе што први нападач нема практично никакав утицај на игру. Карим Бензема је добро почео сезону, убележио пет голова на прве четири званичне утакмице у сезони, а онда - нестао. Не само што гол није постигао више од 445 минута, што је више од седам сати фудбала, његово опредељење више није усмерено ка игри у казненом простору, већ далеко у пољу. 

Педантни статистичари и аналитичари успели су да извуку и такозвану мапу кретања и Бенземин рад упореде са оним што је на терену учинио Маријано Дијаз. Напомена, Бензема је на терену провео свих 90 минута,Маријано је одиграо само трећину тог времена. Мада није урадио много тога великог, повратник у Реал је бар био усмерен само на оптерећивање противничке одбране и покушаје да заиста направи нешто конкретно. Тренутак који је донекле обележио утакмицу виђен је у последњем минуту после велике шансе за актуелног европског првака. Маријано је полетео ка лопти као ракета и пред собом разгрнуо све што му се нашло на путу, чак и Бензему који је хтео да захвати лопту главом. Акција се није завршила повољно по госте из Мадрида, али је Ђулен Лопетеги бар могао да види жељу код свог резервног нападача. Заправо, оно што је његовом првом избору недостаје дуго. 

Занимљиво, Маријану је било потребно далеко мање времена да упути бар један конкретан ударац ка голу ЦСКА. Бензема није постигао гол већ шест утакмица, а за цео меч против ЦСКА није имао ниједну опаснију шансу пред голом Игора Акинфејева. 

У прилог томе говори и мапа кретања, која каже да се Бензема тек у ретким ситуацијама налазио у противничком казненом простору и да је највише времена провео на неких 30 метара од гола ЦСКА. Бензема није успео да упише ниједан успешан дриблинг, чак 11 пута је изгубио лопту, скупио је 30 додавања и изнудио тек један фаул. Поређења ради, Маријано је пет пута успешно поделио лопту и извукао два прекршаја ривала.

И поред тога, Лопетеги је после утакмице изјавио да верује у Бензему и његов квалитет. Изјава је била политички коректна, али реалност је у контрасту.

Подсетимо, Бензема је на терену досад провео 839, а Дијаз 255 минута. Истина, донедавни нападач Лиона ове сезоне има тек један гол и то у Лиги шампиона, али је утисак јавности блиске Краљевском клубу да је момак доминиканских корена оставио јачи утисак од свог искуснијег колеге.

Не треба заборавити да је сличан проблем имао и Зинедин Зидан у време када је Алваро Мората играо за Реал. Зизу је форсирао свог сународника, а Шпанац је имао већи утицај у нападу...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар