Ђоковић: Још имам жеље, крај још не видим!

Најбољи српски тенисер делимично сумирао учињено у 2018, причао о повратку, успесима, Федереру и вери да може да направи још великих успеха. "Да ли верујем – да, у супротном се не бих такмичио. То ме је увек носило до свих победа".

Тенис 01.10.2018 | 22:15
Ђоковић: Још имам жеље, крај још не видим!
Новак Ђоковић за финиш сезоне пуни батерије у родном Београду. Вредно ради на теренима на Дорћолу и припрема се за мастерс у Шангају, који стартује 7. октобра.

Иако је постојала могућност да можда промени распоред и раније отпутује у Кину и заигра у Пекингу, одустао је од те идеје.

"Последња три месеца сам играо много мечева и нисам имао много времена да се одморим после УС Опена. Лејвер куп ме је много исцрпео, иако је било лепо искуство. Захтевно је ментално и физички бити део тог догађаја. Надам се да ће ова пауза од турнира добро доћи. Испланирали смо да боравимо у Београду у овом периоду. Подесило се да сам поново у трци за број један. Надам се да ће ми Београд донети срећу", навео је српски тенисер.

Ове године вратио се на терен после дуге паузе и након периода уигравања у другом делу сезоне направио је сјајне резултате, освојио Вимблдон и УС Опен. Искрено је саопштио да ни сам није веровао у то.

"Због резултата сам себе ставио у позицију да се борим за број један до краја године, што да ми је неко рекао у мају, вероватно му не бих веровао. Део мене је увек веровао да могу да се вратим брзо, само да се коцкице сложе. Требало је само да будем стрпљив", рекао је Ђоковић.

Он је рекао да му је тешко да одабере тренутак који је преломио сезону, али је ипак пронашао један.

"Тешко је обабрати један догађај, али то је вероватно био мини-одмор са супругом после елиминације у четвртфиналу Ролан Гароса, када сам отишао на планинарење, боравак у природи. После тога се све сложило. Играо сам финале Квинса, освојио Вимблдон, Синсинати, УС Опен. Заиста велики налет".

Ђоковић је додао да је имао много потешкоћа после операције да успостави сигурност на терену, правио је одређене корекције у игри, променио рекет...

"Много промена се тада десило. Питате се да ли је то исправно, да ли је требало то да урадите, имате дилему, двоумите се за сваку одлуку. То је за мене специфично искуство које пуно вреднујем јер ми је дозволило да научим много више о себи и како да се носим са тим ситуацијама којих ће вероватно бити још до краја каријере, за који не знам када ће доћи. Још имам много жеље да играм на врхунском нивоу и део мене је знао да ћу се вратити. Не волим да се враћам нигде, већ да стварам ново, да направим нове успехе, освајам гренд слем трофеје. Када сам се вратио са старим-новим тимом, у априлу смо разговарали о дугорочним плановима и направили план да достигнем врхунац форме око УС Опена. Врхунац форме, на срећу свих нас, дошао је већ на трави. Све иде како треба", навео је најбољи српски тренер.

Он је навео да и даље има велике жеље и мотиве да прави нове успехе.

"Свака сезона је нови изазов, нова страница коју морате да испишете, а ја сам другачија особа, другачији играч него пре три године, јер сви помињу 2015. као репер за све остале сезоне и да ли је могуће да се понови, да се освоје три гренд слема, четири у низу са Ролан Гаросом 2016. године. Да ли верујем – да, у супротном се не бих такмичио. Вера је увек присутна и то је оно што ме је носило до свих ових победа".

Ђоковића до краја сезоне према раније утврђеном плану, после Шангаја очекују турнири у Паризу и Лондону, али није искључио могућност да би могао да наступи на још једном.

"Остављам могућност да пре Париза одиграм турнир у Базелу или Бечу, али о том.потом. Видећемо прво како ћу одиграти у шангају, па ћемо заједно у тиму донети одлуку о даљим плановима".

Ђоковић је навео и да још није направио планове о наредној сезони, односно разговарао са члановима садашњег тима о наставку сарадње.

"Радимо до краја сезоне, а о наредној још нисмо разговарали. Желимо да извучемо највише што можемо да извучемо из ове сезоне, не желимо превише мислима да идемо унапред", додао је Ђоковић.

Новак је недавно први пут учествовао на Лејвер купу, где је имао прилику да се мало боље упозна са Роџером Федерером.

"Било је јединствено искуство јер тренутно у тенису само Лејвер куп може да уједини Надала, Федерера, мене, Зверева, Мареја... да будемо у истој екипи. И то је било велико узбуђење и за мене и за Роџера, али и све љубитеље тениса, јер не виђате никад нас на истој страни мреже, тако да сам се баш радовао што ћу играти дубл са њим. Он је јако посвећен тенису, али Лејвер купу посебно, зато што је то делимично његово такмичење и он је оснивач тога, тако да му је баш доста стало да Европа победи. Види се колико је енергије уложио у то. Ми поред њега га са великим уважавањем и гледамо и поштујемо и свесни смо тежине тог такмичења, иако многи говоре да је то егзибиција и да због тога што немате поене или новчани наградни фонд да то није званично такмичење. Морам да подсетим и да је Дејвис куп такмичење без поена, па га сви вреднујемо као највеће тимско у нашем спорту. Тако да ме је Лејвер куп пријатно изненадио у сваком погледу, само што је вероватно било мало превише напорно. Имате и дневну и ноћну сесију, мечеве сваког дана, морате да будете 12 сати у хали и подржавате једни друге, што је, наравно, јако лепо, али нисмо навикли на то, тако да мислим да ће морати да прилагоде мало сатницу и време које проводите на теренима, али је концепт и формат веома иновативан и добар".

Светски "број три" јесте са великим ривалом провео доста времена, разговарао о разним темама, што је сигурно утицало на њихов однос, али не и на терену. Тамоће, каже Новак, и даље бити љути ривали.

"Што се тиче Федерера и његовог ривалства са мном, ту се неће много тога променити. И он и ја смо некако истицали и медијима тамо у САД да ће ово оснажити наш однос. Просто, имали смо прилике да упознамо један другог као никада до сада и, наравно, још више поштовања имам према њему јер сам успео да га мало боље упознам као особу и просто да видим одређене рутине, како се загрева и тренира, пошто смо тренирали, припремали се и играли дубл. Са друге стране, верујем и да је њему било интересантно, али, као што рекох, када следећи пут будемо играли један против другог Лејвер куп искуство неће утицати на то да ли ћу га пустити да ме победи или он мене, исто ће бити. То наше ривалство је и допринело великој популаризацији овог спорта у свету, као и моје ривалство са Надалом и њихово међусобно, и то је нешто чему се људи радују кад год улазимо у неки турнир и то су мечеви које желите да видите и ту се неће ништа променити", истакао је Ђоковић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар