Амерички приступ осуђен на пропаст

Америка позива позива Иран на разговор, а сама не слуша ни своје експерте ни друге државе, рекао је ирански предсједник Хасан Рохани на сједници Генералне скупштине УН.

Свијет 26.09.2018 | 07:10
Амерички приступ осуђен на пропаст
"Окупили смо се данас овдје када свијет трпи лудост и непоштовање међународних норми", почео је свој говор предсједник Ирана.

Рохани је осудио "свјетске лидере" који само мисле како да реализују своје интересе подгријевањем екстремизма и национализма, као и оне који су спремни да ради својих унутрашњих циљева сазивају сједнице СБ УН.

Акције држава које покушавају да заштите своју хегемонију свим средствима могу ставити под знак питања мир у цијелом свијету. Они који желе власт су непријатељи мира, сматра ирански лидер.

Америчка влада је изашла из нуклеарног споразума упркос правилима и нормама међународног права. Та влада позива Иран да учествује у преговорима, није спремна да се консултује ни са својим експертима ни да призна захтјеве других држава, каже он.

"Како можемо да разговарамо са таквом државом!", пита се Рохани.

Иронично је, наставља он, што америчка влада не скрива своје планове да свргне с власти ирански режим, који сам позива на разговоре. 

Хиљадугодишња историја показује да Иран не може бити сломљен под притиском споља нити ц́е погнути главу. Иран је реалност која се не може порицати, закључио је Рохани у свом говору у УН.

Предсједник Ирана је нагласио да спољну политику САД карактерише ауторитаризам.

"По њиховом мишљењу - ко је јачи, тај је у праву. Њихово схватање силе се огледа у наметању одлука и заплашивању, али ниједну државу не можете довести за преговарачки сто силом", навео је предсједник Ирана.

"Драго нам је што међународна заједница није прихватила једнострани излазак САД из нуклеарног споразума", рекао је ирански председник и додао да је међународна комисија више пута потврђивала да Иран испуњава своје обавезе из поменутог споразума.   

Рохани је изразио захвалност Русији, Кини и ЕУ на својим напорима да сачувају споразум.

Извор: Спутњик

Коментари / 0

Оставите коментар