Булут: У баскету имамо велику перспективу!

Најбољи баскеташ света у интервјуу агенцији Бета причао о бројним изазовима ове године, Олимпијским играма у Токију 2020, свом кампу и аматерској лиги Новог Сада. . .

Кошарка 29.09.2018 | 14:30
Булут: У баскету имамо велику перспективу!
Баскеташ Новог Сада Душан Домовић Булут верује да је његова екипа већ доказала да је најбоља на свету и очекује да то потврди и на финалном турниру ФИБА 3x3 првенства.

"Доказали смо да смо најбоља екипа на свету, остаје нам још тај велики тест на завршном турниру. Ако будемо играли најбоље што можемо, нема екипе која може да нам парира. Не смем да изоставим ни фактор среће на завршном турниру, јер је квалитет екипа приближан. Ако срећа буде на нашој страни, немамо разлога за бригу", рекао је Булут за агенцију Бета.

Финални турнир играће се од 26. до 27. октобра у Пекингу, а Нови Сад је, уз Лиман и Љубљану, једина екипа која је већ обезбедила учешће.

После прошлогодишњег пораза у финалу од Земуна, којим су остали без титуле светског шампиона, Булут истиче да сада није битно ко ће им бити противник.

"Било која екипа, било када, било где. То је наш став. Ако хоћемо да будемо најбољи морамо да победимо све који су испред нас".

После неколико пораза на старту ове сезоне, баскеташи Новог Сада остварили су максималан учинак на турнирима светске серије, пошто су освојили титуле у Саскатуну, Прагу, Лозани, Дебрецину и Хајдерабаду.

"Сезона је дугачка и напорна, па смо ове године направили приоритете. Лошији почетак је био управо то, темпирање форме", казао је Булут.

Пре почетка светске турнеје, Булут је предводио репрезентацију Србије до треће узастопне златне медаље на Светском првенству, да би само три месеца касније српска селекција постала и шампион Европе.

"За мене је Европски шампионат био приоритет, зато што смо га играли три пута и сваки пут остали 'кратки'. Одлика успешних људи је да уче из својих грешака", рекао је Булут.

Неколико дана пре почетка ЕП, у Румунији је одржан и четврти Булутов камп за децу. После Амана, Амстердама и Новог Сада, деца из Букурешта такође су имала прилику да тренирају са светским шампионом.

"Ово је била прва година кампа и могу рећи да сам презадовољан, поготово одзивом деце и организацијом на последња два - у Амстердаму и Букурешту. Постигли смо све што смо хтели, а циљ је био да пренесемо део знања. И ми сами смо доста научили", каже сјајни српски баскеташ.

Још један начин на који промовише овај спорт је Новосадска 3x3 лига. Друга сезона је недавно завршена и окупила је тимове из Србије, али и Јапана, Индонезије, Холандије и Катара.

Булут је најавио да ће следећа сезона бити још успешнија.

"То је аматерска лига за локалце и нема комерцијалних награда. Циљ је био да анимирамо заједницу и да дамо људима шансу да се рекреирају, играју, тренирају. Од ове године смо имали и странце, па су локалци осетили чари правог интернационалног надметања. Желимо да следеће године подигнемо лигу на виши ниво, а највећу пажњу ћемо уперити у уздизање уличне субкултуре, музике, уметности и братства", казао је Булут.

Оно што предстоји у догледно време су Олимпијске игре у Токију 2020. године, на чијем ће се програму први пут наћи баскет 3x3.

"Баскет је стара игра, али нови спорт. Поред глобалне препознатљивости морам напоменути савршено вођство челних људи ФИБА. Они су утабали пут ка Олимпијским играма, а на нама је било само да дамо све од себе. Србија има велику перспективу у овом спорту свакако. Идемо у правом смеру", подвукао је на крају Душан Домовић Булут.

Извор: мондо.рс/Бета

Коментари / 0

Оставите коментар