Муриња мијењају ДВОЈИЦА Италијана?!

Уколико Зидан не буде пристао да одмах наследи Португалца на клупи Манчестер јунајтеда, Глејзери и Вудвард имају и резервну опцију.  Решење за Јунајтед? Тандем који је створио Јувентусову империју! Посрнули великан не сме да много да чека. . .

Фудбал 03.10.2018 | 23:15
Муриња мијењају ДВОЈИЦА Италијана?!
Наследио га је у Челсију и освојио Премијер лигу.

Да ли ће га наследити и у Манчестер јунајтеду?

Бивши селектор репрезентације Италије и тренер Ареца, Барија, Аталанте, Сијене, Јувентуса и Челсија, Антонио Конте (49), могао би мимо очекивања да постане менаџер Манчестер јунајтеда уколико се власници клуба одлуче за смену Жозеа Муриња и притом не убеде Зинедина Зидана да одмах преузме растрзан и демотивисан састав "ђавола".

И не само то.

Италијански медији наводе да се на "Олд трафорду" разматра и опција по којој би, упоредо са Контеом, у клуб дошао и један од најбољих оперативаца у европском фудбалу, генерални директор Јувентуса, Ђузепе Марота.

Трофејни директор "бјанконера", чији су потези помогли клубу да у рекордном року "прође" кроз Серију Б и успостави незапамћену доминацију у италијанском фудбалу - уз два пласмана у финале Лиге шампиона 2015. и 2017. године - објавио је да ће напустити канцеларију у Торину најкасније до 25. октобра.

"Цорриере делло Спорт" најављује да су за "Бепеа" Мароту већ заинтересовани бројни клубови, не само из Европе, а да је извршни потпредседник Јунајтеда, Ед Вудвард, решен да му понуди улогу спортског директора - атипичну за острвски фудбал.

Енглези су деценијама инсистирали да прве тимове не воде тренери, већ менаџери, чији су задаци били и да проналази појачања, учествује у преговорима, одређује висине зарада играчима, разговара о наставку сарадње или обештећењу приликом одласка, али се тај модел показао као превазиђен и готово неприменљив у модерном фудбалу.

Уочи растанка са Арсеном Венгером, лондонски Арсенал је прво жестоко појачао канцеларије клуба пословним директорима и скаутима из Барселоне и Борусије Дортмунд предајући Венгеровом наследнику, Унаију Емерију, мање-више улогу тренера какву је имао у Валенсији, Севиљи, Пари Сен Жермену... Спортске директоре или директоре фудбалске игре увело је још неколико клубова у Премијер лиги, а изгледа да су се и Глејзери у договору са Вудвардом одлучили за исто.

Када је у децембру 2015. други пут добио отказ на "Стамфорд бриџу", такође у првом делу треће сезоне у клубу, Муриња су привремено одменили Стив Холанд и Гус Хидинк, након чега је Конте преузео екипу у јуну наредне године и "из прве" освојио титулу уз неколико жестоких расправа са Мурињом - на терену и ван њега.

Конте је после две сезоне у Енглеској морао да уступи место земљаку, Маурицију Сарију, а три месеца касније могао би други пут у каријери да наследи португалског стручњака, ком време на "Театру снова" истиче…

Тандем који је ударио темеље данашњег Јувентуса и хегемоније коју су Бјанконери успоставили у Италији би могао да буде решење за кризу у Манчестер Јунајтеду.

Италијански Коријере дело спорт данас пише да би Ђузепе Марота и Антонио Конте могли да некадашњу сарадњу из Јувентуса наставе на Олд Трафорду. Очигледно је да је Манчестер Јунајтеду потребан способан спортски директор који ће преузети део ингеренција Еда Вудворда, а врло вероватно и нови тренер када Жозе Мурињо добије отказ. У овом тренутку је на тржишту мало добрих решења и у први план су искочила двојица Италијана.

Марота је пре неколико дана напустио Јувентус после осам година. Као спортски директор је био један од најзаслужнијих за препород Јувентуса и вишегодишњу доминацију у Италији. Био је главни преговарач Јувентуса и најзаслужнији за неке фантастичне трансфере попут Погбе, Кедире, Тевеза, Пирла, Барзаљија,Морате, Кедире, Манџукића, Евре, Алвеса, Џана… Специјалност су му били играчи који су улазили у последњу годину уговора и које је доводио без обештећења или за ситан новац. После годину дана у Јувентусу је довео Антонија Контеа на место тренера и тада креће Јувентусова доминација италијанским фудбалима. То су темељи на које се надовезао Алегри и унапредио торински клуб.

Марота је на прилично изненађујући начин напустио Јуве и шокирао јавност. Тачније, клуб га је сменио иако покушава у јавност да пласира информације о споразумном раскиду сарадње. Много је клубова који би желели да одмах ангажују једног од најспособнијих оперативаца у свету фудбала. Међу њима су Барселона, Милан, Интер… Али Манчестер Јунајтеду је најпотребнији.

Конте је слободан откако је добио отказ у Челсију. Са Маротом је сарађивао три године у Јувентусу и заједно су освојили три титуле шампиона Италије и два италијанска Суперкупа. Конте је потом напустио Јувентус због неслагања са Управом око трансфер политике, али није Марота био тај са којим је био у сукобу већ Ањели и Недвед. Остали су у добрим односима и био би први Маротин кандидат за тренера Манчестер Јунајтеда уколико би бивши директор Старе даме стигао на Театар снова.

Они су можда баш оно што је потрбено Јунајтеду. Људи који су способни да ресетују клуб од нуле. Јувентус се пре доласка Мароте дуго мучио да погоди тренера и права појачања, а онда је нови директор кренуо са серијом сјајних потеза. Без много пара. Можемо да замислимо како би пословао у Јунајтеду који расипа новац претходних година на велика појачања попут Погбе, Санчеза, Лукакуа, Марсијала…

Конте се већ доказао као тренер који је идеалан за револуције у савлачионици. Урадио је то у Јувентусу, успео је и са репрезентацијом Италије, а потом почистио Мурињов неред у свлачионици Челсија и  у првој сезони освојио титулу на доминантан начин. Проблематичан је карактер и често улази у конфликте, али не може да му се оспори да од губитника прави побендике. А то је управо оно што је потребно Манчестер Јунајтеду…

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар