Жељезничари РС ступају у штрајк

Након неколико мјесеци затишја, жељезничари данас поново ступају у штрајк упозорења, а Конфедерација синдиката РС најављује протесте три дана пред изборе.

Република Српска 01.10.2018 | 07:23
Жељезничари РС ступају у штрајк
Свих шест релевантних синдиката, који дјелују у Жељезницама РС, стали су у исти строј, а њихово незадовољство и бунт ће на пола сата зауставити возове у РС. Тако данас заједно у акцију крећу синдикати под вођством Јеленка Добраша, Златка Марина, Симе Цвјетковића и Горана Чамџића. Ипак, штрајк није јавно обзнанио ниједан од ових, јавности већ познатих, лидера жељезничара, него предсједник Конфедерације синиката РС Жељко Тепавчевић, који долази из синдиката енергетике.

Он је поручио да Конфедерација подржава синдикате у организовању штрајка, те да управи највећег губиташа у РС дају још један дан рока да испуне читаву листу радничких захтјева, од повећања плата жељезничарима на минималцу до потписивања колективног уговора.

– Ако до сутра управа не испуни захтјеве синдиката, у Добоју ћемо, пред зградом управе ЖРС, у четвртак организовати протест. Обавезују се све чланице Конфедерације да њихови чланови дођу на протест – поручује Тепавчевић, додајући да је такву одлуку, једногласно, донијело Предсједништво Конфедерације.

Тепавчевић тврди да је за штрајк одговоран директор ЖРС Драган Савановић, који је, како каже, „самовољом и бахатошћу генерисао све проблеме у ЖРС“ и погазио елементарна радничка права.

И док неки познаваоци прилика шпекулишу да тајминг није случајан и да „конфедералци“ у Добоју хоће да „покажу мишиће“ и политичким странкама и конкурентском Савезу синдиката РС, Јеленко Добраш, предсједник већинског Синдиката жељезничара РС, тврди да се не ради о политички мотивисаном тајмингу, јер је штрајк, тврди, најваљен раније.

Уз кршење елементарних радничких права, жељезничари управу оптужују и за скривање плана реструктурирања предузећа, због којег ће, како се нагађа, на стотине радника остати без посла. 

– Имамо право да знамо шта ће се тачно дешавати и тражимо да Министарство саобраћаја РС и управа Жељезница РС упозна јавност са планом реорганизације. Ако неће бити угашени дијелови предузећа, како се спекулише, нека то јавно кажу и умире раднике; ако хоће, нека нам опет на вријеме саопште истину и објасне зашто је тако – каже Добраш.

Премијерка за разговор

Премијерка РС Жељка Цвијановић је поручила да је процес реструктурирања ЖРС у надлежности Владе, али да радници “треба да буду упознати шта се дешава у њиховом предузећу”, те позвала руководство ЖРС да има стрпљења и да разговара са радницима.

– Жао ми је што се проблеми морају рјешавати штрајком. Зар је проблем одржати састанак – поручила је премијерка и најавила да ће разговарати са синдикалцима.

И генерални директор ЖРС Драган Савановић најавио је да ће се управа предузећа сутра састати са представницима синдиката, те навео да се нада да ће се “све разјаснити у доброј намјери, ако је има, а има је Управа”. Савановић није хтио да коментарише разлоге које су као основ за незадовољство истакли представници синдиката, осим да у њима “има погрешног виђења и тумачења или чак и намјере код неких случајева”.

Из буџета добили 30, у ЖРС изгубили 100 КМ

Колико су генерални директор Жељезница РС и цијела управа безобзирни показује и обрачун посљедње плате. Након што су радници, промјеном закона и повећањем неопорезивог дијела плате, могли фактички из буџета РС добити по 30 КМ повишице, умјесто тога плате су им смањене за 100 КМ, на основу анекса уговора о раду, тврди предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

дзоо

01.10.2018 05:25

Нема од тога ниста писи пропало.Гајба пиве и кг Сланине Баја све реси као и задњи пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

01.10.2018 07:01

Милораде, само цопy-пасте опет, дакле бесплатно пиво и то је то!!

Name

Скептик

01.10.2018 07:10

Управо тако, све је договорено. Они ће као одржати штрајк а онда ће РОДОЊА или БИСЕРКА средити ствари и још ће испасти хероји и доброчинитељи. Али, надам се , та јадна фора им неће проћи и помоћи да нас наставе јахати још четири године.

Name

Жељезнице

01.10.2018 07:25

Предузеће је под руководством ДНС-а који се на сва уста хвали својим "способним" кадровима и успјешним управљањем. Ништа боље није ни у другим јавним предузећима којима управљају,као што су Путеви РС ,Аутопутеви РС...

Name

Жељезнице

01.10.2018 07:29

Предузећем управљају кадрови ДНС-а који се на сва уста хвали поштењем и способношћу својих кадрова.Није боље ни у другим јавним предузећима којима они управљају,као што су Путеви РС , Аутопутеви РС...

