Прича: Арсенали вриједни Евролиге!

Са чиме Будућност, Звезда, Партизан и Цедевита иду у напад на освајање Јадранске лиге чија нова сезона је почела данас. Кажу, никада јача и уједначенија.

Кошарка 28.09.2018 | 23:00
Прича: Арсенали вриједни Евролиге!
Почела је АБА лига и то је званичан старт трке за пласман у Евролигу наредне сезоне. Већ сада можемо да кажемо да су највећи фаворити направили саставе за сезону испред нас и да ту неће бити превеликих промена. Ово што сада имају најјачи тимови је у суштини оно са чиме ће напасти титулу. Највећа промена се очекује у Партизану где би требало да стигне Стефан Јанковић, који је раскинуо уговор с Црвеном звездом. Мада, и то се одужило.

У сезони испред нас имаћемо 12 клубова на Јадрану, а од њих се очекује да највеће шансе за титулу имају актуелни шампион Будућност, Црвена звезда, Партизан и Цедевита. И међу та четири тима треба тражити будућег шампиона и учесника Евролиге. Наравно, увек ту могу да изненаде екипе као што су Морнар или Олимпија из Љубљане, али су шансе за то ниске. Процене су да нас чека никада уједначенија сезона АБА лиге.

Много наговештаја за оно што нас чека наредне сезоне добили смо на недавно завршеном АБА Суперкупу у Лакташима. Црвена звезда је показала да у најбољој форми улази у шампионат, Будућност није задовољна игром у финалу, зато је и довела Алена Омића, док је Партизан пружио јак отпор учеснику Евролиге из Подгорице. Играо се продужетак на том мечу. Обећавајуће по црно-беле. Уз то, Цедевита је наставила да буде енигма.

Зато ћемо превасходно анализирати оно што су највећи фаворити урадили овога лета. Уз напомену да је систем такмичења исти као и до сада, с тим што последњи тим испада у АБА 2 лиги, док ће претпоследњи играти бараж за опстанак.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Овакав старт и игре на АБА Суперкупу и те као обећавају. Наравно да је још рано за било какве прогнозе, али делује да је Звезда погодила са Миланом Томићем и да је он успео да са новим тимом крене да гради хемију и стил игре који је замислио. Пет победа на припремним утакмицама, уз још три на АБА Суперкупу говоре да су црвено-бели одмах узјахали прави талас.

Томић је могао у Лакташима да се увери и у добре и у лоше ствари у свом тиму. Може да буде веома срећан чињеницом да Џо Регланд за сада игра јако добро, јер ће му од њега много зависити игра током целе сезоне. Први је плеј екипе. Показао је и да има фантастичан леви улаз. Када крене у продор тешко га је зауставити. У одбрани је у одређеним моментима показао ноншалантност, и то је нешто што ће свакако морати да поправи. Шут га је добро служио у Лакташима.

Уз њега су се добро показали и остали странци. Они ће заправо бити носиоци игре. Мајк Цирбес под кошем,Мохамед Фаје у скоку и у шуту за три поена (био МВП АБА Суперкупа), Стратос Перпероглу генерално у игри са својим искуством и кошаркашким ИQ-ом.

Највећа предност Звезде биће то што има велику ширину у саставу, вероватно и најдужу клупу. Много играча који могу да дају допринос током сезоне. Звезда је добро попуњена на свим позицијама, мада делује да су позиција крилног центра и плејмејкера највећи проблем.

У случају повреда Фајеа или Регланда, Звезда би била у проблему. Такође, када смо код плејмејкерских позиција, ту би доста могао да допринесе Немања Ненадић који се за кратко време одлично показао у Лакташима.

Црвено-бели ће јако желети да врате место у Евролиги од следеће сезоне, због тога су потпуно реновирали састав, па ће бити потребно и мало времена да се све то уигра. Сезона је дугачка, црвено-бели ће имати и Еврокуп као обавезу, па остаје да се види како ће се ствари одвијати и да ли ће бити доселекције овог тима.

По свему виђеном на Суперкупу, Звезда је, у овом моменту гледано, вероватно први фаворит за освајање Јадрана.

