Политички утицај успорава управу

Босна и Херцеговина касни у имплементацији реформе јавне управе због ограниченог политичког лидерства, кашњења у до сада договореним реформама, нереалних рокова, недефинисања одговорних за спровођење договорених мјера, комплексног система јавних набавки и отежаног укључивања мјера Реформске агенде у годишње планове.

Босна и Херцеговина 29.09.2018 | 10:48
Политички утицај успорава управу
Ово је наведено у Оквирном стратешком документу о реформи јавне управе у БиХ, који су уз помоћ ЕУ припремили сви нивои власти у БиХ, а односи се на период до 2022. године.

У документу је истакнуто да је због политичког уплива у запошљавање у јавној администрацији отежано запошљавање на основу заслуга и оспособљености.

"Анкете показују да обични грађани имају мало повјерења у фер запошљавање у јавну службу", наведено је у документу.

Као један од проблема је, како је истакнуто, чињеница да се у администрацији попуњавају упражњена мјеста без планирања стварних потреба и приоритета, а мјере које се предузимају имају мало ефекта да мотивишу службенике да се боље понашају.

"Упркос томе што постоје програми за усавршавање менаџера, стандардне вјештине које би служиле као основа за тестирање њихових способности у администрацији нису дефинисане", наведено је у документу.

Иако се, како је истакнуто, службеници упозоравају да они управљају јавним добрима и у служби грађана, због непостојања механизама санкционисања и награђивања на основу резултата, јавно повјерење у администрацију је веома ниско, као и њихова ефикасност.

Као главне препоруке за наредни период, истакнуто је стварање легалних предуслова за успостављање процедура које недостају, а које се односе на анализу ефикасности и потреба.

Осим тога, захтијева се потпуна професионализација особља, јачање менаџерских капацитета, као и боље стратешко организовање процеса доношења одлука.

Када се ради о досадашњој имплементацији реформи, речено је да је од 2006. до 2010. године имплементирано 52,2 одсто мјера, док је од 2011. до 2014. имплементирано 61 одсто мјера. Од краја 2016. до данас имплементирано је 68 одсто преосталих мјера.

Иако су сви нивои власти подбацили, најефикасније су власти РС, које су, како је истакнуто, имплементирале 75 одсто свих мјера. Након РС, најефикасније су власти БиХ с испуњених 67 одсто мјера, слиједи ФБиХ са 64 одсто, а најлошији је Брчко дистрикт са 63 одсто.

Једно од упозорења је да јавна администрација представља велики притисак на јавне финансије, а на руководиоце унутар административних јединица и даље се врши политички утицај.

"Присуство директног или индиректног политичког утицаја на именовања људи на више менаџерске позиције идентификовано је као један од кључних изазова", наведено је у документу.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе, каже да је реформа јавне управе суштински супротстављена менталитету странака, које упорно покушавају да политизују јавни сектор, што се, како истиче, најбоље огледа кроз политику избора кадрова на штету принципа мериторности или кроз страначки утицај на политику запошљавања државних службеника.

"Управо нови Оквирни стратешки документ за реформу јавне управе предвиђа мјере којима би се смањио штетан утицај политике на јавни сектор. То је и главни разлог због којег се усвајање овог документа одуговлачи од стране доносиоца одлука, јер реформа јавне управе управо смањује политички утицај и у први план ставља принципе стручности, оквир компетенција и вредновање резултата рада.

Оквирни стратешки документ овај критеријум ставља у приоритет, а кроз нови акциони план, који је у изради, предложићемо конкретне мјере како би се утицај политике на избор руководећих државних службеника из садашње праксе елиминисао", рекао је Ћузулан. 

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Све је преко везе

29.09.2018 11:16

Сав живот је постао безвезе, као и овај текст пун неких цифара, неповезаних као чињеница, нелогичних констатација,..., тешко га читати. Каква је изјава и наша стварност, да "политички уплив у запошљавање, онемогућавање запошљавање на основу школе и знања"... Другим ријечима, у преводу, запослење се заснива на непотизму, корупцији, осталим везама, припадности странци, љубави према неком лидеру,.. Пошто они који су "право школовани", имају став и достојанство, неће дозволити из текста набројано, могу стати у ред за визе, отићи далеко да их запосле према знању и школи, у крајеве гдје сунце излази за све и све једнако грије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

29.09.2018 12:46

У томе и јесте проблем сто ти и такви не контас ста је рецено. А када Додик несто звекне сви контају. Јадни неписмеби народе.