Name

Лопови покрали све

01.10.2018 07:43

ДНС на целу зељезница, СП на целу министарства уз великог брата СНСД су покрали све из Зељезница. Лопове у затворе Неспособне напоље!

Name

РАСПУЦХИН

01.10.2018 07:56

Сваку марку коју тражите не тражите од "великог баје" и Бисерке него са грбаче овог напаћеног народа. У Бања Луци се свакодневно могу видјети жељезничари који се у радно вријеме вуцарају као пребијене мачке јер им је досадно и не знају шта са собом чинити али зато знају и још имају образа тражити новац.

Name

Цонгратулазиони

01.10.2018 12:41

Шта ће социалисти него још више красти погледај имовину

Name

Мато

01.10.2018 05:28

Како кад бисерка казе да то треба спријецит она мисли од њених лази и обмане дасе мозе зивит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

01.10.2018 05:33

Сад це Баја морати 50тку потросити на пиво и ракију, како вам није зао цовјека?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

апел

01.10.2018 05:35

Неспособне директоре и министре владе суспендовати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

01.10.2018 05:51

Људи једно питање куд ти возови иду и које градове повезују ако имају вец ти возови и зељезница хвала унапријед за одговор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зворник

01.10.2018 11:01

Фино просетас на зељезницку станицу у Зворнику и све це ти бити јасно марсовац!

Name

децко

01.10.2018 05:54

Са' це Миле, носи цигара и пиве! Хаххаххах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

01.10.2018 05:55

Ако желимо да успијемо онда само тотална обустава до испуњења заххтјева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стројовођа

01.10.2018 07:07

Тако је колега!!!

Name

ре

01.10.2018 07:16

А како мислиш успјети?? ПАРА НЕМА, жељезнице су 95% на буџету, успјех би био када би сте одмах отпустили 60% упослених а то нико неће да потпише. стечај је рјешење или покушати направити неки договор са федералним жељезницама, мада ће то ићи тешко, огромна су договања, скоро је подигнут кредит а пара нема...нема ту посла

Name

А

01.10.2018 07:31

Јос једна превара,снсд према радницима,у ко зна која по реду,људи неце да схвате да Додиг,зели да унисти РС,и српско,једно прица,друго ради,хиљаду пута је то доказао,он је изданак комунизма,Тита,стање у РС говори о свему,а највише о Додигу,не Додику,право презиме је Додиг,из Томиславграда,

Name

врс

01.10.2018 06:52

ДНС се хвали како гдје су они све цвјета па засто неријесе ово питање лако је тамо гдје има пара и гдје добро послује па узјаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје су паре???

01.10.2018 07:17

Изгледа су паре потросене сто је управа дузна радницима???Узео баја за изборе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

01.10.2018 07:27

Само отказе подијелити и нове раднике са бироа запослити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

01.10.2018 07:45

ДАЈ ИМ ДВИЈЕ ГАЈБЕ, МЛАКОГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Днс испусио

01.10.2018 07:45

Днс лопурде треба казнити, као и остатак труле коалиције Снсд, СП и Уј.Српска. Оставили су пустос иза себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАТНИК

01.10.2018 08:42

Да смо права дрзава као сто нисмо овдје би се извело укидање зељезница РС и пребацивање свих тих радника на нова и кориснија радна мјеста као сто се то ради у западу. Зељезнице РС су тренутно потпуно бескорисне и свака даља прица о њиховом одрзавању је сулуда. Мислим да је и будали овдје јасно да су зељезнице РС несто сто се не мозе одрзати јер једноставно узимају превисе новца а ниста не зарадјују. Мозда би се несто од њих и могло направити када би се улозило у зељезницку инфраструктуру, технологију и набавили модернији возови али сви знамо да је то превисе скупа авантура цији крајни резултат не мора бити позитиван. Све у свему зељезнице РС треба укинути а раднике пребацити на друга и кориснија радна мјеста без обзира на то која би странка била на власти и направила то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

01.10.2018 09:00

У РС синдикат само постоји на папиру да се задовоље законске норме.Представници синдиката су продузена рука садасње власти.Сви су редом корумпирани и не треба ни од једног синдиката оцекивати апсолутно ниста!Сто власт буде дала прихватите,од синдиката нема ама бас ниста!Синдијалци вас цесто користе само за своје лицне интересе!!!То је висе познато и врапцима на грани...не могу да верујем да радници заиста имају поверење у људе који воде синдикат.Па они само мрвицама запослене задовоље и онда сидикалци буду награђивани од властодрзаца за своју послусност.Верујте,никада ниста преко синдиката нецете остварити.Радно способни правац иностранство,осталима нека је бог на помоци.Ако то сами не видите нека је са срецом...

ОДГОВОРИТЕ