"Каква су очекивања од АБА лиге? Не бих о томе причао јер је моја жеља да одиграмо добру и квалитетну утакмицу. Желимо да навијачи буду на крају задовољни нашом партијом и надам се да прославимо победу. Већ сам рекао како смо се у Олимпијакосу шалили: 'боље да се побеђује него да се губи'. Задовољан сам игром и свим играчима током припрема. Немам замерки ни на кога. Све иде онако како смо зацртали пре сезоне", рекао је Милан Томић.

ДОШЛИ: Милан Томић (тренер), Били Берон (Ескишехир Баскет), Душан Ристић (Аризона), Мајк Цирбес (Црвена звезда), Мајкл Оџо (ФМП), Стратос Перпероглу (Хапоел Јерусалим), Мохамед Фаје (Промитеас), Џо Регланд (Локомотива Кубањ), Бориша Симанић (ФМП), Алекса Раданов (ФМП), Немања Ненадић (ФМП)

ОТИШЛИ: Матијас Лесор (Уникаха), Ален Омић (Будућност), Тејлор Рочести (Тјенђин), Перо Антић, Џејмс Фелдин (Хапоел Јерусалим), Немања Дангубић (Бајерн Минхен), Никола Јовановић (Тренто, позајмица)

ПАРТИЗАН

Партизан је на АБА Суперкупу одиграо изнад очекивања. У томе су сви сагласни. Наравно, још црно-бели делују помало неуиграно, али има више него довољно времена да се то затегне и утегне. Поготово би тако требало да буде када се тим Ненада Чанка комплетира. Недостајали су у Лакташима НовицаВеличковић и Банџа Си.

Чека се и расплет ситуације са Стефаном Јанковићем. Партизану је потребна таква четворка која би донела додатну снагу под обручем.

По ономе што је до сада виђено, Раде Загорац и Маркус Пејџ би требало да буду носиоци игре. АмарГегић и Алексеј Николић су се до сада највише показали у одбрани. Ђорђе Гагић је био константан током припрема, а са младим Аустралијанцем Џоком Лендејлом још мора да се ради. Показао је на АБА Суперкупу да има приличан потенцијал.

Видећемо како ће се Партизан уигравати када је у питању уклапањеБонџе Сија и Новице Величковића у први тим. Ненад Чанак је истакао да не очекује да ће њих двојица донети инстант квалитет, већ да ће бити потребно време да се њих двојица уиграју и донесу оно што могу.

Утисак је да је Партизан знатно талентованији него прошле сезоне. Реално је да видимо црно-беле у плеј-офу АБА лиге. Остаје да се види колико ће шансу добити млађи играчи попут Пецарског и Трифуновића.

"Ми смо се после лоше турнеје у Шпанији дигли јако у Лакташима. Добили смо Морнар, па одиграли веома добро против Будућности. Показали смо ко смо и шта смо. Имамо доста нових играча. Свима је драго што су у Партизану, многи су први пут играли пред оволико навијача. А тек их чека Пионир. Сви смо били под неким 'хајпом' и уживали смо. Биће ово добра школа за нас који смо млади и неискусни, свима ће бити тешко да играју са нама ове сезоне", најављује Вања Маринковић.

Црно-бели су овога лета доста мењали у организацији клуба, Никола Лончар је постављен за спортског директора, стигао је и Милан Минић да буде асистент Чанку, као и Сеад Крџалић на место кондиционог тренера. Чини се да Партизан у ову сезону улази са доста већим амбицијама него протекле сезоне и да има утемељење у реалности за тако нешто. 

Игре на припремама у Шпанији нису биле на задовољавајућем нивоу, али зато је АБА Суперкуп у Лакташима показао да оквиру Јадранске лиге Партизан може да се нада уласку у плеј-оф и нападу на титулу. Чини се да је Партизан као клуб направио корак унапред овога лета. За шта ће то бити довољно, то ћемо тек видети.

ДОШЛИ: Вања Маринковић (продужио уговор), Раде Загорац (Бетис), Алексеј Николић (Бросе Бамберг), Маркус Пејџ (Шарлот), Џок Лендејл (Сент Мериз), Амар Гегић (Бајерн), Новица Величковић (продужетак уговора)

ОТИШЛИ: Кваме Вон, Обрад Томић, Марко Чакаревић, Михајло Андрић, Ђоко Шалић, Најџел Вилијамс Гос (Олимпијакос)

БУДУЋНОСТ

Будућност ће ове сезоне играти Евролигу. И то је призма кроз коју треба гледати састав Подгоричана. Пре свега, на месту тренера је остао Александар Џикић. Дакле, имаће прилику да настави да имплементира своју идеологију кошарке. За сада је имао успеха. Зато је и добио даље поверење.

