Уважен захтјев Караџића у Хагу

Предсједник судског Механизма у Хагу Теодор Мерон донио је данас одлуку да се повуче из жалбеног вијећа које треба да одлучи о жалбама на пресуду којом је први предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен на 40 година затвора.

Свијет 27.09.2018 | 16:23
Уважен захтјев Караџића у Хагу
Караџић је јуче затражио изузеће Мерона због сумње у његову пристрасност, имајући у виду одлуку о изузећу тројице судија због пристрасности у случају генерала Ратка Младића, коју је почетком септембра донио судија Механизма Жан-Клод Антоанети.

У одлуци, коју је данас објавио Механизам у Хагу, Мерон тврди да би у наставку жалбеног процеса против Караџића наставио да поступа непристрасно, али да одлуку о свом повлачењу из жалбеног вијећа доноси јер би просљеђивање Караџићевог захтјева судији Антоанетију могло да доведе до даљег одуговлачења жалбеног поступка.

То би, како је навео, могло да штети интересима Механизма (насљедника Хашког трибунал), пренијели су београдски медији.


Мерон подсјећа да је Караџић поштовао његову процесну правичност током жалбеног поступка и његову изванредну бригу о његовом здрављу и условима боравка у притворској јединици, као и да оптужени не тврди изричито да је пристрасан према њему. 

Он је указао и на одличан напредак жалбеног поступка у којем је, и поред одлагања од 217 дана, жалбено вијеће планирало да изрекне другостепену пресуду до краја године.

– Међутим, ради спречавања одуговлачења поступка по жалби у овом случају, у интересу је правде да се повучем из овог случаја – навео је Мерон.

Караџићева одбрана је у свом захтјеву навела да тражи изузеће Мерона, јер “се у великој мјери суочавао са доказима и налазима у вези са спорним чињеницама и питањима која су предмет жалбе и извукао је закључке у којима је потврдио осудујуће пресуде против подређених Караџићу”.

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора за наводне ратне злочине у Сребреници и БиХ од 1992. до 1995. године.

Недавно је судија Жан-Клод Антоанети одлучио о изузећу тројице судија из Младићевог жалбеног вијећа, такође, због пристрасности.

(Срна)