ЛШ: Вријеме је за фасцинантног аутсајдера!

„Када су вам шансе један према милион, докажи да си један од милион“!

Фудбал 03.10.2018 | 18:30
ЛШ: Вријеме је за фасцинантног аутсајдера!
Нема у том ПСЖ-у ни трунке романтике тако специфичне за град на Сени, нема ни грандиозности налик Ајфеловом торњу, нема ни историјске ноте коју буди сваки поглед ка Јелисијеским пољима или са Трокадера. Нема ни уметничке црте из Мулен Ружа, али клуб основан 1970. године је најкраће речено – фасцинантан.

Основан да Граду светлости донесе пехар намењен најбољем клубу Европе последњих година профилисао се као вечити фаворит за освајање Лиге шампиона и тим накрцан светским звездама. Немилосрдним плаћеницима који клубове са ове стране Европе воле да понижавају. Да им се смеју у лице и директно им саопштавају да је дошло до нове расподеле моћи у светском фудбалу. А још када томе додамо да ће ергела Томаса Тухела бити љута због пораза на овогодишњој премијери у Лиги шампиона (четвртог узастопног у такмичењу под окриљем УЕФА) јасно је у каквом ће окружењу бити фудбалери Црвене звезде у вечерашњем мечу против ПСЖ-а (18.55 ТВ РТС).

Сигурни смо да никада у својој историји, још од првог изласка на европску сцену, Црвена звезда у предигри меча није била оволики аутсајдер. Нико не поставља питања коначног исхода, сви спекулишу бројем голова. Срби се боје, појединци верују да је Владан Милојевић набилдовао тело овог тима до нивоа Командоса… Спремних да - ако ништа друго – изгину на трави Парка Принчева, јер би у неким предвиђењима и то био јако велики успех.

Само како то урадити?

Француска штампа која је Томасу Тухелу већ наредила освајање најквалитетнијег клупског такмичења на свету, види вечерашњи меч као полигон за демонстирање ПСЖ-ове моћи. И слање поруке највећим конкурентима. На тај талас великог оптимизма који се граничи са бахатошћу успешних милионера надовео се најуспешнији првенствени старт у историји клуба. ПСЖ је нанизао осам победа, а против Црвене звезде жели нешто више. Жели да распуца стељачки вод у саставу Нејмар, Квани, Мбапе и Ди Марија која до сада углавном није играла заједно из ових или оних разлога... Међутим, ово није прича о сили и великим амбицијама ПСЖ-а. Питање је шта у вечерашњем мечу може да уради Црвена звезда. Тренер Владан Милојевић је био прилично смирен на конференцији за медије. Чак бисмо могли да кажемо и неуобичајено смирен.

„Имамо план како да се супротставимо ПСЖ-у. То није тим који има Нејмара. То је екипа са јасним системом игре и тренером који је висок пресинг 'гајио' у Мајнцу и Дортмунду. Ми ћемо их погледати у очи“,рекао је Звездин шеф стручног штаба током последњег обраћања новинарима.

Могу да се надају играчи Црвене звезде да ће њихов мотив бити јачи од ПСЖ-овог, јер ће за домаћи тим ово бити само једна у низу утакмица које морају да добију. За играче Црвене звезде она је нешто више. За многе од њих и круна каријере, јер се до пре неколико година сигурно нису надали да ће као представници српског шампиона истрчати на Парк принчева.

„Када су вам шансе један према милион, докажи да си један од милион“, написао је капитен Црвене звезде Вујадин Савић на свом Инстаграм профилу…

Вероватно је искусни штопер желео још мало да појача борбену готовост саиграча и јасно им стави до знања да вечерас могу много да добију много више од пуког скупљања искустава за топ ниво. Наравно, неће бити довољно црвено-белима да буду само борбени. Мораће да буду дефанзивно перфектни и тактички затегнутији него у судару са Миланом.

Неће смети да имају црне рупе у игри налик онима у Салцбургу, нити ће у њиховим редовима смети да буде и једног играча са дијагонстикованим слабим даном. Уз све то црвено-бели ће морати да призивају срећу. Тек ако се сви набројани услови испуни српски шампион ће смети да се надају новом чуду. Убедљиво највећем до сад.

„Никоме неће бити лако са нама. Запамтите то“, поручио је, између осталог Владан Милојевић.

Црвена звезда ће, дакле, морати да отежава утакмицу ПСЖ-у. Покушати да домаћина увуче у нервозу како би почео да губи нити игре. Нешто слично као у судару са Наполијем. Па докле стигне. Око 2.000 Срба близу Булоњске шуме вероваће да сва лепота Звездине садашњице неће завршити под копачкама Нејмараи Мбапеа. А и око се то деси остаће сведочанство на дуг период без пораза и улогу фасцинантног аутсајдера коју је из поштовања тиму Владана Милојевића доделио Карло Анчелоти.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар