''Просвјета'': 140 година од отпора

Чланови СПКД „Просвјета“ су, полагањем цвијећа и краћим обраћањем потпредсједника Друштва Жељка Ковачевића, обиљежили годишњицу страдања суграђанина Салиха Тучића Сахаџије, прве жртве аустроугарског окупационог режима у Тузли.

Босна и Херцеговина 27.09.2018 | 10:47
''Просвјета'': 140 година од отпора
Народни одбор општине Тузла подигао је ову спомен-гробницу 1958. године.

„Многи ће да поставе питање зашто Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ обиљежава овај датум. Два су разлога: први, 9. и 10. августа није дат никакав значај обиљежавању 140 година од отпора аустроугарској агресији на ове просторе, што по нама, треба да буде истакнуто, а други је, да је у борбама за одбрану Тузле учествовало и 450 Срба на челу са мајором Ристом Поповићем и капетаном Ђоком Николићем.

Непосредно пред почетак борби они су се утаборили у Симином Хану што је изазвало велико изненађење народа понукавши и друге да се прикључе отпору непријатеља.

Након подизања споменика они који су били дјеца у то вријеме сјећају се да су тузланске основне школе организовано долазиле на ово мјесто како би учили историју овога града. Ово није мјесто које треба крити и запустити, напротив! Човјек који је овдје стријељан је прва жртва аустроугарске окупације која је трајала 40 година и зато смо овдје.

Као што се види споменик, као и простор око њега, захтијева одређену рестаурацију и бригу. Искрено се надамо да ће они, чија је ово надлежност, у будућности повести више рачуна о овом споменику и херојима отпора као што је био Салих Тучић.



А што се тиче „Просвјете“, она ће и даље указивати на позитивне примјере из наше прошлости трудећи се да отргне од заборава значајне људе и догађаје.“

Мало се зна о поразу XX пјешадијске дивизије аустроугарске војске у Тузли, код Перкова хана. Под командом пљеваљског муфтије Вехбије Шемсекадића, Тузлака Салиха Тучића, мајора Ристе Поповића и капетана Ђоке Николића, након дводневних борби 9. и 10. августа 1878. на простору Молуха, Тушња, Равне трешње (Илинчице) истјерале Аустријанце долином Спрече до Добоја.

Аустроугарска војска је, ипак, ушла у Тузлу 22. септембра 1878. узевши за таоце изасланике: Бошка Штитића, Стана Тоску, Авдагу Бербића, Перу Туфића и Станка Митрића. Услиједило је постављање заставе и свирање химне, а након церемоније, на Трновцу је стријељан Салих Тучић Сахаџија, вођа отпора.

„Сјећања на овог великог човјека не би требало да блиједе. Чувајући од заборава знамените и храбре људе чувамо историју овога града“, рекли су нам учесници скупа.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар