ЦИК: Бранко Петрић нови предсједник

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ изабрала је на данашњој сједници Бранка Петрића за новог предсједника ЦИК.

Босна и Херцеговина 27.09.2018 | 10:21
ЦИК: Бранко Петрић нови предсједник
Одлука о избору предсједника ЦИК услиједила је након јучерашње сједнице на којој је одбијен Приједлог измјене пословника о раду ЦИК који је иницирао њихов члан Суад Аранутовић, а односе се на пролонгирање избора новог предсједника и то на мјесец дана послије избора.  Крајем овог мјесеца истиче мандат актуелне предсједнице ЦИК Ирене Хаџиабдић која је појаснила како се предсједници ЦИК ротирају сваких 21 мјесец, пише Клиx.ба.

На мјесто предсједника ЦИК бирао се представник из реда српског конститутивног народа. Наиме, у ЦИК сједе два представника из реда српског народа и то Новак Божичковић и Бранко Петрић.

Члан ЦИК Суад Арнаутовић проблематизовао је сам систем ротације чланова ЦИК истичући како су законске одредбе јасне и да на мјесто предсједника ЦИК  у овом тренутку не би требао бити изабран неко из реда српског народа, пише Клиx.ба.

Ријеч је узео и члан ЦИК Владо Рогић који је казао да ово питање не би требало проблематизовати на сједници на којој се бира предсједник ЦИК. Он исто као и предсједница ЦИК  Ирена Хаџиабдић сматра како на мјесто предсједника ЦИК треба бити изабран припадник из реда Срба. С њима се сложио и члан ЦИК Ахмет Шантић.

Арнаутовић је рекао да се након избора мора дискутовати о овом проблему и да пракса не би у правилу требала кршити норму.

Након завршене расправе приступило се тајном гласању за избор новог предсједника ЦИК који ће функцију преузети од октобра ове године. 

Комисија за избор предсједника ЦИК утврдила је да су сви гласачки листићи чланова ЦИК важећи те да је највећи број гласова добио Бранко Петрић.

Петрић је добио четири, а Божичковић три гласа. С обзиром на то да је за избор предсједника ЦИК потребно пет од седам гласова ЦИК је одмах након окончање заказао нову сједницу.

Наиме, Пословник ЦИК кажу да је у случају непостојања двије трећине гласова ЦИК дужан на наредној сједници изабрати предсједника гласовима већине чланова.

На другој сједници која је одржана након краткотрајне паузе већином гласова потврђен је избор Бранка Петрића за предсједника ЦИК.

У другом кругу гласова Петрић је добио пет, а Божичковић два.

Петрић ће дужност предсједника ЦИК БиХ преузети у понедјељак 1. октобра.

Извор: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Српска напредна странка

27.09.2018 09:00

СДСД-ов члан предсједник ЦиК-а. Лоповија у најави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко је корумпирани олош

27.09.2018 12:18

СНСД-ов 1/1. Колико је узео новца сада да пријави Српску напредну странку и Матијашевића на основу фалсификованих докумената? Ничија није до зоре горела. СвиЋе!

Name

Јовица

27.09.2018 09:00

Ево Милету на хиљаде гласова. Овај цовјек сто се зове српским именом Петриц је умрезен у криминал леба ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Котор Варош

27.09.2018 09:04

Прави цовјек на правом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

27.09.2018 09:33

Опет су вас превеслали, све су намјестили око избора и сад поставили вашег човјека да се не можете жалити да су избори нерегуларни. Баш вас Бог ни зашта није дао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

27.09.2018 11:55

Нови-стари предсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј

27.09.2018 21:42

БРАНКО.ПЕТРИЦ.ЈЕ.ЛОПОВ.ИЗ.ДЕРВЕНТЕ.ЗНА.НАРОД.СТАЈЕ.ОН.РАДИЈО..ЗАТВОР.ЗАТВОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

28.09.2018 11:19

Стара постава не зели ниста да мијења јер се плаши!Закон је јасно дефинисао да се једном у току мандата који траје 7 година мозе бити предсједник. Ста је ту спорно сем да екипи одговара овај господин!!!!

ОДГОВОРИТЕ