Ко је у Србији за ВАР?

Партизан и Звезда на истој страни, један Тончев против, један уздржан! Чак 13 од 16 суперлигаша оценило да је за увођење технологије у српски фудбал.

Фудбал 01.10.2018 | 23:50
Ко је у Србији за ВАР?
Кад је пре више од годину дана покренуо Партизан званичну иницијативу за увођење технологије у српски фудбал, представници суперлигашка и прволигаша су истог секунда одбацили ту идеју. Како се у међувремену број судијских превида на утакмицама елитног ранга драстично повећао, изгледа да су челници клубова, бар оних из елитног ранга, променили мишљење. И сад је њих 13 за то да ВАР пресуђује да ли је, примера ради, пенал, офсајд, старт за црвени...

Повод је одјек са 158. вечитог дербија у коме чак и да је уведен не би пресуђивао ВАР, већ гол-технологија, пошто одокативно нико са сигурношћу не може да тврди да ли је изједначујући погодакРичмонда Боаћија у Хумској 1 регуларан, као што не може да тврди и да није. Сад, да ли ће најпре бити посегнуто за ВАР системом или гол-технологијом мање је битно од сазнања да су челници клубова Суперлиге најавили заокрет. Бар у јавном наступу. Видећемо како ће бити кад и ако се о овоме буде званично дискутовало.

Тек, у анкети Информера чак 13 о 16 челника клубова елитне дивизије је рекло да је ЗА увођење ВАР-а, двојица су била против (представници Земуна и Радника), док је нишки Раднички уздржан.

Поменути дневник је анкету почео од вечитих, чији су ставови, изгледа, најзад усаглашени.

„Партизан је још почетком прошле сезоне тражио увођење ВАР технологије, али нису сви клубови прихватили. Тражили смо то и ове сезоне. Уколико је то скупо, онда можемо да уведемо бар гол-технологију, која је јефтинија. Одлука је на ФСС и другим клубовима да прихвате“, предочио је Милош Вазура, генерални директор Партизана.

Мада су у почетку били против, о чему сведоче и изјаве тренера Владана Милојевића, на Маракани су протоком времена заузели другачију позицију.

„Сви у Црвеној звезди смо за увођење ВАР, треба да пратимо европске трендове. То је спиновање јавности које пласира Партизан, да они јесу за, а ми нисмо. Не питамо се ни они ни ми, то треба да буде одлука ФСС. Мислим да српске судије уопште нису проблем, имамо добре судије“, оценио је Звездан Терзић, генерални директор Црвене звезде.

Дарко Јевтић у име Војводине, Драган Симовић из Спартака, Ненад Миросављевић из Чукаричког, НенадМиловановић из Младости, Горан Гркинић из Вождовца, Бојан Филиповић из Напретка, Горан Антић из Пролетера,Лазар Вјештица из ОФК Бачке, Драган Антић из Динама, као и Ивица Краљ из Мачве, такође су се изјаснили за неопходност увођења ВАР технологије. За исту је и директор Рада Урош Тошић, уз малу опаску.

„Рад је за увођење ВАР технологије, али ако је цена пола милиона евра, онда је то тешко изводљиво. Има много пречих ствари, улажемо у омладинску школу, у стадион, терен... Ако би ФСС то финансирао, али не од пара које добије од УЕФА за улагање у фудбал, већ од неких спонзора, онда може“, сматра Тошић.

Дијаметрано супротни став заузели су представници Земуна, Милош Богдановић и Радника, Станислав Тончев, изјаснивши се – ПРОТИВ.

„Мислим да је суђење у овој сезони на високом нивоу и да нема потребе да се потенцира ВАР технологија. Сад није моменат, не знам колико то клубови финансијски могу да испрате. Тешко је било уградити рефлекторе, лоши су нам стадиони, имамо много ствари које пре морамо да решимо“, сматраСтанислав Тончев из Радника.

Како је ово изјашњавање налик оном у Скупштини, има и уздржаних. Једини такав је Ивица Тончев, први човек Радничког из Ниша.

„Нисмо размишљали о ВАР технологији. Постоје органи у Србији који одређују правила. Има много људи који су плаћени да доносе такве одлуке, они би требало да се питају. Не игра се фудбал у Србији због Звезде и Партизана. Баш мене брига да ли је на дербију био гол или није“, рекао је Тончев за Информер.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар