Трошкови већи од просјечне плате

Водећи људи у држави нас већ годинама убјеђују како је живјети овдје све боље и лагодније. Тако се, поготово у ово предизборно вријеме, хвале да су порасле плате, да се економска ситуација побољшала, али права истина је  су за пет година просјечни трошкови живота једне четверочлане породице у Републици  Српској скочили за 84 марке, док је просјечна плата у истом периоду порасле за свега 41 марке.

Република Српска 28.09.2018 | 12:23
Трошкови већи од просјечне плате
Тако је, показују подаци Савеза синдиката РС,  потрошачка корпа у августу 2013. износила 1.785, а у августу ове године 1.869 КМ, док је у истом периоду просјечна нето плата порасла са 811 на 852 КМ.

Највише новца породице су у РС-у у аугусту трошиле за набавку прехране - 691 марка, становање и комуналне услуге коштале су 568 марака, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити 105 марака, наводи Савез синдиката.

Да ту није крај мукама грађана говоре  најаве да нам се ближи четврто овогодишње поскупљење горива, а сви знамо да  након горива слиједе и друга поскупљења. Трговци упозоравају да је то неминовност за све оне производе који зависе од трошкова транспорта, а то су скоро па сви. 

У удружењима потрошача кажу да смо најбржи на свијету када треба нешто да поскупи, а  када је у прошлости долазило до појефтињења барела горива нити једна цијена осим цијена горива на бензинским пумпама није снижена. 

Да грађани БиХ живе доста лошије од европског просјека и да поједине производе у малопродаји плаћају скупље него становници ЕУ у чијим земљама је просјечна плата виша и до пет пута, показују посљедњи подаци Еуростата.

Тако електричне уређаје плаћамо по цијени која је за око шест посто већа од просјека ЕУ, док су, на примјер, у Ирској, гдје се просјечна плата  креће око 2.479 еура, ови уређају јефтинији за око 14 посто од просјека ЕУ.

Иако су примања далеко мања, цијена хране у БиХ је иста или чак скупља од неких земаља у ЕУ. Ситуација је иста и са одјећом. И њу плаћамо по готово истим цијенама као и у ЕУ, а цијене су нам чак и више од оних у Бугарској, Мађарској и Великој Британији, у којој је, поређења ради, просјечна плата у овој години 1.990 еура или четири и по пута већа него у БиХ.

Када су плате у питању, оне у БиХ расту тек око осам марака, или око један посто, док је, на примјер, у Бугарској у овој години забиљежен раст плата од 11 посто.

Према подацима које је објавио сајт Демостат.рс, позивајћи се на Еуростат, у првом кварталу ове године плата у Босни и Херцеговини 440 еура, Црној Гори 512 еура, Хрватској  832 еура, Словенији 1.077, Мађарској 703, Румунији 535, Бугарској 457 еура а колико износе у остатку Европе погледајте у инфографици у наставку.



Извор: Бука

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цаци

28.09.2018 10:31

Ено у Србији нема висе ни постара ангазују их преко задруга и агенција за мале паре. Запамтите људи ово је само поцетак пропасти без обзира ко побиједи. Избори су фарса. Рад нема никакву вриједност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црно на бијело

28.09.2018 11:09

Па ево карте да се види гдје је боље зивјети и цији стандард копирати. Овде се просто види ко како води рацуна о свом народу. Било би занимљиво овако несто направити са примањима и богатством политицара и владајуцих . Мислим да би на карти било све плаво на истоку а на западу црвено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тотално аполитицан тип

28.09.2018 13:24

Среца имамо сирок избор политицара,па цемо се исцупати док продју избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рацуница

28.09.2018 18:11

Нас 3 милиона по марку мјесецно = 3 милиона мјесецно = 36 милиона годисње = нетреба нам хиљаду људи по 7000км мјесецно да нам продају јану воду. Па зедне преко воде нас превели. струја поскупи кад има висе воде, порезе опорезовали. Коме ми плацамо, плате скресат свим пилитицарима. Фол закони, устави, нема цовјека нигдје. Ниста људско у овој отимацини нема. Отели сте достојанство људима. Масите заставама ви који казете да це те другације. Постеније, паметније НАРОД СРПСКИ НАРОД казете јер без српског нема коме да се фолуска забаци. Босњи је мало остало, устасе на прсте избројте помнозите све са 3=

ОДГОВОРИТЕ