Велике тензије око Сјеверне Кореје

Амерички државни секретар Мајк Помпео упозорио је чланове Вијећа сигурности Уједињених народа да морају “показати својим примјером” да ће провести санкције над Сјеверном Корејом, док Кина позива Вијеће да се те мјере ублаже.  

Свијет 28.09.2018 | 08:12
Велике тензије око Сјеверне Кореје
Сјевернокорејска савезница Кина, коју подржава и Русија, рекла је како би вијеће требало наградити Пјонгјанг за “позитиван развој догађаја” након што су се амерички предсједник Доналд Трамп и сјевернокорејски челник Ким Џонг-ун срели у јуну, након чега се Ким обавезао радити на денуклеаризацији.

Помпео је предсједао сусретом 15-чланог Вијећа на маргинама годишње Опште скупштине, након сусрета са сјевернокорејским колегом Ри Јонг-хоом у сриједу. Помпео сљедећи мјесец планира отпутовати у Пјонгјанг како би се сусрео и с Кимом.

Но све док Сјеверна Кореја не одустане од свог програма развоја нуклеарног оружја Помпео поручује како се “провођење санкција Вијећа безбједности мора снажно наставити”.

– Чланови Вијећа по том питању морају показати својим примјером – поручио је Помпео након што је Ники Халеј, америчка амбасадорка у УН-у, раније овог мјесеца оптужила Русију да вара на санкцијама. 

Вијеће безбједности је од 2006. једногласно појачавало санкције Сјеверној Кореји како би јој одузело средства за развој нуклеарног и програма балистичких пројектила.

Шеф кинеске дипломације Ванг Ји истакао је како у резолуцијама вијећа постоји могућност модификације санкција ако Сјеверна Кореја прихвати услове.

Утврдио је како, узевши у обзир “позитиван развој догађаја”, Кина вјерује да Вијеће “треба у наредном времену то размотрити како би се охрабрило Сјеверну Кореју и друге укључене стране да се настави с денуклеаризацијом”.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 0

Оставите коментар