И прво што је Џикић урадио је стварање базе с црногорским играчима. Будућност је продужила уговор НиколиИвановићу и Немањи Гордићу. Они су стуб око ког ће се цео тим даље слагати. А Плави су имали тај луксуз да први комплетирају екипу и доведу странце које су желели.

Стигли су Ерон Крафт, Едвин Џексон, Коти Кларк и Ерл Кларк. Врло респектабилна имена. Посебно се то односи на Ерла Кларка. Озбиљно је то појачање за Плаве. Играч који је играо за Кливленд, Лејкерсе, Орландо... Има 30 година, врло добре физичке предиспозиције.

Коти Кларк је за сада такође врло добар, док се то не може баш рећи за Ерона Крафта, играча који пре свега гледа одбрану и не може превише да допринесе у нападу. Добро по Будућност је што и Филип Баровићпоказује да је у доброј форми. Сада му је стигао и Ален Омић, играч који је у дресу Црвене звезде показао да може да игра, и то јако добро, на евролигашком нивоу…

Уз Звезду, Будућност делује као најозбиљнији фаворит за титулу у АБА лиги. Само је питање ко ће боље да темпира форму кроз сезону и да буде на врхунцу када се буде одлучивало о пехарима.

ДОШЛИ: Никола Ивановић (продужио уговор), Немања Гордић (продужио уговор), Коти Кларк (Автодор Саратов), Едвин Џексон (Барселона), Ерл Кларк (Бешикташ), Ерон Крафт (Монако), Зоран Николић (продужетак уговора), Сеад Шеховић (продужетак уговора), Ален Омић.

ОТИШЛИ: Џастин Доелман (Манреса), Кајл Гибсон, Кајл Лендри.

ЦЕДЕВИТА

Цедевита је потпуно променила састав. Овај тим и онај од прошле сезоне немају додирних тачака. Пре свега, Сокићи су довели на клупу шпанског тренера Сита Алонса који је у каријери водио Басконију и Барселону што само говори за себе. Толике су амбиције Цедевите у овој сезони.

Једноставно, са именима која су пристигла Сокићи једноставно морају да нападну титулу. Међутим, оно што је Будућност са Немањом Гордићем, Филипом Баровићем и Николом Ивановићем успела, да сачува нуклеус домаћих играча, питање је да ли је успела Цедевита. Много странаца. Тренер странац. Треба то све уклопити.

Чини се да Цедевита није баш најјача на позицији плејмејкера где су Џош Мегет и Џастин Кобс. Мегет је физички инфериоран, Кобс није претерано добар на лопти, али је бржи и продорнији.

Елџин Кук и Џејмс Бел су играчи од којих треба много очекивати у поентерском погледу, Бените и Агиларће унети доста вреле крви, а Августо Лима донети, бар се тако Алонсо нада, унутрашњу игру Цедевити.

ДОШЛИ: Сито Алонсо (тренер), Андрија Стипановић (продужио уговор), Андрија Ћорић (Цибона), Филип Крушлин (продужио уговор), Карло Жганец (продужио уговор), Домагој Бошњак (Цибона), Елџин Кук (МХП Рахјзен), Витор Бените (Мурсија), Џош Мегет (Атланта), Џастин Кобс (Ле Ман), Августо Лима (Мурсија), Џејмс Бел (Дарушафака), Пабло Агилар (Гран Канарија)

ОТИШЛИ: Јуриј Здовц (тренер), Џанан Муса (Бруклин Нетс).

ПОГЛЕДАЈТЕ САСТАВЕ ПРЕОСТАЛИХ ОСАМ АБАЛИГАША

ЦИБОНА

ДОШЛИ: Иван Велић (тренер), Јосип Билиновац (продужио уговор), Марко Љубичић (Игокеа), Филип Краљевић (Задар), Доминик Жилбер (продужио угвор), Брендис Рејли-Рос (Морнар), Игор Марић (Славија Кошице), Ник Славица (Цедевита), Дамир Маркота (Цедевита);

ОТИШЛИ: Анте Назор (тренер), Бранислав Ратковица (Мега Бемакс), Андрија Ћорић (Цедевита), Домагој Бошњак (Цедевита), Арон Герамиспор, Лука Жорић, Марко Томас, Јосип Попић;

ФМП

ДОШЛИ: Дуоп Рет (Луизијана Стејт), Амануел Диреса (Рајерсон), Михал Чековски (Мариленд), Матиц Ребец (Сикст Приморска);

ОТИШЛИ: Мајкл Оџо (Црвена звезда), Иван Слутски, Бориша Симанић (Црвена звезда), Алекса Раданов (Црвена звезда), Немања Ненадић (Црвена звезда);

ИГОКЕА

ДОШЛИ: Ненад Трајковић (тренер), Сава Лешић (Етингер), Џими Гавин (Спартак Санкт Петербург), Треј Кел (Сан Дијего), Филип Његовановић (Славија), Домен Лорбек (Олимпија), Томислав Зубчић (Бон);

ОТИШЛИ: Марко Љубичић (Цибона), Никола Гајић (Хелиос), Александар Поњавић, Стефан Глоговац (Спарс), Данило Шибалић, Били Престон, Доминик Артис, Никола Јевтовић;

КРКА

ДОШЛИ: Јуре Балажиц (Гацијантеп), Марко Јошило (продужио уговор), Паоло Маринели (продужио уговор), Дино Цинац (продужио уговор), Домен Братож (продужио уговор), Јуре Лалић (МЗТ Скопље), Тим Осолник (продужио уговор), Жига Фифолт (продужио уговор), Лука Лапорник (Стеауа).

ОТИШЛИ: Матиц Шишка, Мај Ковачевић, Жига Димац

МЕГА БЕМАКС

ДОШЛИ: Бранислав Ратковица (Цибона), Адам Мокока (Гравелин), Дејан Јањић (Војводина), Филип Станић (Етингер)

ОТИШЛИ: Огњен Јарамаз (Сан Пабло Бургос), Предраг Самарџиски (Сан Пабло Бургос), Матеја Јовановић, Михаило Јовичић (ОКК Београд), Александар Лазић (Петрол)

МОРНАР

ДОШЛИ: Урош Луковић (продужио уговор), Марин Морнар (Борас), Радоје Вујошевић (продужио уговор), Немања Врањеш (продужио уговор), Страхиња Мићовић (продужио уговор), Кадин Карингтон (Сетон), Вукота Павић (продужетак уговора), Марко Мугоша (продужетак уговора), Бронсон Кениг (Гранд Рапидс), Ђорђе Дреновац (Митлдојчер)

ОТИШЛИ: Брендис Рејли Рос (Цибона), Дерек Нидам (Монако), Марко Ћалић (Сутјеска), Борис Бакић, Андре Спајт

ПЕТРОЛ ОЛИМПИЈА

ДОШЛИ: Лука Шаманић (Барцелона), Марвин Џоунс (Колосос), Марко Симоновић (Сијена), Јан Ребец (Шенчур), Дражен Бубнић (продужио уговор), Миха Лапорник (Клуж), Зоран Мартић (тренер, продужио уговор), Јан Шпан (продужио уговор), Ерјон Кастрати (продужио уговор), Џејлек Фелтон (Северна Каролина), Бојан Радуловић (продужио уговор), Александар Лазић (Мега Бемакс), Блаж Месичек (Бриндизи), Петај Вујачић (Рогашка)

ОТИШЛИ: Џордан Морган (Банвит), Девин Оливер (Банвит), Грегор Хроват (Меди Бајрут), Еразем Лорбек, Домен Лорбек, Макс Клањшчек

ЗАДАР

ДОШЛИ: Алеш Пипан (тренер), Ловре Башић (продужио уговор), Шиме Шпраља (продужетак уговора), Петар Марић (Забок), Марио Литл (Пезаро), Малколм Грант (Астана);

ОТИШЛИ: Арамис Наглић (тренер), Филип Краљевић (Цибона), Иве Иванов (МЗТ), Јаков Владовић, Тони Јеленковић;

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар