Чанак о хемији у Партизану, кратком памћењу клинаца...

О томе ко ће бити љубимац Гробара и како је Загорац брзо одрастао.  Тренер црно-белих о свему по мало уочи почетка нове сезоне у Јадранској лиги где ће примарни циљ бити пласман у плеј-оф.

Кошарка 29.09.2018 | 13:30
Чанак о хемији у Партизану, кратком памћењу клинаца...
Време је за почетак сезоне! Партизан у првом колу Јадранске лиге гостује код Цедевите у Загребу, на месту где је само једном славио у последњих десет мечева. Ипак, талас оптизмизма и нове енергије заснован на екипи која је током лета састављена од махом младих играча “запљуснуо” је присталице црно-белих које су једва дочекале да почне сезоне.

У предвечерје првог окршаја на Јадрану тренер освајача Купа Радивоја Кораћа Ненад Чанак сумирао је утиске са припрема и регионалног Суперкупа у Лакташима, анализирао је летошња појачања, као и оно што је радила конкуренција у истом периоду, али је говорио и томе шта ће још Партизан радити када је у питању додатно ојачавање екипе.

„Суперкуп је охрабрење после турнеје у Шпанији. Гледали смо и Цедевиту на у Лакташима, али ипак је припремни период једно, а званичне утакмице нешто сасвим друго. Питање је шта је који тренер хтео да покаже. Играчи другачије реагују кад има притиска. Цедевита је екипа која игра брзу кошарку, изузетно добро попуњена на свим позицијама. Имају два америчка плеја, играју са доста шпанског шмека и много трчања. Морамо да одговоримо енергијом, као против Будућности. Да не буде после меча прича ако изгубимо да су нас изненадили нечим, или зато што нисмо могли да заградимо њихов офанзивни скок“, рекао је Чанак.

Деловало је да би екипа могла да падне у тотални нокдану после тих пораза од Басконије, Тенерифа и Барселоне, али је успела да се тргне.

„После турнеје у Шпанији, колико год била резултатски лоше, екипа је постала још компактнија. Хемија у тиму је јако добра. Како кажу, оно што те не убије, ојача те. Тако смо ми изашли у Лакташима. Не мислим само резултатски, већ оно што сваког тренера највише занима, добра енергија, кад то имаш, онда можеш да исправиш многе ствари“, објаснио је стратег црно-белих.

Да ли је можда повољнија околност та што у првом колу гостујете Цедевити која још није довољно уиграна?

“Играш са свима и код куће и на страни. Може да се деси да је противник у лошој форми... Није то оптерећење, није ни бенефит. Шанса да се направи добар резултат. Ако је не буде, има времена“, казао је Чанак.

Тренер црно-белих на јадранској премијери, као и у Лакташима неће моћи да рачуна на капитена Новицу Величковића и Бонџу Сија. Први има проблем са повредом леђа, а други са петом.

„Знамо које су им дијагнозе, али не знамо кад ће им престати болови“.

С обзиром на ту ситуацију, да ли Партизан и даље трага за појачањима под кошем?

„Фали нам играч на позицији четири, а за сада њу покривају Гавриловић и Пецарски“.

Који цеиљ је испред себе поставио клуб из Хумске када је питању регионално такмичење?

„Да би се борио за трофеј на Јадрану, мораш да будеш међу четири најбоље екипе. Дакле, у овом моменту циљ је пласман у плеј-оф. А када уђемо тамо, причаћемо даље“.

Колико чињеница да ове сезоне Партизан има веома младу екипу може да буде предност, а колико мана?

„Два најискусња играча нису тренутно са нама. Успелио смо да изађемо из те ситуације коју смо имали у Шпанији. Играчи су показали карактер, било објективних разлога зашто је то у Шпанији било тако, а у Лакташима онако. Од квалитета противника, физичке спреме, комплетности. Младост може да буде позитиван фактор у смислу да имају краће памћење“.

Партизан је довео петорицу новајлија током лета - Маркуса Пејџа, Џока Лендејла, Радета Загорца, Алексеја Николића и Амара Гегића.

“Пејџ игра на позицији плеја, знамо колико је у Европи она битна, дефанзивно и офанзивно. Још тражи себе, изванредан квалиета, са врхунског колеџа, играо финале НЦАА, нема сумње да ће бити прави онда када нам буде требало. Позитивна особа којој је тим на првом месту, што је ретко код америчких плејмејкера“.

Аустралијанац Лендејл је према његовим речима већ показао да је погодак.

„Лендејл је већ показао да ће бити изузетно појачање, Човек са изузетним радним навикама, тимски играч, не прави питање око улоге - да ли почиње или не почиње утакмицу. Изузетан карактер. Задовољан сам генерално екипом и тим карактерним особинама“.

Са Загорцем сте сарађивали још у Меги, док се били асистент Дејана Милојевића?

„Загорац је много сазрео од тог периода, као човек, прошао све и свашта. Неке ствари су му се издешавале брже него што је требало. То га очврснуло. Није играо фактички годину дана, знали смо да му треба неко време. У последњим мечевима показао да је играч који има креацију на позицијама три и четири, биће јако битан за игру Партизана, добро одговара на то кад има одговорност“.

Колико сте задовољни партијама Алексеја Николића у припремном периоду?

„Николић је био у Бамбергу прошле године, постао европски првак са Словенијом. Другачији од Пејџа, физички је јачи од њега. Они су добра комбинација на плеју. Можда није имао оволику минутажу на овом нивоу. Пар екселанс момак, сигурно ће му се рад на тренинзима вратити и верујем да ће бити љубимац Гробара“.

А како оцењујете конкуренцију у Јадранској лиги ове сезоне?

„Прошле године је мало ко очекивао да Будућост буде прва. Ове сезоне Звезда, без обзира што не игра Евролигу, направила је још конкурентнији тим. Одлична селекција. Будућност се појачала због Евролиге. Цедевита покушава да направи искорак са тренером који није са ових простора. Ту је и Игокеа... Видећемо да ли ће лига бити квалитетнија, али сигурно ће бити занимљивија“, закључио је Чанак.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар