Хапшења због убиства новинара

Након седам месеци истраге бруталног убиства словачког истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице словачка полиција ухапсила јутрос осам особа.

Свијет 27.09.2018 | 11:23
Хапшења због убиства новинара
Међу њима би, према незваничним информацијама словачких медија, требало да буде убица и људи који су му у убиству помагали.

"Пре неколико минута јединица НАКА ухапсила је особе осумњичене за насилна кривична дела. Тренутно се обављају претреси", саопштила је рано јутрос без даљих детаља словачка полиција.

Према сазнањима "Дењика Н" ухапшено је осам особа, међу којима је и убица који је крајем фебруара брутално ликвидирао у њиховој кући у селу Велка Мача Куцијака, који се бавио истраживањем корупције и веза словачких званичника са тајкунима и италијанском и албанском мафијом у агробизнису на југу Словачке, и његову вереницу Мартину Кушнирову.

Онлајн дневник Актуалитy.ск за који је као истраживачки новинар радио убијени Куцијак наводи данас из својих извора у истрази да су ухапшени људи са југа Словачке.

"Истрага је била изузетно интензивна и добра је вест да је успела идентификација и хапшење особа које су учествовале на лицу места у том нарученом убиству. Истрага ће бити успешно окончана онда када буду ухапшени и постављени пред суд они који су наручили тај стравични чин", казао је данас Дењику Н адвокат породица убијеног Куцијака и његове веренице, Данијел Липшиц.

Словачки премијер Петер Пелегрини поздравио је хапшења. "Са задовољством сам дочекао вест о томе да је полиција ухапсила осумњичене за убиство двоје невиних младих људи. Верујем да ћемо успети да истражимо тај брутални чин и откријемо његове мотиве и наручиоце и да то престане да уноси поделе у наше друштво", поручио је премијер Пелегрини.

Куцијак и његова вереница ликвидирани су крајем фабруара у професионално припремљеном, нарученом ;убиству и то због конкретно две од више истраживацких тема о прожимању мафије и политике које је новинар покренуо, саопштио је 17. септембра тужилац Специјалног тужилаштва Словачке, надлежан за истрагу тог злочина.

Због убиства новинара и његове веренице, за које је јавност сазнала 26. фебруара, у Словачкој су избиле највеће демонстрације од Плишане револуције 1989. године, а десетине хиљада Словака широм земље захтевале су независну и поштену истрагу убиства, оставку владе Роберта Фица која је на крају средином марта и пала, а без ;успеха и ванредне парламентарне изборе.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брато Засто Нема Несто Пословно него само криминал

28.09.2018 01:02

Мозе ли се тај народ оставити тог криминала за зивота

ОДГОВОРИТЕ